Articol
Se pare că birocraţia există de când s-a inventat scrisul. Unii susţin că e o invenţie nemţească şi reprezintă sistemul administrativ care guvernează orice instituţie mare. În epoca modernă termenul a căpătat conotaţii peiorative. Pe vremea socialismului am scris sumedenie de articole pe această temă, învinuindu-i pe funcţionarii publici de faptul că abuzează de timpul şi răbdarea cetăţenilor, cărora li se solicită tot felul de acte, documente, cereri, adeverinţe, în original şi copii etc. pentru orice aprobare. Auzisem de la prieteni veniţi în concediu că în occident totul se rezolvă simplu, rapid, eficient. În marea mea naivitate, am crezut că, după '89, vom lua exemplul ţărilor din vest nu numai în ce au ele rău, condamnabil – consum de droguri, criminalitate, prostituţie, şomaj – ci, mai ales, în ce au bun, demn de urmat: ordine, disciplină, punctualitate, respectarea legilor. Mai ales după ce au început să vină din toate părţile computere, mi-am zis că am scăpat de hârţogăraie, de funcţionari indolenţi şi de umblătură de la Ana la Caiafa când ai de-a face cu instituţiile statului. Naivitatea mea s-a dovedit prostie de-a dreptul, fiindcă numărul conţopiştilor a crescut exponenţial pe unde te duci: la Primărie (înainte încăpeau în clădirea de pe Bulevardul Victoriei, acum au mai multe sedii, care stau să crape de angajaţi cu funcţii), la Consiliul Judeţean, la Prefectură, pe la toate inspectoratele şi direcţiile descentralizate etc. etc. Mult cântata digitalizare, cu care au fost cheltuite milioane de euro se dovedeşte a fi un mare fâsss, pentru că tot "dosarul cu şină" e de bază. Şi, ca să nu mai lungesc pelteaua, vă relatez "aventura" mea cu Direcţia fiscală locală:
În 17.02.2022, m-am prezentat la sediul din Piaţa Mare al Primăriei să-mi achit angaralele. Un boactăr de la intrarea din spate nu m-a lăsat să intru pe motiv că nu-s vaccinat. Ca să rezolv problema, m-am dus peste drum, la terasa Union şi-am strigat: "Care eşti vaccinat, dau o bere"! "Numai un ospătar a răspuns. I-am explicat despre ce-i vorba, i-am înmânat buletinul, ca să nu uite cum mă cheamă şi i-am dat 1.000 de lei să îmi plătească toate taxele şi impozitele: casă, teren de sub şi de lângă casă, maşina nevestei, gunoiul… S-a dus, s-a întors cu chitanţele: 373 lei impozit clădiri, 73 lei impozit teren intravilan, 384 lei taxă salubrizare, 65 lei impozit mijloace de transport… I-am dat omului ce i-am promis cu adaos de oboseală şi-am plecat mulţumit că până la anul măcar de-o angara am scăpat.
… Vineri, 18 martie a.c., primesc o scrisoare! De unde credeţi? De la Direcţia fiscală locală, intitulată Decizie de impunere, semnată de Sopon Daniela, inspector sector şi Grigore loan, director executiv, prin care sunt somat să plătesc 414 lei impozit clădiri, 81 lei impozit teren intravilan, 384 lei taxa de salubrizare şi 72 lei impozit mijloace de transport! Nu mi-a venit să cred. Am căutat chitanţele din 17.02.2022: numai taxa pe gunoi corespundea, restul sumelor erau mai mari acum. (Bănuiesc că nu mi-au luat în considerare faptul că am plătit în perioada de reducere?) Păi, doamnelor şi domnilor, la ce mai ţineţi calculatoarele pe birouri dacă doar vă oglindiţi în ecranul acestora? Oricum, pe mine, până anul viitor pe vremea asta nu mă mai vedeţi (nici viu, nici mort)!
P.S. Cel care a încurcat borcanele n-are decât să plătească diferenţele. Cine nu cască ochii, cască punga.