Articol
Numărul sibienilor care vin să doneze sânge pentru răniții din Ucraina a fost miercuri extrem de mare, spun reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine din Sibiu. După ce a fost făcut un apel la donare de sânge, numărul celor care au venit să ofere ajutor a crescut cu 50%.
„Au fost mulți azi, mai ales că s-a făcut și apel. Programul nostru a fost prelungit. Nu ni s-a spus unde va fi direcționat sângele, însă facem stoc, cel mai probabil și pentru persoanele din Ucraina”, a spus Daniela Ureche, de la Centrul de Transfuzii Sibiu.
Militarii de la Academie au răspuns apelului
Începând cu ora 12.00 mai mulți militari de la Academia Forțelor Tereste din Sibiu au venit să doneze sânge.
„Am venit cu gânduri bune și din solidaritate cu cei care azi luptă în Ucraina, colegi ai noștri. Și am venit și pentru românii care sunt în nevoie ca noi să donăm sânge. Azi am venit mai mulți să donăm pentru soldații ucraineni”, a spus Radu Iurcanaș, student caporal la AFT.
„Am venit aici din solidaritate cu soldații răniți din Ucraina și să ajutăm cu sânge și pacienții din România”, a spus și Robert Papa, student caporal în anul II, la AFT.
Un gest pentru salvarea vieții
Programul la centrele de transfuzie sanguină din România s-a prelungit pentru a le permite românilor să doneze sânge pentru persoanele din Ucraina. Astfel, dacă până în prezent, recoltări de sânge se făceau doar până în jurul prânzului, de acum încolo donatorii vor fi primiți până la ora 17.30.
Măsura a fost luată pentru a-i încuraja pe români să doneze sânge pentru spitalele din România, dar și pentru victimele războiului din Ucraina.
„Centrele de Transfuzie Sanguină din întreaga țară își stabilesc programul în timpul săptămânii până la ora 17.30. Vă așteptăm să donați sânge pentru militarii și cetățenii răniți în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei. Printr-un gest simplu puteți ajuta la salvarea unei vieți”, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.
Autoritățile anunță și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească donatorii.
„Dacă alegeți să donați sânge, potrivit Institutului Național de Hematologie Transfuzională, trebuie să fiți odihniți și bine hidratați, să nu fumați cu o oră înainte de donare și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu luați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) și să aveți un act de identitate cu dumneavoastră. Se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, la un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăși 5 donări pe an pentru bărbați și 4 donări pe an pentru femei”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.