Articol
Au mai rămas câteva zile și vom sărbători una dintre cele mai importante sărbători creștine. Gospodinele iscusite se pregătesc s-o întâmpine cu bucate alese. Duminică, sibienii și nu numai se vor aduna la mese festive pentru a sărbători Învierea Domnului. Poftă bună și spor la gătit!
Șuncă de porc caramelizată la cuptor – un răsfăț pentru gurmanzi
Ingrediente: 2 kg șuncă proaspătă de porc, 2 morcovi, 1 ceapă, 1 lingură piper boabe , 1 lingură semințe de coriandru, 2 batoane de scorțișoară, 2 frunze de dafin. O mână de cuișoare, 100 gr zahăr brun, 50 ml vin roșu sec, 25 ml oțet, 125 gr miere. În plus : ață de legat carnea.
Metodă de pregătire pentru rețeta de șuncă de porc caramelizată: Am început cu pregătirea șuncii pentru fierbere. Da, trebuie să fiarbă ceva vreme. Astfel că am început să leg șunca foarte strâns (aici m-a ajutat soțul, că forța mea lasă de dorit), fix ca în imaginea de mai jos. Apoi, într-o oala sub presiune am pus șunca rulata, apă cât să o acopere, am curățat morcovii și i-am tăiat rondele, am tăiat ceapa în 4 bucăți și le-am pus în oală. Tot acum am adăugat piperul zdrobit (câteva lovituri de mojar), semințele de coriandru, batoanele de scorțișoară și foile de dafin. Am lăsat totul la fiert aproximativ o oră jumate. Pasul următor a fost să înlătur șoriciul, să crestez bucata de șuncă și să înfig cuișoare, din loc în loc.
Modalitate de pregătire sos caramelizat: Am dat drumul la cuptor la 170 de grade și m-am apucat de sosul de zahăr brun. Iată cum am procedat: într-o oală mică, am pus toate ingredientele și le-am lăsat pe foc mediu, pînă zahărul s-a topit, iar sosul a făcut spumă.NToată operațiunea asta a durat maxim 5 minute. Se amestecă ocazional, dar nu trebuie scăpat din ochi, pentru că va ieși din oală. Fierberea îi crește volumul și nu își dorește nimeni să curețe așa ceva de pe plită sau aragaz. Următorul pas este să îmbrac șunca în acest sos mi-nu-nat și să o bag la cuptor. Peste 15 minute trebuie scoasă din cuptor și îmbrăcată cu jumătate din sosul de caramel. După cele 15 minute o scot din nou din cuptor, o îmbrac cu restul de sos și o mai bag la fript încă 35 de minute. Este gata când la suprafață face o crustă aurie și ușor crocantă. După ce am scos-o din cuptor, am lăsat-o la odihnit 15 minute, înainte să o tai. Are un gust divin și echilibrat, de scorțișoară și cuișoare. E subtil, nu vă temeți. Merge extrem de bine lângă un pahar de vin roșu bun.
Prăjitură cu bulion
Ingrediente pentru foile cu bulion: 10 linguri ulei, 10 linguri zahăr, 10 linguri suc de roșii, 400 gr făină, 1 linguriță amoniu, 2 linguri lapte
Metoda de pregătire foi prăjitură cu bulion: Într-un pahar, am stins amoniul, cu cele 2 linguri de lapte, după care am pus toate ingredientele de mai sus, într-un castron și am început sa le amestec, până am obținut un aluat bine închegat. Arată ca un aluat fraged. Ia uitați ce culoare interesantă are, de la sucul de roșii. L-am împărțit în 4 și am început să-l întind, cu un sucitor, pe o suprafață înfăinată.
Am copt foile în cuptorul preîncălzit la 185 de grade, nu mai mult de 10 minute pe foaie. Veți observa că, culoarea devine aurie. Între timp m-am apucat de cremă. Ia să vedem ce am făcut și aici.
Ingrediente pentru cremă: 10 linguri lapte, 10 linguri zahăr, 10 linguri gem, 250 gr unt, 5 linguri făină.
Metoda de preparare a cremei pentru prăjitura cu bulion: Primul pas aici este să amestecăm laptele, zahărul și făina. Le-am amestecat într-o oală, pe care apoi am pus-o pe foc (la foc mediu) și am amestecat continuu, până când am obținut o consistență ca de budincă. Atenție, trebuie amestecat tot timpul, pentru a nu se prinde de fundul oalei. Fix ca o budincă arată. Am lăsat-o la răcorit, amestecând ocazional, iar când s-a răcit destul, am adăugat untul și dulceața și am amestecat bine de tot. Am obținut astfel crema pentru prăjitura cu bulion. Bine, probabil veți considera că nu are cea mai frumoasă culoare, însă vă garantez că gustul e foarte bun. Dar puteți să puneți dulceață de caise și veți obține o culoare mai drăguță. Am luat prima foaie, am uns-o cu cremă, după care am pus peste, următoarea foaie. Am continuat așa până am uns toate foile, deci vom aveam 4 foi și 3 straturi de cremă. Am înfoliat prăjitura cu folie alimentară și am depozitat-o în cămară, la răcoare, pentru câteva ore, ca să se înmoaie foile. Cel mai bine se lasă peste noapte, ca să fiți siguri că foile sunt moi, iar prăjitura noastră cu bulion e numai bună de savurat. Pudrată cu zahăr pudră ori îmbrăcată în glazură de ciocolată, prăjitura de față este un desert de când lumea și pământul, de o făceau și bunicile noastre.
Turtă dulce sub formă de chec – aromată și glazurată
Ingrediente pentru turta dulce: 500 gr făină, 8 gr praf de copt, 5 gr bicarbonat de sodium, un praf de sare, 5 gr scorțișoară măcinată, 5 gr cuișoare măcinate, 5 gr condiment pentru turta dulce, 2 oua, 75 gr zahăr brun, 50 gr zahăr cristal, 150 gr miere /melasă, 125 gr unt, 200 ml apă fiartă.
Ingrediente pentru glazură: 150 gr zahăr pudră, 2 linguri smântână pentru frișcă.
Metoda de preparare turtă dulce: Începem cu începutul, setând cuptorul la 170 de grade, cu căldură sus și jos. Am luat un bol în care am pus ingredientele uscate, și anume: făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, precum și condimentele care asigură gustul plăcut al acestui chec, scorțișoara, cuișoarele și condimentul pentru turtă dulce, pe care de regulă îl găsiți în comerț. Am amestecat totul, apoi am pus bolul de-o parte. Într-un alt bol am bătut ouăle și cele două tipuri de zahăr, cu un tel. Apoi am adăugat mierea sau melasa (eu din păcate nu am găsit melasă, dar vă sfătuiesc să puneți melasă în cazul în care găsiți), si untul topit și am amestecat bine de tot. Apoi am amestecat cele doua compoziții. Apoi am adăugat apa fierbinte în 3 tranșe, amestecând până la încorporare. Am pregătit o formă de chec, însă nu-i musai să folosiți acest tip de formă. Se poate folosi si o tavă mai mică sau o formă de chec rotundă. Fiți creativi! Am pensulat forma de chec, cu ulei, apoi am tapetat-o cu făină. Am turnat compoziția și am băgat-o la cuptor. Este gata când a făcut o crustă maronie, iar scobitoarea iese curată din chec.
Metoda pregătire glazură turtă dulce: Acest pas este foarte simplu, trebuie doar să amestecați cu un tel cele 2 ingrediente, până ajungeți la o consistență cremoasă. Apoi se pune peste chec si se decorează cu ce vreți voi.
Sursa rețete: https://www.adihadean.ro