Articol
Se vor pune câteva prune uscate, smochine şi caise în apă caldă şi înmuiaţi-le timp de 6-8 ore, luaţi-le cu apă şi umpleţi-le cu nuci. Se pot înmuia în miere şi se pun tărâţe pe deasupra.
Bomboane pentru copii: se vor măcina 25 g seminţe prăjite de floarea soarelui, 25 g de stafide, 25 g prune uscate, două smochine şi 25 g nuci. Se amestecă totul. Se adaugă două linguri de miere. Se pune totul într-o formă şi se ţine la frigider timp de 12 ore, apoi se vor tăia în batoane care se vor păstra la frigider.
Desert sănătos pentru adulţi: se răzuiesc 150 g de mere, se stoarce sucul de la o jumătate de portocală, se adaugă nuci şi două linguriţe de miere. Se amestecă totul foarte bine.
Salata de varză proaspătă: se amestecă 100 g varză tăiată cu patru linguri de suc de grapefruit, o lingură de miere şi o jumătate linguriţă de chimion.
Mazăre şi roşii: se amestecă 50 g mazăre proaspătă (sau decongelată) cu 120 g roşii zdrobite şi două linguri de ulei de floarea soarelui. Se va pune pătrunjel şi arpagic pe deasupra.
Sosuri şi maioneze: sosurile şi maionezele din comerţ conţin în mod obişnuit conservanţi, coloranţi şi alte substanţe care ne pot polua sângele. Este bine să le preparăm singuri.
Ulei de lămâie: se adaugă treptat sucul de la 1-2 lămâi împreună cu 25 g ulei vegetal.
Maioneza de nuci (care se prepară înainte de masă): se amestecă două linguri de nuci măcinate cu o linguriţă de ulei vegetal până se face o pastă groasă. Se adaugă 3-4 linguri de ulei vegetal şi se bate treptat cu sucul stors de la o lămâie.
Bibliografie: "Cum să trăim 150 de ani", dr. Mikhail Tombak