Articol
Primăria Sibiu a pornit o achiziție directă pentru proiectarea unu sistem plutitor acre să rețină deșeurile de pe râul Cibin, în condițiile în care malurile sunt deja într-un proces de amenajare ca zonă de agrement și de promenadă.
Pentru a preveni poluarea râului Cibin și a malurilor sale cu deșeurile provenite din afara Sibiului, municipalitatea își propune să realizeze un sistem de colectare a deșeurilor sub forma unui baraj plutitor din țeavă de polietilenă sau un material similar, care să rețină deșeurile din plastic, dar și alte deșeuri, inclusiv mobilier. Deșeurile reținute de acest baraj vor fi direcționate către zone special amenajate pe mal, de unde vor fi ridicate de firma de salubritate.
Proiectul este necesar în condițiile în care Sibiul va pune în valoare râul Cibin prin proiectul de amenajare a unui trasei de bicicliști de-a lungul râului, prin care terenuri neutilizate vor fi transformate în zone de agrement, piste de biciclete, alei de promenadă, locuri de relaxare cu bănci, spații verzi.
„O componentă secundară a acestui proiect este reprezentată de realizarea unui sistem de oprire și curățare a deșeurilor de pe râul Cibin pe raza municipiului Sibiu, prin care se dorește implementarea unei soluții tehnice de preluare a deșeurilor din amonte pentru reducerea poluării pe râurile din aval”, este menționat în documentația pentru achiziția serviciilor de proiectare și autorizare a acestui sistem.
Proiectul va fi realizat pentru un tronson de aproximativ 10 kilometri lungime, de la strada Zăvoi, pe Șoseaua Alba Iulia, Piața Cibin, Independența, strada Viitorului, Șoseaua de centură, strada Podului și strada Ștefan cel Mare.
Primăria Sibiu estimează că vor fi necesare două astfel de sisteme, unul la intrarea în Sibiu și în zona podurilor de pe șoseaua Alba Iulia.
Sistemul ar trebui să funcționeze aproximativ 10 ani și să fie confecționat din materiale care să nu polueze mediul și să nu strice peisajul.
Pentru a putea pune în practică acest proiect, Primăria Sibiu a semnat un acord de parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Olt, care administrează albiile și malurile râului Cibin.
În orașe precum Cluj-Napoca, Buzău sau Oradea au fost amenajate astfel de sisteme care s-au dovedit eficiente.
Proiect pentru malurile Cibinului
Săptămâna trecută a început șantierul pentru amenajarea unui traseu pentru bicicliști de-a lungul malurilor râului Cibin, între str. Maramureșului și centura ocolitoare, a început zilele acestea.
Investiția presupune amenajarea a 3,6 km de piste pentru biciclete în dublu sens. Pentru aceasta mai întâi se vor consolida malurile și se va stabiliza terenul. La traversarea râului, la intersecția cu pârâul Rossbach, va fi creată o pasarelă ciclo-pietonală cu deschiderea de peste 30 de metri, în formă circulară. O a doua pasarelă se va amenaja în dreptul străzilor Viitorului și Mureșului.
Pe lângă crearea pistelor, proiectul include și crearea unor puncte de belvedere și zone de relaxare amenajate pe traseu, amenajarea iluminatului public cu lămpi LED și dotarea cu mobilier urban. Zonele verzi de pe maluri vor fi revigorate prin însămânțarea cu iarbă a peste 7.000 de metri pătrați și plantarea a încă 300 de arbori pe întreg traseul, transmite Primăria Sibiu.