Articol
Recent cu ocazia convocării Adunării Generale a filialei Județene Sibiu a ANCMRR ”Al. I. Cuza” dincolo de desfășurătorul curent, am avut oportunitatea de a afla informații interesante diseminate de organizatori, dar și de oficiali din aparatul guvernamental ori local, precum și din mediul militar aparținând Garnizoanei Sibiu.
Reunirea membrilor filialei Județene Sibiu a ANCMRR ”Al. I. Cuza” ne-a reconfirmat aspecte legate de relația din mediul militar bazată, și după trecerea în rezerve, pe disciplină, respect, loialitate, integritate, încredere și spirit militar. Tot acest cadru ne-a mai devoalat și o latură plină de sensibilitate a acestor militari, consemnată cu ocazia ”Apelului de Seară” la care nu au mai răspuns ”Prezent” cei plecați în ”Lumea celor drepți”. În memoria lor, dar și a camarazilor din trecut, la solicitarea președintelui col (r.)Lepădat Ioan, a fost ținut un moment de reculegere. Tot domnia sa a prezentat activitatea filialei, aspecte întregite de execuția financiară, prevederile bugetare, concluziile comisiei de cenzori dar și de aprobarea statutului filialei. Col (r.)Lepădat Ioan a reiterat laudativ colaborarea cu structurile militare și nu numai.
GL.bg.prof.univ. dr.PhD. Habil Ghiță Bârsan, comandantul AFT, a trecut în revistă subiecte legate de prioritățile din Garnizoana Sibiu, cu notificări legate de colaborarea cu Centrul Militar, cu sistemul public și de apărare națională, toate decurgând armonios și eficient în interesul comunității locale, regionale și naționale.
Col. Adrian-Mihai Zisu, locțiitorul comandantului Garnizoanei Sibiu a trecut în revistă prerogativele și activitățile Centrului Militar Regional și a celui Zonal de la Sibiu, în timpul pandemiei și ulterior. A fost menționată și perioada de reașezare organizatorică a celor două Centre. În final, locțiitorul comandantului Garnizoanei Sibiu i-a încredințat pe cei prezenți că Centrele militare caută să soluționeze problemele curente, cum ar fi: salariile, pensiile, transportul în comun, croitoriile militare. Au mai fost amintite și solicitările care vizează ridicarea unei Capele militare și aprobarea unui cimitir militar. Subiectele cu impact național au fost trimise șefului Statului Major al Apărării domnului Gr Daniel Petrescu, în vederea soluționării.
Mai activi, mai responsabili
Prezent la evenimentul de la Sibiu, col( r.) Belgiu Nicolae, reprezentantul ANCMRRE București, a apreciat activitatea filialei locale și subiectele lansate de invitați. Domnia sa nu și-a ascuns decepția pentru ”neconcretizarea edificării Spitalului din Valea Săpunului” pentru care domnia sa a întocmit documentația în urmă cu șapte ani. Generalul speră ca situația să nu se repete cu noile diligențe: Capelei și a Cimitirului militar de la Sibiu. Ulterior acesta a anunțat finalizarea bazei normative la nivel central, inclusiv a regulamentului de ordine interioară, enumerând și demersurile /solicitările înaintate mediului guvernamental în numele membrilor ANCMRRE.
Remarcând importanța pe care au avut-o și o au militarii din Garnizoana Sibiu, prefectul Mircea Crețu, ne-a declarat la finalul activității următoarele: ”Resursa umană militară este garantul spiritului național de reziliență. O asemenea reziliență este necesară României chiar și în situații speciale, în care includ actualul context militar regional”.