Articol
Consiliul Local Sibiu a aprobat noul regulament pentru administrarea spațiilor verzi din municipiul Sibiu. Acest regulament a intrat în vigoare, după consultări publice și aprobarea de către Consiliul Local, prevederile acestuia fiind obligatorii atât pentru administrația locală, cât și pentru cetățeni.
„Administrarea spațiilor verzi este o preocupare continuă a Primăriei Sibiu, demonstrată de fiecare dată prin proiectele pe care le desfășurăm. Un nou pas foarte important în această direcție este intrarea în vigoare a unui nou Regulament al spațiilor verzi, care corespunde mai bine nevoilor actuale. Administrația avea nevoie de reguli mai clare și actualizate pentru a-și desfășura activitatea în domeniu, pentru a crește suprafața spațiilor verzi în oraș și calitatea acestora și pentru a implica cetățenii mai activ în îngrijirea lor. Am adus clarificări și am stabilit reguli în ceea ce privește condițiile de toaletare și tăiere ale arborilor, modul de implicare a cetățenilor și, foarte important de menționat, acest regulament vine și cu un ghid destul de detaliat despre lucrări de îngrijire ale spațiilor verzi, care stabilește și anumite standarde în domeniu”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
CINE ÎNGRIJEȘTE SPAȚIILE VERZI DIN SIBIU?
Responsabilitatea administrării spațiilor verzi publice este în sarcina autorităților publice locale și a altor organe împuternicite în acest scop.
Îngrijirea spațiilor verzi proprietate privată este în sarcina proprietarilor, cu respectarea prevederilor actelor normative în vigoare.
PRIN EXCEPȚIE, amenajarea, reamenajarea, gospodărirea și întreținerea spațiilor verzi aparținând domeniului public din jurul ansamblurilor de locuințe SE POATE realiza și de către persoane fizice sau juridice (asociații de proprietari, organizații neguvernamentale, societăți comerciale, etc), în baza unui acord de parteneriat încheiat între municipiului Sibiu și solicitant.
Cetățenii care au încheiat un acord de parteneriat cu Primăria Sibiu se pot implica în îngrijirea unui spațiu verde, prin:
NU este permis cetățenilor sau altor entități private:
TOALETAREA ARBORILOR este standardizată și specifică clar în ce condiții se toaletează și ce lucrări sunt permise.
TĂIEREA ARBORILOR. Regulamentul stabilește clar în ce cazuri se pot tăia arborii, cum se face evaluarea stării de sănătate a acestora, ce instituții sunt abilitate să aprobe recoltarea și, foarte important, se stabilește că în locul arborilor tăiați se plantează alții în loc conform regulamentului de urbanism.
Regulamentul mai prevede procedura de plantare a arborilor, arbuștilor, florilor și de gazonare în spațiile verzi.
Încălcările prevederilor Regulamentului se vor sancționa cu amenzile contravenționale prevăzute de Legea 24/2007 privind protecția spațiilor verzi.
Împreună cu Regulamentul, a fost aprobat și lansat și un Ghid pentru protecția, conservarea, dezvoltarea și întreținerea spațiilor verzi. Acest document oferă informații sintetizate inclusiv grafic, despre:
Ghidul se poate consulta și descărca de aici: https://sibiu.ro/primaria/spatii_verzi