Articol
Am avut doi ani în care, sub diferite pretexte ocazionate de pandemie, întrarea în Casa Domnului sau participarea la sărbătorile noastre, creştineşti, au fost interzise ori complet, ori au fost condiţionate ba de măşti, ba de distanţări, ba de numărul "partcipanţilor". Având în vedere (in)eficienţa măsurilor din acele momente, chiar începi să crezi că măsurile acestea restrictive au fost luate doar pentru a se lua nişte măsuri restrictive şi atât. Am fost ameninţaţi în 2020 că după sărbători vom avea înmormântări, asta ca urare de Paşti. Nu am avut sau nu am avut dorect din cauza invocată la nivel prezidenţial. Am fost bucuroşi în 2021, că, uite, ni se permite (???) a avea Sărbătoarea Învierii, chiar dacă în umbra diverselor condiţionări şi sub ploaia de ură a expremo-pandemiştilor. Ştiu că nu e creştineşte asta, dar nu am uitat.
Şi iată că acum, din nou, am putut, fără a fi avertizaţi sau ameninţaţi că vom suporta
nuştiuce consecinţe medicale sau regulamentare, să ne bucurăm de Învierea Domnului. Ceea ce am şi făcut, în număr foarte mare.
"Aceasta e noaptea și ziua Învierii Domnului – ziua veșnică pe care a făcut-o Domnul ca să ne bucurăm și să ne veselim în ea. Hristos cel Înviat e șansa vieții noastre celei veșnice și doar El este scăparea și ajutorul nostru! În El să ne punem nădejdea noastră!", după cums e spune în Pastorala la Învierea Domnului 2022 "Învierea lui Hristos – biruința dragostei jertfitoare" a IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.
Chiar dacă media şi mai ales ceea ce se vede pe reţelele sociale îţi dă inpresia unei Românii pline de ură, reci şi aproape total lepădată de credinţă, realitatea reală (cea care contează cel mai mult) arată altfel. Nu ştiu cum va fi fost pe la alte biserici dar unde am fost eu şi unde merg eu de obicei a fost aşa.
Câteva mii de oameni au venit să-şi ia Lumină în Noaptea Învierii, la Biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sf. Ierarh Nicolae din Hipodrom, cunoscută de toţi ca "Biserica de pe Mihai Viteazu". Au fost mai mulţi ca anul trecut (restricţiile, teama). Parcă au fost mai mulţi ca şi în alte dăţi, pentru că deja curtea bisericii, destul de generoasă ca spaţiu, a fost de încăpătoare, lumea "extinzându-se" şi pe străzile din apropiere.
La îndemnul preotului "Veniţi de luaţi lumină", oamenii au luat lumină şi au rostit primul "Adevărat a Înviat" din acest an. Apoi după ce uşile bisericii s-au deschis ("Ridicaţi, căpetenii, porţile voastre şi vă ridicaţi porţile cele veşnice şi va intra Împăratul slavei". "Cine este acesta Împăratul slavei? Domnul puterilor, Acesta este Împăratul slavei.", cum spune Psalmul 23). Apoi fiecare a participat la Slujba Învierii şi la Liturghie, ori în interiorul bisericii, ori afară.
Slujbele din Noaptea Învierii au fost oficiate, aici, la Biserica de pe Mihai Viteazu, de un sobor de opt preoţi, printre care i-am recunoscut pe preoţii Vasile Popa, Cristinel Husarciuc, Nicolae Bobeş şi Achim Băcilă.
Au fost prezente în zona bisericii şi echipaje ale Poliţiei Locale şi ISU, dar nu au existat incidente.
A fost prima Înviere "liberă" după doi ani de restricţii, la Biserica de pe Mihai Viteazu. Hristos a Înviat!