„Raiul cu arţari” de Victor Albu – lansare de carte la Sibiu

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Vineri după-amiază, 29 aprilie 2022, în ziua sacră a Izvorului Tămăduirii, la Cenaclul „Radu Theodoru”, găzduit prin tradiţie de Cercul Militar Sibiu, a avut loc lansarea cărţii poetului Victor Albu, „Raiul cu arţari”, ediţie bilingvă româno-germană, publicată la Editura CronoLogia din localitate. Acest eveniment cultural a fost organizat, în colaborare, de Cenaclul „Radu Theodoru” Sibiu, Cercul Militar Sibiu, revista „Rapsodia”, Editura CronoLogia Sibiu şi Liga Culturală activă în urbea de pe malurile Cibinului. Rolul de moderator al evenimentului a fost asumat de către redactorul-şef al revistei „Rapsodia”, poetul Ioan Gligor Stopiţa. Evenimentul a debutat cu o prezentare detaliată a vieţii autorului Victor Mircea Albu de către universitara Anca Sîrghie într-o expunere plină de culoare, susţinută de mărturisirile poetului însuşi. Născut la Sibiu, la 20.07.1951, autorul scrie poezii încă din timpul studiilor liceale de la Colegiul Naţional „O. Goga” Sibiu. Deşi a urmat studii univer­sitare la Inginerie, pasiunea pentru poezie nu s-a stins niciodată, ea fiind un état d’esprit în  existenţa de fiecare zi a lui Victor Albu. Talentul şi inspiraţia au mocnit permanent în versuri ale sensibilităţii exacerbate. A debutat editorial în anul 1999, la Editura Albatros, cu volumul „Perpetuum mobile”, excelând apoi cu volumele „Dincolo de rai” (2008) şi „Cascadele dulci” (2009), publicate la Editura „Eminescu”. În anul 2013, i-a apărut la Editura Tracus Arte volumul „Ultima luncă”, iar în anul 2021 volumul „Dorm într-o coajă”, la Editura Techno Media Sibiu, cu o amplă prefaţă intitulată “Bogata singurătate a cuvintelor”, semnată de criticul literar Anca Sîrghie. Inspirata ilustrare a volumului a fost realizată de Bianca Mihaela Stiniguţă. O amplă prezentare a noii cărţi este publicată deja în revista „Rapsodia”, numărul din aprilie 2022, lansat de asemenea cu această ocazie, care poate fi citită accesând linkul http://rapsodia.ihostfull.com/.

Doamna prof. univ. dr. Elena Dragoş, încadrându-l pe autor în pleiada poeţilor îndrăgostiţi de copaci, în descendenţă eminesciană,  a realizat un comentariu specializat al volumului de poezii prezentat, remarcând cu delicateţe şi gentileţe, imagini şi simboluri identificate în ţesătura volumului, precum ploaia, umbra, galbenul gutuilor, pleoapa şi talpa. Sunt simboluri imagistice  identificabile în întreaga literatură universală. Glasul blând al doamnei profesor de la Facultatea de Litere, din Universitatea “Babeş-Bolyai”, mi-a amintit de cursurile de Istoria Limbii Române, din anul IV, la care am participat, când eram studentă la Literele clujene. Frumuseţea cu care a învăluit metaforele liricii lui Victor Albu a marcat un moment emoţionant, motiv pentru care m-am bucurat să realizez conexiunea cu cei prezenţi în sală, soţul meu, poetul Lorinczi Francisc-Mihai, cu fiica noastră, Francesca, şi cu elevii mei de la Colegiul Naţional „Gh. Lazăr”, de care sunt tare mândră, fiindcă tocmai au revenit de la Olimpiada Naţională de Română, de unde au cules lauri: Maia-Daniela Loloiu, care a obţinut Premiul Special la clasa a VIII-a, şi Cristian Andrei Băilă, care a obţinut Premiul al II-lea, la clasa a VI-a, performanţe ce ne permit să ne gândim că literatura din Sibiu are viitor.

În cuvântul subsemnatei am subliniat liniile de forţă ale volumului de poezii publicat la CronoLogia, şi am mulţumit organiza­torilor, dar şi traducătorului, Christian W. Schenk, un scriitor sensibil şi delicat, la rândul lui, binecunoscut şi apreciat în rândul literaţilor, care a reuşit o traducere exem­plară. În acest volum, autorul se redefineşte pe sine în trei ipostaze inedite, care cores­pund celor trei părţi în care este structurat conţinutul: „dealul mut”, „arde o pasăre” şi „trup de înger”. Fiecare parte are câte un poem dedicat unui mare poet: lui Gellu Naum, lui Nichita Stănescu şi lui Lucian Blaga. Domnul profesor Silviu Guga a insistat în prezentarea lui asupra faptului că, prin ceea ce scrie, Victor Mircea Albu ar trebui să se regăsească în marea familie a scriitorilor sibieni. Aceasta, pentru că există în versurile autorului un topos sibian, cu Guşteriţa, Păltinişul, Valea ştezii. La rândul său, domnul dr. Mihai Posada a reliefat atmosfera poetică a versurilor scrise şi publicate în cele şase volume de autor, pe care le situează în descendenţă blagiană, considerându-le „coborâtoare din mit”. Arborele-pivot din noua carte aminteşte de arţarul american.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Autorul Albu Victor a încheiat seara de poezie vorbind despre volumul lansat, care i-a fost inspirat de arţarii satului Cut, unde
şi-a trăit raiul copilăriei, şi cei ai Guşteriţei sibiene. Apoi a recitat câteva poeme alese cu grijă şi cu bucurie, transmiţând întregii săli emoţia rostirii sale. O asistenţă nume­roasă s-a bucurat de primirea volumului şi a autografelor din partea poetului. I-am remarcat pe scriitorii de la Deva, Mariana Pândaru Bârgău, Nicolae Crepcia, Adriana Tomoni, Elena Petruţ, care ne-au onorat cu prezenţa. Ce am mai putea spune? Căutând raiul, Victor Mircea Albu se regăseşte pe sine într-o scriere unitară originală, marcată de fineţe şi profunzime. Poet al rafinamentului stilistic, ce impresionează prin locuirea în cuvânt, autorul ne învaţă să fim trăitori ai „raiului cu arţari”, să visăm şi să ne împlinim în „trup de înger”.

Sintetizând, am putea spune că a fost o seară reuşită, cu oameni care s-au bucurat sincer de reluarea activităţilor cenaclului „Radu Theodoru” din Sibiu, de o agreabilă prezenţă poetică a unui fiu al Sibiului, Victor Mircea Albu, care şi-a redefinit, prin această lansare de carte, statutul de poet şi care îşi înscrie numele pe lista autorilor din Cetatea lui Hermann  (căutată de profesorul Silviu Guga). Îl felicităm sincer pe autor şi ne bucurăm că ne-a oferit, prin acest volum lansat la Sibiu, momente de emoţie şi bucurie artistică autentică.

Maria-Daniela Pănăzan

03 mai 2022 la 18:17

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 1 oră
Agârbiciu – satul „brânzeturilor dumnezeiești”. Preotul și-a făcut fermă cu brune maramureșene și altar de rugăciune
Un om de poveste, cu o afacere...de poveste. Azi descoperim un personaj special, scos la lumină în postarea...
Actualitate
7 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
FC HERMANNSTADT E ÎN FINALA CUPEI ROMÂNIEI. Sergiu Buș aduce calificarea în ultimele secunde!
Cu perspectiva unei noi calificări istorice în finala competiției KO, sibienii lasă impresia, în primele minute, că-i invită...
Actualitate
3 min de citit
Autor b.o.n.
acum 5 ore
Bronz internațional pentru ACS Champions Sibiu la Cornacchia World Cup 2025
”Panterele” au câștigat totul în grupă, fără set pierdut, iar în semifinale au pierdut dramatic în fața echipei...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 6 ore
Mii de bilete la FITS, vândute în primele minute. Organizatorii spun că este un record absolut
Miercuri, la ora 12, s-au pus în vânzare biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de...
Actualitate
2 min de citit