Sibiul și șase localități din zona metropolitană vor să cumpere 29 de autobuze electrice pentru transportul în comun

Acasa >

Articol

Municipiul Sibiu, alături de orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și comunele Șelimbăr, Sadu, Șura Mare și Șura Mică vor să cumpere autobuze electrice și stații de încărcare a autobuzelor electrice în cadrul unui proiect denumit "Modernizarea si extinderea transportului public la nivelul zonei metropolitane a Municipiului Sibiu", în valoare de 108.002.486,86 lei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Proiectul prevede achiziția a 29 de autobuze electrice pentru toate aceste localități, nouă stații de încărcare rapidă pe traseu și 29 de stații de încărcare standard în autobaza de transport public.

Pentru municipiul Sibiu sunt propuse 14 autobuze, pentru Cisnădie 4, pentru Șelimbăr 3, pentru Sadu 2, pentru Ocna Sibiului și Șura Mică 4, pentru Șura Mare 2.

Proiectul va fi depus pentru finanțare în cadrul Planului National de Redresare si Reziliență al României, Componenta C10 – Fondul local, Obiectul de investiții I.1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante).

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Consilierii locali ai Sibiului au aprobat deja semnarea Acordului de parteneriat în vederea pregătirii si implementării în comun a proiectului.

Prin aceeași hotărâre a fost aprobată solicitarea la finanțare în cadrul Planului National de Redresare si Reziliență al României, Componenta C10 – Fondul local, a unui număr de 25 stații de reîncărcare vehicule electrice care vor fi puse la dispoziția utilizatorilor în mod transparent, deschis și nediscriminatoriu.

Municipiul Sibiu se obligă să asigure spatii adecvate pentru amplasarea a 25 stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice, inclusiv pentru staționarea acestora, precum si toate activitățile si costurile necesare pentru punerea în funcțiune a stațiilor, ce vor fi achiziționate centralizat la nivel național de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației.

 

Investițiile în transport, esențiale

 

„În vederea dezvoltării urbane și creşterii calităţii vieţii locuitorilor Zonei metropolitane a municipiului Sibiu este necesară asigurarea unui sistem de transport eficient şi durabil, accesibil geografic şi economic. Reţeaua de transport dezvoltată va susţine mobilitatea persoanelor, creând astfel cadrul pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, un mediu urban atractiv, modern, ecologic şi accesibil pentru locuitorii săi, pentru locuitorii zonei metropolitane, care învaţă sau muncesc în oraş. Dezvoltarea serviciului de transport public la nivelul Zonei metropolitane a municipiului Sibiu răspunde principalelor probleme de mobilitate identificate în PMUD, prin satisfacerea nevoilor de deplasare a populaţiei, dar şi necesităţii de reducere a poluării fonice şi a aerului, aspecte ce vor permite atât creşterea performanţei serviciului de transport, îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei, cât şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurator.

Prioritizarea transportului în comun în trafic prin soluţii specifice de proiectare a staţiilor de autobuz, benzi dedicate şi prioritate în intersecţiile semaforizate este necesară pentru îmbunătăţirea acestui mijloc de transport. Sunt necesare, de asemenea, aspecte precum creşterea nivelului de atractivitate a serviciilor prin viteza comercială, confortul vehiculelor, distanţele pe principalele legături rutiere, orar fix, GPS pentru autobuze şi afişaj electronic în staţii a minutelor rămase până la sosirea autobuzului, implementarea de politici de parcare care să sancţioneze drastic staţionarea autovehiculelor în staţiile de transport public, etc. Investiţiile în transportul public sunt esenţiale, iar o bună infrastructură de transport public este extrem de importantă pentru navetişti şi pentru a oferi posibilităţi eficiente de transport de călători”, este prevăzut în Nota de fundamentare.

 

 

12 aprilie 2022 la 12:56

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 minute
Astrid Fodor, mesaj emoționant după moartea Papei Francisc: „L-am admirat pentru blândețe, empatie și energia molipsitoare”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis un mesaj de condoleanțe cu ocazia trecerii la cele veșnice a Papei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
„Udatul” fetelor de Paști, obicei săsesc care încă se păstrează
În a doua zi de Paști are loc „udatul” fetelor,  un obicei preluat din cultura comunităților săsești și...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Fetiță de 7 ani, lovită de mașină lângă Zoo
Un accident s-a produs luni, în a doua zi de Paști, pe Calea Dumbrăvii, zona Zoo. O fetiță...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Măldărășanu, după remiza cu Farul: ”Aceeași meteahnă a noastră, nu învățăm din greșeli”. Motivul pentru care nu e supărat pe jucătorii săi
Antrenorul echipei sibiene era dezamăgit, la finalul meciului de la Ovidiu, pentru faptul că echipa sa a obținut...
Actualitate
3 min de citit