Articol
Mai ales că mi s-a luat să tot ocolesc din Bălcescu pe Bastionului, să văd convoaiele alea de mami şi tati care-şi iau copiii de la şcoala de după liceul Goga şi care au marele talent de a încurca tot ce e circulaţie prin zonă, dar despre asta am mai zis, apoi să o iau pe trotuarul ăla penibil de pe Şaguna de are loc abia un om, să o iau pe sub şcheletele de lemn de la fostul Fântână / fosta alimentară Mercur, să stau să treacă alţi super şoferi pe Victoriei ca să ajung pe la Primăria aceea destul de veche. (Adică Primăria Veche e Muzeul de Istorie, Primăria Nouă e fostul CEC din Piaţa Mare, deci cea de pe Victoriei care nu e nici veche, nici nouă, e destul de veche, nu?). Deci nu aveam cum să ratez, deşi nu am fost nici primul (primii au fost cei pozaţi din comunicatul Primăriei) şi nici în fix prima zi. Oricum nu pleca de acolo, el, pasajul. Deci, exact în ziua în care alţii se înghesuie să ia mărţişoare, eu am mers să văd noua Ctitorie a Pasajului. Pasajul subteran Şaguna. Că aşa e la Sibiu. Ce nu e suprateran, e subteran, iar ce nu e reabilitat e reconfigurat.
Chestii cu oameni şi oameni
Desigur că am pornit înarmat cu ceva scule foto, ca să văd dacă-mi ies poze la fel de faine ca cele oficiale, deşi ştiu că nu voi face vreo expoziţie sponsorizată cu ele. Evident că dacă eşti cu un aparat foto în mână, atragi atenţia. Eu am atras atenţia la două persoane şi mi-au atras atenţia alte două.
Prima oară, prin Parcul ASTRA, am văzut ceva "suspect" prin copaci (o pasăre mai aparte, na) şi umblam cu zoomul să văd ce e cu ea. Trece pe lângă mine un nene de o frumoasă vârstă, se uită ciudat la mine, bombăne pe ardelenoise "Haiducii lui Şaptecai" şi se îndreaptă la o bancă cu prieteni. Aşa, topografic, între noi erau cam doi metri. Cu mine în lateral, îi întreabă pe colegi ceva de genul "ce filmează ăsta pe aici" (evident că dacă ai ceva în mână, tu automat filmezi, ori ai o ciocolată, o pisică ori o cameră TV de studio din alea de le mai vezi pe la "Gala Umorului" cu Toma Caragiu la Sala Palatului). M-am întors şi i-am spus că dacă tot sunt lângă el, mă poate întreba direct. A mai zis nuştiuce şi m-am îndepărtat, după ce i-am spus că filmez oraşul.
Dincolo, la capătul dinspre Victoriei al pasajului, îmi intră în obiectiv un băiat exact când am apăsat pe declanşator. Îmi cer scuze din ochi şi dau din umeri că "asta e, scuze". Din "cauza" lui, era să pierd autobuzul, că ne-am întins la o discuţie lungă despre fostele ornamente ale pasajului vechi, ce erau pe ele, ce mai era înainte, unde sunt şi de ce…
Ca să vezi, două persoane, două vârste, două atitudini ambele tipic sibiene: ostilul fără subiect şi cetăţeanul interesat… Am şi sărit peste tanti aia care vorbea tare la mobil prin tunel care spunea că "uite că face şi mie poză" (am râs) şi nenea ăla care m-a întrebat în ce an va fi inaugurat complet…
Pasajul, atunci…
Am prins pasajul ăsta "de la Bulevard" (aşa îl ştim, aşa îi spunem noi sibienii, chiar dacă "Bulevard" nu mai e "Bulevard") încă de când l-au făcut prima dată. Eram copil şi am aflat că "se face tunel" pe sub şosea şi eram foarte interesat să trec prin el. Până recent, pe casa care "obturează" Baia Populară, încă mai exista un panou pe care scria, roşu pe alb, că trecerea peste carosabil este interzisă şi că să se folosească pasajul. Amprenta ei încă se mai vede pe zid.
Pasajul a devenit parte din oraş şi în mod sigur NU era nici trist, nici urât, nici nesărat, cum caută să ne convingă unii. "Ne amintim cu toţii vechiul pasaj pietonal Şaguna. Astăzi casetele gri cu afişe imprimate pe hârtie nu mai există…", etc. etc. scrie Primăria pe pagina ei de facebook. Da, erau casete cu afişe tipărite şi nu înţeleg unde era problema. Erau luminate, se vedea şi noaptea, erau unele mai la zi, altele uitate, iar "afişele imprimate pe hârtie" la care se face referire de parcă cine ştie ce purtătoare de ciumă ar fi fost erau muncite de nişte oameni şi ele. Pasajul găzduia şi nişte opere de artă ale unor artişti plastici locali. Aş fi curios dacă cei care fac apologia noului pasaj de zici că e Canalul Dunăre – Marea Neagră, ştiu care şi unde erau. Despre asta am mai scris, dar reamintesc aici. Cum intrai în pasaj, pe dreapta era un "triptic" sibian cu tuneluri, pasaje şi scări. Când ieşeai pe Victoriei, în faţă aveai stema Municipiului Sibiu, cea socialistă, dar şi asta e parte din istorie, că mulţi domni de acum erau buni tovarăşi atunci. La fel, la intrarea dinspre Victoriei, era un vitraliu, luminat cu neoane, care prezenta o alegorie a Sibiului vechi. Problemele în zonă erau trei. Prima, naturală: cum ploua, cum se inunda pasajul. Două erau strict umane şi de ordine publică. Una, era plin de cerşetori, de obicei din seria "Bătrânica fără posibilităţi" şi "mama tânără cu copil", de obicei ori pe scările dinspre Bulevard, ori jos, la ieşirea spre Victoriei. Cealaltă era că zidurile pasajului deveniseră poligon pentru graferi. Ba chiar "faimosul" NARV ajunsese să fie afişat oficial, pe un afiş imprimat pe hârtie, într-o casetă gri aparţinând ia ghici cui.
Deci nu-mi veniţi cu poveşti nemuritoare că ce hidos era pe acolo: era un pasaj şi atât. Acum?
Pasajul oficial neterminat
Deci, m-am dus şi eu prin locul unde "pentru a facilita pietonilor traversarea Pieţei Unirii în condiţii de siguranţă", s-a deschis pasajul neterminat. Apropo, înseamnă că pe la pasajul de la Dumbrava sunt probleme de siguranţă? Că parcă şi acolo e Piaţa Unirii. Iar pasajul e şi el vechi cu casete gri şi chestii socoteli.
Din start vezi că nu e gata, gardurile de şantier, plus nişte containere amplasate pe locurile de parcare, plus ceva materiale depozitate, arată asta. Ca aspect în peisajul urban, am un singur cuvânt de spus: SEC. E sec. Zidurile acelea placate cu nuştiuce în dungi nu spun nimic şi nu sunt deloc finisate ca lumea. Platbanda aceea de acoperă un şănţuleţ pluvial e prinsă parcă noaptea când s-a luat curentul în zonă, că nu e uniformă deloc. Balustrada aceea metalică e oarecum OK. Rampa pentru persoane cu dizabilităţi este îngustă şi înghesuită, deşi ar fi fost loc binişor acolo. Da, "lucrările la interior sunt, în cea mai mare parte, finalizate", dar într-o destul de ne-mică parte, nu. Pasajul propriu zis, adică partea de sub şosea, nu ştiu cum să spun, este aşa de neinteresantă pentru omul care trece pe acolo, chiar dacă e modernă, are un design de chestie proiectată pe calculator (adică foarte ne-naturală), pavajul este bun la călcat (mi-era teamă că cine ştie ce chestii lucioase se vor pune pe jos, ca să te zăpăceşti complet, iar peretele acela cu ornament maro vălurit are meritul de a nu spune nimic decât că e maro şi vălurit iar dacă ai treabă şi te grăbeşti, ţi se efectiv rupe de asta.
Şi aici ne oprim puţin. Până aici a fost zona pozată oficial. Adică ea arată cum arată, în linii mari, şi arată cum arată, din nefericire, şi în linii mici. După ce ne oprim, ajungem în zona foarte NETERMINATĂ dinspre Victoriei. Fotografii oficiali şi-au închis aparatele. Dar le-am pornit eu.
…"…Iar la exterior se va putea lucra fără a afecta circulaţia din pasaj". Bine. Dar partea cu scări este socotită exterior sau interior? Că dacă e exterior, totuşi se circulă, deci lucrările vor afecta cumva circulaţia din pasaj. Iar dacă e "Interior", înseamnă că lucrările sunt neterminate atât în exterior, cât şi în interior. Că doar nu mă veţi convinge că zidurile vor rămâne aşa, în pielea goală cu beton. Ca de altfel şi frontonul intrării în pasaj. Sau că vom avea o colecţie de cabluri care ies din pereţi şi alimentează nimic deocamdată.
A, dar stai! "La exteriorul pasajului urmează să se finalizeze lucrările, imediat ce temperaturile nu mai coboară sub 5 grade, inclusiv noaptea".
Deci aşteptăm frumos să se facă noaptea 5 grade ca să finalizăm lucrarea complet? Apoi iar o inaugurăm festivist? Atunci sunt curios pe ce considerente mai au plăcile alea de şantier trecută data finalizării, dacă ne oprim ba că fată vaca, ba că moare viţelul? Iar data finalizării era, repetăm, 21 DECEMBRIE 2021? A, că "au mai rămas de executat lucrări de placare a zidurilor şi montarea lămpilor de iluminat arhitectural" am văzut.
Despre afişajul digital, adică superecranele din pasaj, nu zic nimic. Oficial e "o amenajare deosebită" lungă de 18 m, protejată cu sticlă securizată şi cu sistem antifurt, că Sibiul ştiţi că e Viena vieţii în materie de civilizaţie, vezi deschiderile la ştiri de pe la Poliţie. Aici ai parte, dacă nu şi s-a luat, de ecranele de la lucru şi de acasă, de alte "45 de ecrane de 55”" care "alcătuiesc un spaţiu generos şi modern de afişaj, atât pentru informare publică, cât şi pentru estetică". Am văzut, funcţionează parţial. Un lucru pozitiv ar fi să schimbaţi imaginile alea digitale de fundal cu Sibiul, sunt pixelite până dincolo şi au un sharpen deranjant, pe bune, ceva la o rezoluţie mai mare nu aveţi?
Am văzut şi camerele video, vor fi o provocare pentru graferi. Sau s-a ajuns la o înţelegere? Şi apropo de cerşetori că tot i-am pomenit, unul deja mi-a cerut 5 lei pe acolo aşa, "en passant". Era să uit de indicatoarele care anunţă că aici e pasaj, sunt parazitate de autocolante de ultraşi de fotbal "countrywide" iar unul este vandalizat de îndoit ce e.
Şi finalizez în tonul oficial "Vestea bună este aceea că de astăzi (ziua aceea în care au trimis comunicatul), ne putem bucura de funcţionalitatea noului pasaj pietonal Şaguna".
Da eu cel puţin m-am bucurat. Putea fi un tunel săpat de piticii mineri din poveşti, cu bufniţe şi lilieci înăuntru, placat cu scânduri şi bârne, era tot bine, că măcar nu mai ocoleam pe la Cuca Măcăii de lângă "Instituţia Prefectului" de vizavi de casele aranjate să cadă care se ambiţionează să nu o facă.
"Modernizarea pasajului este un proiect propus de sibieni, ("sibienii" sunt de fapt unul singur, Ciprian Ciocan, hai acum pe bune, că tot voi aţi anunţat cine a câştigat proiectul) în cadrul programului de bugetare participativă 2018", ne mai spune Primăria. Care a reuşit să blocheze circulaţia pe o arteră importantă pietonală vreme de o jumătate de an, de parcă ar fi săpat la Transfăgărăşan, nu ar fi cosmetizat doar locul.
Ce zice lumea
Poate spuneţi că sunt eu Gică-Contra, dar ia să vedem ce a mai spus lumea pe tema asta, pe reţele? Menţionez că ce e între paranteze sunt răspunsurile mele).
Uite cineva a întrebat dacă "Cei nevaccinaţi au voie să treacă prin pasaj?!". Nu ştiu, cred că da, nu e ca la Librăria din Centru unde e pus pe uşă că doar cu certificat verde.
Alte comentarii. "Bravo. De ecrane led uriaşe ducea lipsa oraşul." (corect, chiar aveam nevoie când mă plimb să văd chestii pe ecrane led că asta e mama la relaxare cerebrală); "Rampele de acces pentru cărucioare, tot aşa înclinate au rămas? Aş ruga pe cei care au proiectat asemenea "rampe", să urce într-un scaun cu rotile, sau cu un cărucior de copil….imposibil de urcat" (păi au spus că vor fi mijloace de urcare OK. Dincolo de toate criticile emise de mine, eu zic că vor fi); "Foarte frumos! Vă invităm să traversaţi şi Pasajul subteran pietonal de la Gara Sibiu. Merită văzut! Face trecerea de la Gară spre cartierul Lupeni (străzile Lupeni, Moara de Scoarţă, Decebal, Teilor, Gheorghe Doja, s.a). Cel mai bine e
să-l traversaţi după ce se înserează sau când plouă!! Vă aşteptăm!" (păi, până nu vine Primăria, o să venim noi. Mulţumim de invitaţie); "Nişte detectoare antipipi aţi pus?" (sunt camere video. Trebuie ceva mai mult? Da, cineva care să se şi uite la ele); "Hai că nu a fost aşa greu, doar cu 2 luni întârziere. (plus cele ce vor urma, până la finalizarea completă); "Doamna primar să vizitati pasajul de la gară, care se ajunge în str Lupeni, (…) Când plouă îţi trebuie cizme de cauciuc, noroi, mizerie cât cuprinde!" (nu va veni, venim noi); "Senzaţional! Putem trece încălţaţi? (dacă ne-om vedea, vreodată, aduc o bere, ca asta e tare de tot); "Oare cât rezistă până trec animalele cu spray-urile de graffiti şi îl restilizează? (sunt camere video. Dacă sprayază dintre cei în cărţi, ne facem că nu s-a petrecut nimic) "…ne îmbrăcăm frumos şi mergem în vizită, sau trebuie certificat verde pentru acces?" (de erau trei spaţii comerciale dintre care o cafenea şi patru terase cu mici şi bere, precis aveam măcar un gard care să separe categoriile)…În altă ordine de idei, zic că merită mers. Măcar pentru scos pârleala pentru cât a fost ţinut închis. Cât despre finalizarea completă, ohooo, mai e. Că e ditamai pasajul, nu un ştift de bloc P+4 de pe Dumbrăvii, să fie gata în câteva luni… A, scuze că nu mi-au ieşit poze ca cele oficiale. Nu am mână, nici scule, asta e…