Atlassib – O poartă deschisă spre Europa, istoria unui brand în slujba Sibiului și a sibienilor

Acasa >

Articol

Tribuna își propune să prezinte cititorilor săi exemple de succes din comunitatea locală, afaceri care au fost înființate de sibieni și care au marcat într-un mod deosebit viața întregii comunități.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Unul dintre cele mai puternice branduri locale ale Sibiului este, fără doar și poate, Holdingul Atlassib înființat de omul de afaceri Ilie Carabulea, o companie cu o istorie impresionantă, de aproape trei decenii, care a influențat în mod esențial bunul mers al comunității și care a așezat Sibiul și România pe harta marilor transportatori ai Europei și nu numai.

De numele Holdingului Atlassib și de numele fondatorului său, dr. ing. Ilie Carabulea, sunt legate performanțe notabile și investiții care au contribuit la dezvoltarea Sibiului și a întregii regiuni: crearea a mii de locuri de muncă, asigurarea unor rute de transport în întreaga Europă, numeroase agenții de transport în marile orașe europene, transport județean și național prin firma Transmixt, crearea unui hotel de top în Sibiu, construcția unui centru de afaceri care să contribuie la dezvoltarea economică a comunității, crearea unei firme de produse de lactate, proiecte consistente în domeniul educațional, social și multe altele.

O poveste de succes ce poate fi doar creionată în câteva rânduri scrise. O poveste de succes care continuă să se scrie și care continuă să influențeze favorabil comunitatea de care este legată.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Atlassib lua ființă după 1990, când Ilie Carabulea decidea să renunțe la statutul de angajat în sistemul de stat. Având un aliat de nădejde în inspirația și creativitatea care îl caracterizează, cunoscând în detaliu domeniul său de activitate, caracterizat de seriozitate, profesionalism și rigoare, Ilie Carabulea a reușit să fondeze compania Atlassib S.R.L. Nu a durat mult până în momentul în care Holdingul Atlassib a ajuns cel mai mare transportator internațional de persoane din Europa.

„Ce am înțeles în toți acești ani, este că succesul unei afaceri de top, pe care să o păstrezi mereu acolo sus este respectul față de lucrul bine făcut, parteneriatul cu echipa ta, cu partenerii de afaceri și cel mai important cu clienții tăi”, spunea Ilie Carabulea, fondatorul Holdingului Atlassib.

Transportul a început cu un singur autocar, după care flota de autocare s-a extins, ajungând la peste 150 de autocare Mercedes. Compania s-a axat pe deschiderea de puncte de lucru în toate zonele țării, dar și în Germania, Italia, Spania, etc. totul pentru a putea asigura mentenanța și reparația autovehiculelor folosite în transportul de pasageri.  Spre exemplu, în anul 2015, ATLASSIB opera pe 37 de linii internaţionale, în 14 ţări din Uniunea Europeană, cu un total de 550.000 de călători transportați anual. 

Timp de aproape trei decenii, Atlassib a reprezentat și reprezintă o poartă deschisă spre Europa în toată puterea cuvântului. Compania continuă să își scrie povestea de succes și în această perioadă. 

Custom Image

 

Partener al Sibiului și al Capitalei Culturale Europene

 

O altă performanță notabilă a Holdingului Atlassib a fost înregistrată în anul 2007, cu prilejul programului Sibiu – Capitală Culturală Europeană, când compania a oferit o susținere de 600.000 euro. 

„Parteneriatul acesta este o contribuție pe care o resimțim atât ca onoare, cât și ca obligație civică. Mă bucur, ca reprezentant al Holdingului Atlassib, că putem participa la ambițiosul și generosul proiect. Este un sprijin financiar, logistic și sufletesc. Vom contribui cu tot ce este mai bun pentru societatea sibiană, pentru ca Sibiul sa înregistreze un pas înainte, să crească în rândul județelor țării, pentru că o merită", spunea Ilie Carabulea cu prilejul semnării parteneriatului cu Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007.

Atlassib a contribuit și la îmbunătățirea infrastructurii municipiului Sibiu. Pe propria sa cheltuială, a asfaltat strada Tractorului din Sibiu, pe o lungime de 650 m și pe o lățime de 30 metri, o investiție consistentă, care a contribuit la creșterea calității infrastructurii din această zonă a orașului.

 

Proiecte sociale și susținere pentru Biserica Ortodoxă

 

De asemenea, Ilie Carabulea personal, dar și Holdingul, au susținut de-a lungul anilor construcția și reparațiile unor biserici, oferind spre exemplu sume de bani pentru Biserica de pe bulevardul Mihai Viteazu și pentru cea de pe strada Constituției și înscriindu-se, astfel, între fondatorii lăcașurilor de cult.

Pentru toate acțiunile sale caritabile și sociale, pentru sprijinul oferit Bisericii Ortodoxe, dr. ing. Ilie Carabulea a primit în anul 2013 „Crucea Şa­guniană pentru mireni”.

Distincția i-a fost oferită de ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în timpul slujbei de Sfântul Ştefan, oficiate la Biserica "Naşterea Domnului” din Sibiu, în prezenţa mai multor preoţi și oficiali locali și județeni.Custom Image

 

Clădiri emblematice pentru Sibiu

 

Două dintre clădirile emblematice ale Sibiului au fost edificate grație eforturilor firmelor din Holdingul Atlassib – la capitolul realizări notabile pentru comunitatea sibiană se numără și construcția Hotelului Ramada și a Centrului de Afaceri.

Hotelul Ramada a fost deschis în iunie 2007. Având 4 stele, hotelul dispune de 127 de camere, 15 nivele, cinci săli de conferință, dintre care una cu o capacitate de 500 de persoane, și era o investiție de aproximativ 25 de milioane euro la momentul inaugurării.

Una dintre cele mai mari investiții din domeniul business pentru Sibiu a fost construcția „Turnurilor Gemene", de pe Străpungerea Mihai Viteazu.

Centrul de Afaceri Sibiu a însemnat un proiect de aproape 85 de milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă a fost de peste 66 de milioane de lei, iar finanţarea nerambursabilă de 46,7 milioane de lei de la Fondul European de Dezvoltare Regională.
Prin realizarea unei infrastructuri de afaceri care să ducă la îmbunătăţirea productivităţii muncii şi a calităţii produselor şi serviciilor, dar şi prin valorificarea resurselor materiale şi a forţei de muncă locale, acesta a contribuit la dezvoltarea zonei de influenţă economică a Sibiului. 

Centrul de Afaceri oferă facilităţi pentru IMM-urile din zonă, pentru dezvoltarea afacerilor prin sprijinirea agenţilor privaţi şi publici şi a persoanelor fizice în activităţi economice, pentru organizarea activităţilor de expoziţii, conferinţe şi evenimente ale mediului economic, dar şi pentru furnizarea de servicii de consultanţă, organizarea de cursuri de formare şi pregătire profesională.

În aceste două clădiri pot lucra peste 1.600 de oameni. Suprafaţa totală a acestei construcții este de aproape 13.000 de metri pătraţi desfăşuraţi, cu 15 nivele, două nivele subterane, cu locuri de parcare, show-room, săli de conferinţă şi spaţii de birouri.

Custom Image Custom Image

 

Alături de comunitate în pandemie

 

În perioada în care societatea era grav afectată de pandemia de coronavirus, iar asigurarea materialelor sanitare era o problemă, familia Carabulea a achiziționat și a donat mii de măști spitalelor sibiene. În contextul pandemiei create de Coronavirus, familia Carabulea a dat o mână de ajutor doctorilor și întregului personal medical din Sibiu, prin donarea a câteva mii de măști chirurgicale către Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Măștile au fost achiziționate prin UNIFARM, și au fost livrate direct către spital.

 

Sprijin pentru educație

 

„Şcoala „Transcom” a fost o instituţie de învăţământ autorizată să funcţioneze de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, o şcoală privată finanţată din fonduri private, provenite de la Holdingul Atlassib, condus de Ilie Carabulea. 

Elevii au provenit preponderent din mediul rural, iar mulţi dintre ei prezentau risc crescut de abandon şcolar. La Şcoala „Transcom” au fost preluaţi elevi cu risc crescut de abandon şcolar, elevi cărora părinţii nu puteau să le asigure, financiar vorbind, o formă de educaţie. Elevii au beneficiat de abonament de transport gratuit, de o masă caldă şi nu au plătit taxe de şcolarizare. În plus, la absolvire, fiecare absolvent a fost angajat în una din societăţile Holdingului Atlassib. Iar o parte din elevi au beneficiat chiar şi de burse sociale.

 

Investiții în domeniul alimentar

 

Fabrica de procesare a laptelui Seviș, situată între Sibiu și Cisnădie a fost complet reconstruită şi retehnologizată printr-un program SAPARD demarat în 2007.

Actuala tehnologie, complet automatizată, permite procesarea a 5.000 de litri în interval de 8 ore, cu respectarea tuturor normelor de igienă impuse de standardele Uniunii Europene în domeniu. Există acum în fabrică două linii independente de procesare a laptelui, cu fluxuri tehnologice care nu se întrepătrund și o instalaţie de spălare și sterilizare a tuturor utilajelor, controlată de calculator. Laptele provine parțial de la vacile din ferma proprie, mulse într-o sală de muls modernă, cu 16 posturi. De aici, laptele ajunge direct, prin conducte din inox, în tancurile de stocare ale fabricii, eliminându-se astfel orice contact cu factorii exteriori. 

 

Prima galerie de artă privată din Sibiu

Una dintre cele mai recente contribuții aduse de familia Carabulea la viața culturală și socială a Sibiului este înființarea, în anul 2021, a primei galerii private de artă din Sibiu. Omul de afaceri sibian Oprea Carabulea a pus la dispoziție o parte a Hotelului Ramada din Sibiu pentru realizarea unei galerii private de artă. 

Carabulea Transylvania Gallery este un spațiu care va găzdui expoziţii, lansări de carte, prezentări ale artiștilor și care a fost inaugurat în prezența lui Horațiu Mălăele.

Un proiect de suflet al ing. Ilie Carabulea este dezvoltarea stațiunii Crinț, care poate deveni astfel un reper al turismului din județul nostru, împrejurimile fiind de o frumusețe răpitoare.

Custom Image

 

Sorin Crivăț

 

13 aprilie 2022 la 10:22

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
„Udatul” fetelor de Paști, obicei săsesc care încă se păstrează
În a doua zi de Paști are loc „udatul” fetelor,  un obicei preluat din cultura comunităților săsești și...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Fetiță de 7 ani, lovită de mașină lângă Zoo
Un accident s-a produs luni, în a doua zi de Paști, pe Calea Dumbrăvii, zona Zoo. O fetiță...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Măldărășanu, după remiza cu Farul: ”Aceeași meteahnă a noastră, nu învățăm din greșeli”. Motivul pentru care nu e supărat pe jucătorii săi
Antrenorul echipei sibiene era dezamăgit, la finalul meciului de la Ovidiu, pentru faptul că echipa sa a obținut...
Actualitate
3 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 3 ore
Sibiul devine capitala baschetului feminin U14!
Imediat după Sărbătorile Pascale, debutează ultima faza a Campionatului Național de Baschet Feminin U14! CSS Sibiu și Federația...
Actualitate
4 min de citit