Articol
O parte a refugiaţilor ce fug de războiul din Ucraina şi intră în ţara noastră pe la punctul de trecere al frontierei Sighetu Marmaţiei, beneficiază de o porţie de mâncare caldă asigurată şi cu sprijinul femeilor ce constituie grupul informal al Şezătorii din Bibliotecă, de la Avrig.
În urmă cu câteva zile, imediat după declanşarea agresiunii asupra Ucrainei şi poporului ucrainean, participantele la câteva dintre şezătorile ce încă se organizează în ţară şi-au dat întâlnire, dar nu pentru activitatea lor normală, ci pentru a stabili un plan de ajutorare a refugiaţilor de război. Datorită unei legături strânse create de-a lungul ultimilor ani, trei şezători (Şezătoarea din Bibliotecă a Asociaţiei "Prietenii Avrigului", Şezătoatea femeilor din Călineşti, judeţul Maramureş – Asociaţia Rădăcini Străbune şi Şezătoarea Făgăraş – Asociaţia Ia călătoare), au reuşit o mobilizare exemplară şi la doar câteva ore de la intrarea în ţara noastră a primilor refugiaţi, au venit în sprijinul acestora oferindu-le câte o porţie de mâncare caldă.
"Femeile care participă la cele trei şezători au strâns bani, s-au cumpărat alimente şi toate cele necesare iar "găzdoaielel" din Călineşti, femei brave, harnice, bune gospodine şi cu suflet mare, gătesc zilnic pentru un număr mare de persoane, care se opresc să se încălzească şi să se hrănescă cu o masă caldă, în Călineşti, sat aflat foarte aproape de punctul de trecere a frontierei de la Sighet, sau la mănăstirea învecinată. Trei şezători şi-au dat mâna peste ţară ca să încălzească şi să îndulcească un pic, un ceas din drumul amar al refugiaţilor ucraineni. La noi în şezătoare au sosit multe donaţii. Am trimis deja o parte din bani şi încă vin alţi donatori… Am ales varianta asta fiindcă ştim exact ce e acolo si că e foarte eficient folosită. Ştim că niciun leu nu se duce aiurea. Doamnele de acolo sunt extraordinare. Grupul de la Călineşti e coordonat de Măriuca Verdeş, iar coordonatoarea grupului de la Făgăraş e Anca Bâtiu. Prin activităţile desfăşurate de aceste şezători, am cunoscut oameni extraordinari. Şezătorile astea au creat nişte reţele fantastice", ne-a declarat Maria Grancea, coordonatoarea grupului Şezătorii din Bibliotecă, al Asociaţiei "Prietenii Avrigului".