Articol
Rezilienţa sistemului educaţional-formativ, prin planificare
Confirmarea îmbunătăţirii rezilienţei sistemului educaţional- formativ militar prin planificare ne este oferit chiar de raportul rectorului Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan, prezentat recent în faţa membrilor Senatului universitar şi a cadrelor didactice. Este vorba despre raportul anual privind starea academiei. Rectorul a pus accent pe aspectele pe care Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 le prevede la art. 130, alin. 2, concluzionând : „Planul operaţional aferent anului 2021 a fost îndeplinit cu succes în ciuda restricţiilor cu care ne-am confruntat. Apreciez că echipa de comandă şi de management universitar a avut capacitatea de a identifica şi implementa soluţii adecvate în toate domeniile de activitate pentru îndeplinirea obiectivelor asumate prin Planul managerial 2020-2024”.
Micile detalii sunt garantul strategiilor mari
Raportul conţine şi unele aspecte care pot fi matrice de obiective şi de performanţă în mediul universitar civil, şi aici ne referim la: menţinerea clasificării academiei în categoria universităţilor de educaţie şi cercetare ştiinţifică; menţinerea dreptului legal de a organiza programe de studii universitare şi postuniversitare. Ca un aspect specific mediului militar programul răspunde la provocările mediului operaţional aflat în continuă schimbare, de corelare a procesului de formare-dezvoltare profesională continuă a ofiţerului în context naţional şi multinaţional. În plus are în vedere creşterea numărului parteneriatelor în vederea aprofundării cercetării ştiinţifice, teoretice şi aplicative, urmărind modernizarea organizaţiei militare, în general, dar şi a procesului formativ în special. Un accent a mai fost pus pe Programul Erasmus+,
al Iniţiativei Europene de Schimb a Tinerilor Ofiţeri – EMILYO precum şi pe alte programe ori iniţiative (n.n. precum : internaţional Military Academic Forum – iMAF, Seminarul Comandanţilor Academiilor Militare din Uniunea Europeană – EUMACS, Cultural Understanding and Language Proficiency – CULP etc.). Demn de reţinut, dar şi de apreciat, este interesul acordat pentru consolidarea parteneriatului studenţi – management universitar şi creşterea gradului de implicare, mai mare vizibilitate naţională şi internaţională a academiei, inclusiv prin acţiuni/activităţi publice, coroborat cu dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii universitare, dar şi a infrastructurii care vizează pregătirea militară.