Articol
Este absolut meritoriu că în acest context total nefavorabil, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şişeşti", Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian (Sibiu) organizează, în zilele de 5 şi 6 mai a.c. , un Simpozion ştiinţific cu generoasa temă: "Restructurarea teoriei şi practicii agromontanologice în condiţiile schimbărilor climatice".
Vor participa, cu mesaje şi alocuţiuni, prof. univ. emerit dr. ing., DHC, Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gh. Ionescu Şişeşti", dr. ing. Aurel Badiu, vicepreşedintele academiei, prof. univ. dr. CS l Radu Rey, preşedintele Forumului Montan din România, M.O. Academia Română, director CE-MONT, dr. ing. Mariana Rusu, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian (Sibiu), gazda simpozionului, Daniela Câmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Mihai Liviu Ştefan (APIA Sibiu), prof. univ. dr. Camelia Sava (U.L.B.S), precum şi alţi reprezentanţi de la DSVSA Sibiu, Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Sibiu şi de la USA MV Cluj -Napoca.
Iată doar câteva din temele supuse dezbaterii: Evaluarea şi atenuarea impactului schimbărilor climatice asupra biodiversităţii şi productivităţii pajiştilor din Carpaţii României; Consecinţele schimbărilor climatice în anul 2022; Anul internaţional al dezvoltării durabile în regiunile montane; Model de evaluare a imunităţii specifice (adaptative) postinfecţioase la ovine crescute tradiţional; Oierii din Mărginimea Sibiului la începutul sec. XX prin ochii sălişteanului Nicolae Stan Petruţiu; Adaptarea exploataţiilor agricole din zona montană la schimbările climatice. Acţiuni de formare şi inovare; Agricultura inteligentă din punct de vedere climatic din perspectiva securităţii alimentare; O "viziune" de dezvoltare agro-rurală-montană, sustenabilă, pe baza valorificării calităţii înalte a "produsului montan", în sistem asociativ-cooperatist microregional; Cercetări comparative privind calitatea cărnii la tineret ovin din rasele Ţurcană, Creaţă de Caransebeş şi Ţurcana albă; Valorificarea în gastronomie a produselor montane prin fructificarea gustului ş.a.m.d. (M.B.)