Articol
Sâmbătă noaptea vom sărbători primă sărbătoare a Învierii Domnului fără vreo restricţie sub motive sanitare, după doi ani în care ori ni s-a interzis complet (2020) până şi ieşirera din casă, ori am avut parte de măsuri gen "respectarea distanţei", număr limitat de credincioşi şi mască obligatorie (2021).
Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă în România, sâmbătă, 23 aprilie, seara, de către arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Ea va fi oferită în Aeroportul Internaţional Otopeni, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române. La rîndul lor, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.
Tot sâmbătă, la Bucureşti, între orele 19:30 – 20:30, se va organiza procesiunea primirii Sfintei Lumini de către PF Patriarhul Daniel, la Catedrala Patriarhală. Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, a fost inaugurată de către Patriarhul Daniel, 2009.
Programul Liturgic al perioadei Sărbătorii învierii începe, în bisericile ortodoxe aparţinătoare Patriarhiei Române, sâmbăta, de la ora 7, cu Rânduiala Ceasurilor 1.3.6.9, Obednița, urmată, la ora 8.15 cu Vecernia Unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
La ora 23.30 începe Canonul Sâmbetei Celei Mari, urmat, la miezul Nopţii, de Slujba Învierii şi de Sfînta Liturghie. Tot atunci vor fi împărţite şi tradiţionalele Paşti.
"Ne-a ajutat Preabunul Dumnezeu să ajungem și în acest an la slăvitul și luminosul praznic al Învierii! Suntem cu toții iarăși împreună, în această „sfințită cu adevărat și mult prăznuită noapte de mântuire”. Purtăm făclii luminoase în mâini și cântăm plini de bucurie imnul de biruință al creștinismului: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viața dăruindu-le!”. Această doxologie a Învierii Mântuitorului este o adevărată mărturisire de credință, exprimată imnografic, care trezește în sufletele noastre o mare bucurie și fericire și ne aduce multă nădejde și încredere de la Hristos cel Înviat. Știm în această zi de sărbătoare că această bucurie pascală, pe care Biserica noastră o evocă intens și solemn în întregul ei cult, este o bucurie cerească, este bucuria gustării vieții veșnice, este fericirea viitoare de care ne împărtășim prin credință încă de pe acum", spune IPS Laurenţiu, în Pastorala "Învierea lui Hristos – biruința dragostei jertfitoare", care va fi rostită în fiecare biserică din cadrul Mitropoliei ardealului în noaptea Învierii.
Cei care doresc să participe la Înviere în ambianţa mai deosebită a Muzeului din Dumbrava, vor aveea acces, de la ora 23, la Biserica din Bezded, prin intrarea principală în Muzeu.
La televizor, Slujba Învierii poate fi urmărită sâmbătă seara, pe canalele de televiziune Trinitas TV (ora 23:30), TVR-1 (ora 23:10) şi Pro TV (ora 23:30).