Articol
Primăvara nu vine la pachet doar cu miros de pomi înfloriți, temperaturi îmblânzite și neastâmpăr cu iz de revigorare, ci și cu verzituri ce umplu piețele, spre bucuria celor ce lasă deoparte cumpărăturile hibernale de la supermarket. Odată ce apar pe tarabe verdețurile, ridichile, piața pare să se învioreze, vânzătorii și mușteriii devenind mai veseli, mai cu chef de vorbă. Piața Cibin e locul care se repopulează atunci când primăvara bate în geam și face ochi nu doar în calendar sau în termometre, ci și în culturile de ceapă, usturoi, spanac, ridichi ori salată.
După o duminică ploioasă și friguroasă, luni dimineață „sub supravegherea” unui soare care s-a ascuns în nori după prânz, am poposit în principala piață agro-alimentară pentru a ne umple privirea, dar și sacoșa cu de-ale primăverii.
„Fierul” verde costă 6 lei/kg
Dacă nu te grăbești, o plimbare printre tarabele din Piața Cibin poate fi chiar o experiență revigorantă. „Hai, mamă, să-ți dau un spanac proaspăt, că-i bun, are fier, ăsta e curat. Poți să-l pui direct în oală!”, mă îndeamnă o vânzătoare înfofolită într-o geacă și cu o căciulă bine trasă pe frunte. Kilogramele pe care le-am pus pe mine peste iarnă nu cred că indică vreo anemie, dar probabil că indicațiile privind beneficiile spanacului bogat în fier se aplică pentru toată lumea, indiferent de gabarit.
Oamenii au chef de glume, tarabele sunt viu colorate, iar prețurile par să nu fi înnebunit, așa cum se întâmplă pe la marile magazine. După atâtea congelate, dezghețate și gătite peste iarnă, într-adevăr parcă ar merge un spanac proaspăt. E doar 6 lei kilogramul, cam la jumătate față de cel pe care îl găsești în supermarket. Ce se asortează cu verdele spanacului? Evident o salată verde la 2 lei bucata, o legătură de ceapă verde tot la 2 lei și usturoiul verde care nu rupe rândurile când vine vorba de preț, tot 2 lei legătura. Dacă doriți usturoi în formă clasică, uscat, îl puteți cumpăra cu 20 lei/kg. Știm cu toții, e mai bun decât cel chinezesc, iar observația nu are nicio conotație geopolitică de sezon.
Ridichi cu 2 lei legătura sau 8 lei/kg
După atâta verde, parcă ar merge o schimbare de culoare, așa că trecem pe roșu. Mai bine zis, la roșu. Ridichile costă 2 lei legătura, dar dacă nu vreți să vă încurcați cu mănunchiul, le puteți cumpăra și cu 8 lei kilogramul. Sfecla roșie are multiple beneficii pentru sănătate, ca să nu mai vorbim de faptul că o salată amestecată și cu niște hrean e o garnitură care merge oricând, chiar dacă nu vorbim de trufandale.
Zilele trecute observam într-un magazin că prețurile crescuseră atât de mult, încât și unuia care nu e atent la etichete majorarea i-a atras atenția. Mergeam printre rafturi și mă cruceam. Noroc că nu era multă lume în jur, să fi crezut că am luat-o razna confundând magazinul cu biserica. Ei bine, în piață timpul pare să fi bătut pasul pe loc: dacă îmi aduc bine aminte, și anul trecut prețurile se învârteau tot pe aici la spanac, ceapă și usturoi verde, la ridichi și salată, dar de atunci totul s-a scumpit.
„Aproape că nu mai merită să cultivi!”
Am spus-o și mai demult, cred în continuare că munca oamenilor de la țară, care cultivă pământul, nu e plătită pe măsură. De aceea nu cred că o legătură de ceapă verde care costă 2 lei e scumpă. Iar convingerea mea e confirmată de femeia în fața căreia m-am oprit, alegând trei legături de ceapă: „Să nu credeți că e scumpă. Că abia dacă ne scoatem drumul. Toate s-au scumpit, benzina e 8 lei litrul, așa că ne costă drumul până aici de aproape că nu merită să mai venim. Dar ce să facem? Nu poți cere mai mult, că omul se uită la bani. Sunt unii care se mai tocmesc și la 2 lei. Nu e ușor să lucrezi în grădină, mai ales când nu mai ești așa de tânăr. Ăștia tineri nu mai pun mâna pe sapă, ei sunt numai cu telefoanele!”. Mă uit la mâinile ei. Muncite.
Carnea de miel e pe „vine”
Intru în hală să întreb de prețul cărnii de miel. Mi se spune că „vine săptămâna viitoare”. Încerc să aflu ceva legat de prețuri pentru că auzisem despre „scoruri” chiar și de 50 de lei/kg. Primesc o semi-lămurire: „Probabil că va fi ca la magazine, undeva la 40-50 lei/kg, să vedem”.
Facem cale întoarsă și mai trecem o dată printre tarabe, să mai tragem în priviri oarece culori vii și în nări mireasmă de verdețuri proaspete de primăvară. Duc mâna la buzunar și constat că am mai rămas cu ceva bani, chiar cu o provizie de bancnote de 1 leu numai bune la parcare și spălătorie.
Mă uit în sacoșă și îmi place ce văd. Unde mai pui că am mușcat și dintr-o felie de primăvară din aceea veche, cernută în atmosfera pitorească a piețelor.
FOTO: Răzvan NEGRU