Articol
Pentru suma disponibilă de 2.337.944 euro au fost depuse 46 de proiecte fiind contractată până la 31.12.2021 suma de 2150157 euro din care 1.484.662 de euro au ajuns deja la beneficiari prin plăţti aprobate.
Cea mai mare sumă a fost destinată dezvoltării satelor prin desfăşurarea de activităţi nonagricole (ateliere, turism etc), unde au fost depuse 11 proiecte cu o valoare contractată de peste 910 mii de euro dintre care finalizate opt proiecte, în valoare de peste 655 mii de euro.
În agricultură, 21 de fermieri au beneficiat de 751.463 euro, cu sume cuprinse între 70 de mii euro pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole şi 15 mii euro pentru sprijinirea micilor fermieri. De remarcat că opt tineri fermieri au primit câte 40 de mii de euro pentru instalare.
Pentru turism şi patrimoniu au fost alocaţi 414.158 de euro din care s-au decontat 125.840 de euro. Aproape 100 de mii de euro au fost prevăzuţi pentru Mocăniţa Văii Hârtibaciului, proiect aflat în derulare. Tot pentru dezvoltarea turismului, Asociaţia Valea Hârtibaciului a depus un proiect în valoare de 75 mii de euro nerambursabili, pentru înfiinţarea a opt infochioşcuri prin care turiştii vor putea afla toate informaţiile necesare privind, obiective turistice, locuri de cazare, trasee etc, din zona Văii Hârtibaciului. Acestea vor fi instalate la Roşia, Şeica Mare, Brădeni, Bârghiş, Merghindeal, Nocrich, Chirpăr şi Agnita.
În urma acestor realizări GAL Microregiunea Hârtibaciu va putea beneficia de o sumă suplimentară, sub forma unei bonusări pentru reuşita implementării strategiei de dezvoltare, în valoare de peste 544 mii euro. În acest sens Adunarea Generală a aprobat ca această sumă să fie alocată primăriilor, pentru proiecte privind dezvoltarea serviciilor pentru populaţie şi prezervarea patrimoniului construit şi imaterial al zonei.
După prezentarea făcută de d-na Elena Curcean Adunarea Generală a votat noul Consiliu Director al asociaţiei "GAL Microregiunea Hârtibaciu" şi i-a prelungit mandatul preşedintelui Bârsan Ilarion pentru încă doi ani.