Articol
Vestea că timp de trei zile circulația pe podul peste Cibin, situat pe Șoseaua Alba Iulia, va fi complet închisă i-a bulversat pe mulți sibieni care obișnuiau să treacă prin acea zonă. Se știe, între orele 16.00 – 17.30, Șoseaua Alba Iulia se transformă într-o lungă coloană de mașini din cauza celor care lucrează în Zona Industrială Vest și se întorc acasă de la serviciu.
Chiar dacă formula „rută ocolitoare” îi duce cu gândul pe mulți la o creștere a timpului petrecut în trafic, s-ar putea ca, în cazul de față, să trecem printr-un exercițiu care ne va demonstra că variantele de evitare a porțiunii închise sunt, de fapt, soluții care vor scurta timpii morți din trafic de la orele de vârf.
Reprezentanții autorităților locale au avansat patru rute ocolitoare și e posibil ca mulți dintre șoferii care le vor folosi să constate că ele sunt o soluție convenabilă și pentru perioada de după redeschiderea circulației pe podul peste Cibin, de pe Șoseaua Alba Iulia.
Reporterii Tribunei au realizat un experiment în cadrul căruia au cronometrat timpul necesar parcurgerii rutelor ocolitoare. Trebuie menționat că simularea a fost făcută în condiții de trafic obișnuit, nu la oră de vârf.
Cinci minute de pe Bieltz până pe Cristianului
Una dintre alternativele propuse de autorități este ruta ocolitoare pe traseul strada Bieltz – Câmpșor – Dimitrie Cantemir. Am pornit din sensul giratoriu în care se intersectează Șoseaua Alba Iulia cu strada Bieltz, am traversat Câmpșorul și ne-am continuat drumul pe strada Săcel până la intersecția cu strada Cristianului, de unde există mai multe rute spre diferite zone ale orașului. Distanța a fost parcursă în cinci minute, în condiții de trafic obișnuit, nu la ore de vârf, dar în intervalele „fierbinți” e posibil ca durata străbateri traseului să crească și de trei ori. Cu toate acestea, s-ar putea ca și așa să ajungi mai repede într-un punct de unde poți alege mai multe rute spre cartierele orașului decât dacă ai fi așteptat în coloană pe Șoseaua Alba Iulia.
În funcție de zona în care doresc să ajungă, sibienii ar putea constata, odată cu aceste restricții, că pot scuti timp important folosind străzile mai puțin circulate din cartiere.
Tot de 5 minute ai nevoie și pentru a parcurge celelalte trasee pentru a evita zona care va intra în lucru, cu excepția centurii ocolitoare. Aceasta poate fi folosită de sibienii care vor să ajungă în Terezian, Vasile Aaron, zona Ștefan cel Mare sau cartierele Lazaret, Gușterița, dar traseul presupune aproximativ 8 – 10 minute în condiții normale de trafic din Zona Industrială Vest până la una din ieșirile dorite.
Cele trei zile de restricții care i-au speriat pe sibieni ar putea deveni o lecție în urma căreia mulți șoferi ce pierdeau timp important în trafic să descopere că variantele ocolitoare, chiar dacă par mai lungi, pot fi eficiente. (D. B.)
CITIȚI AICI detaliile despre închiderea circulației pe podul peste Cibin!