Articol
Una dintre cele mai vechi clădiri medicale din Sibiu a primit o nouă „înfățișare”. Este vorba despre clădirea unde funcționează Pavilionul IV al Spitalului Clinic de Psihiatrie Sibiu, care datează din anul 1898. Odată cu modernizarea, clădirea a fost încadrată în clasa energetică A, de la clasa E.
Lucrările s-au încheiat în termenul asumat în contract de firma contractantă. Valoarea finală a lucrărilor a fost de 3.780.622,71 lei cu TVA, din care contribuția Consiliului Județean Sibiu a fost de 1.366.551,99 lei
În clădirea nou reabilitată va funcționa Secția Gerontopsihiatrie, cu o capacitate de 50 de paturi, unde vor fi tratați pacienții cu patologie psihiatrică de vârsta a III-a.
„Cu șantiere deschise în toate cele trei spitale aflate în subordine, Consiliul Județean Sibiu a mai finalizat o investiție pentru modernizarea și eficientizarea energetică a infrastructurii medicale. La scurt timp după terminarea lucrărilor de reabilitare termică a Dispensarului de la Spitalul de Pneumoftiziologie, Consiliul Județean Sibiu a încheiat în luna februarie 2022 lucrările necesare pentru eficientizarea energetică a Pavilionului IV al Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr.Gheorghe Preda” din Sibiu, clădire ce datează din anul 1898. În prezent se mai realizează lucrări similare, de reabilitare termică, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu: la clădirea Dermato-venerice, la cea unde funcționează secțiile de Chirurgie, precum și la clădirea Maternității, și la Spitalul de Pneumoftiziologie: la Pavilionul II și la Pavilionul administrativ”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Proiectul de eficientizare energetică a Pavilionului IV a fost finanțat din fonduri europene (63,86%), prin Programul Operațional Regional 2014-2020, completate cu fonduri din bugetul local al județului Sibiu (36,14 %).
Potrivit lui Cîmpean, s-a intervenit în structura clădirii, s-au schimbat instalații.
„Este extrem de important ca prin toate investițiile pe care le facem să atingem acele elemente specifice politicilor de climă și mediu. Ne-am asumat un județ verde, ecologic și inclusiv prin investițiile pe care le facem urmărim să fim parte a acelui efort european, ca în 2050 Europa să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Doar dacă fiecare dintre noi, autorități, dvs, facem acest efort putem să asigurăm un climat sănătos pe această planetă și generațiilor care vin după noi. Noi, la CJ Sibiu, urmărim în mod cu totul și cu totul special ca aceste politici de protecția mediului, de adaptare la condițiile climatice, să fie respectate și parcurse prin fiecare pas și activitate a noastră”, a mai spus Cîmpean.
Președintele CJ Sibiu a mai spus că la începutul lunii aprilie se va da ordinul de începere pentru o nouă investiție cu fonduri europene, care presupune investiții în infrastructura existentă a Spitalului de Psihiatrie, în vederea relocării Ambulatoriului de specialitate adulți, această clădire urmând a fi extinsă și modernizată.
„Perspectiva PNRR ne-a provocat la încă o abordare pe parte de investiții și pentru eficientizarea energetică și modernizarea Pavilionului central din cadrul Spitalului vom depune, de asemenea, încă un proiect prin care vom avea în vedere să avem asigurată și partea de modernizare și reabilitare consistentă a clădirii”, a mai spus președintele CJ Sibiu.
Investiția aduce economii spitalului
Florin Neag, managerul Spitalului de Psihiatrie Sibiu a spus că intervențiile asigurate la nivelul acestei clădiri au contribuit la creșterea eficienței energetice și, practic, la reducerea costurilor Spitalului.
„Dincolo de aceste aspecte economice, necesitatea unei astfel de investiții vine și în contextul în care asupra acestui edificiu care face obiectul proiectului, de la momentul construcției, din anul 1898 nu au mai fost realizate alte lucrări complete. În 2022 vom parcurge ciclul 2 de acreditare, ai căror beneficiari direcți sunt sibienii și județele din jur”, a spus Neag.
Directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie, dr. Ciprian Băcilă, a spus că, încă din 1852, în momentul în care încerca să se facă planurile acestui Spital, se mergea pe principiul ca în acest spital atmosfera trebuie să fie prietenoasă, să fie fără gratii și într-un mediu cât mai familiar, ca un "acasă" pentru oameni.
„Modificând această secție și cu această renovare, eu zic că ne încadrăm foarte mult. 1863 a fost dat în folosință. Ca medic, cred că este una din singurele clădiri ale unui spital de Psihiatrie care să nu aibă gratii la geamuri. Aceste clădiri în care noi tratăm pacienții să nu fie cu obstacole, cu gratii. Datorită sistemului de ventilație și securizare la geamuri, am reușit! Eu nu am cunoștință că mai e vreun spital de Psihiatrie fără gratii!”, a spus medicul psihiatru.
La eveniment au participat președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, vicepreședintele Marcel-Constantin Luca, administratorul public al județului, Adrian Bibu, directorul Direcției Strategii Proiecte, Oana Popa, echipa de proiect din cadrul CJ Sibiu, managerul spitalului, Florin Neag și directorul medical interimar, Ciprian Băcilă.
După prezentarea detaliilor tehnice și financiare ale investiției, precum și a beneficiilor pe care această reabilitare le aduce asupra reducerii cheltuielilor cu energia și asupra mediului, participanții au făcut un tur al clădirii, pentru a vedea lucrările care s-au realizat. Acestea au constat în consolidarea clădirii, finisaje interioare (pardoseli, pereți și tavane, tâmplărie interioară), finisaje exterioare (izolare fațadă, refacere sistem scurgere ape), termoizolarea plafoanelor, instalațiile electrice (curenți tari, slabi), unstalații termice interioare, instalații sanitare (alimentarea cu apă și canalizarea), instalații detectare semnalizare incendii, instalații fixe stingere incendii cu hidranți interiori, instalații ventilare, s-a făcut racordarea la rețeaua de gaz și centrală proprie. De asemenea, s-au montat panouri solare, s-a creat acces în clădire pentru persoanele cu handicap. S-au făcut grupuri sanitare, iat tâmplăria exterioară a fost schimbată.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în data de 6 aprilie 2021, iar lucrările au fost finalizate în 15 februarie 2022, constructorul încadrându-se în termenul de execuție.
Beneficiile aduse ca urmare a acestei investiții vizează creșterea eficienței energetice a Pavilionul IV, prin prepararea apei calde din surse regenerabile în proporție de 100% vara (creșterea de la 0 la 32.500 KWh/m2/an); aport la încălzirea clădirii pe timp de iarnă din surse regenerabile; reducerea consumului anual de energie primară cu peste 75 % (peste 400 kWh/m2/an), reducerea gazelor cu efect de seră cu 64 % (peste 60 echivalent tone de CO2).