Articol
Veteranilor de război, celor cărora le datorăm apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale şi a intereselor României, le-a fost adusă recunoștință eternă și în acest an, potrivit Hotărârii de Guvern din 2007, când data de 29 aprilie a fost instituită ca fiind Ziua Veteranilor de Război. Astfel pe cuprinsul țării dar și peste hotare, în dreptul operelor comemorative, în cimitire ori în fața monumentelor care omagiază sacrificiul veteranilor de război, au fost organizate ceremonii militare de depunere de coroane, jerbe sau buchete de flori.
Și în Sibiu am consemnat o astfel de activitate organizată de structurile militare din garnizoana Sibiu, în colaborare cu administrația publică locală, Mitropolia Ardealului și Asociația Națională a Veteranilor de Război, Filiala Sibiu. Slujba de pomenire a fost săvârșită la „Monumentul Veteranilor” din Pădurea Dumbrava. Ziua Veteranilor a fost marcată în acest an de sărbătoarea creștinilor ortodocși anume „Izvorul Tămăduirii”.
Se cuvine a readuce în memoria colectivă a României file din arhiva istoriei acestor jertfe după cum urmează: ”
În Războiul de Independență (1877-1878) au murit 10.000 de ostași din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operații. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populația țării (n.n. peste 880.000 de militari) a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldați (n.n. morți și dispăruți și 75.000 de invalizi), în vederea eliberării și reîntregirii naționale”. Trebuie menționat că acestor pierderi trebuie alăturați și cei 650.000 de morți din rândul populației civile. ”Ulterior , în Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi, din care circa 92.000 de militari decedați”.