Articol
Deseori, majoritatea părinților abordează emoțional sau intuitiv această problemă, alegând un pătuț pe baza unor criterii pur și simplu estetice și plasându-l „unde este loc”.
Există câteva detalii importante care necesită atenție la cumpărarea unui pătuț și pot fi cruciale pentru calitatea produsului. Pătuțurile pentru bebeluși cu protectoare rabatabile sunt destul de obișnuite și deși pot părea confortabile la prima vedere, de fapt, dacă acel protector va deraia, poate pune în pericol sănătatea copilului.
Pătuțul bogat decorat va fi un element cu adevărat impresionant în creșa micuțului, însă experții ne sfătuiesc să fim atenți la decorațiunile de pe el. Acestea nu trebuie să aibă margini ascuțite, șnururi lungi, benzi din cauciuc și alte materiale similare care ar putea reprezenta un pericol pentru bebeluș atunci când acesta începe să se ridice în pat. Același lucru este valabil și pentru pătuț – acesta trebuie să aibă marginile cât mai rotunjite și se recomandă ca îmbinările acestuia să fie verificate de cel puțin o dată pe săptămână pentru a se asigura stabilitatea constantă a structurii.
Există o variantă foarte modernă a pătuțuri pentru bebeluși – pătuțuri care ulterior se transformă în pat pentru copil. Cu ajutorul unui mecanism special, devin un pat stabil pentru bebeluși sau un pat suficient de confortabil pentru un copil de până la 6 ani. In acest fel veți economisi cu succes costurile inutile pentru achiziționarea unei piese noi de mobilier.
Însă, pentru orice ați opta, până la urma pătuțul trebuie să fie din materiale sigure și rezistente, care să nu pună în pericol sănătatea bebelușului. Pătuțurile din lemn îndeplinesc toate aceste condiții, deosebindu-se și prin durabilitate și rezistență și aducând senzație de confort și comoditate camerei. Acestea sunt și cele mai confortabile și destul de stabile.
Unele pătuțuri mai înalte au sertare în partea de jos, ceea ce este foarte util pentru depozitarea diverselor lucruri de care copilul are nevoie – de la scutece la suzete, jucării și diverse haine. Dacă spațiul este o problemă, această dotare suplimentară a pătuţului ne poate ajuta. Astfel veți reuși și să amânați achiziția unei garderobe pentru lucrurile celui mic.
Unele pătuțuri sunt dotate cu roți. Aceasta este o caracteristică foarte utilă dacă trebuie să mutați pătuțul bebelușului dintr-un loc în altul, astfel încât să fie mereu sub supravegherea dvs. Dacă aveți și alți copii în casă, este bine să vă asigurați că pătuțul are un mecanism bun de blocare a roților pentru ca copii să nu împingă pătuțul și să expună bebelușul unei eventuale situații periculoase.
După cum am menționat mai sus, există pătuțuri care pot fi transformate ulterior în alt mobilier. De cele mai multe ori – într-un pătuț pentru momentul în care bebelușul crește și își dorește să aibă propriul pat. Acest lucru mai permite câțiva ani până când trebuie să cumpărăm un pat pentru copilul deja crescut.
Alegerea saltelei este de mare importanță. Deoarece copilul are contact direct și constant cu această. Confortul este principala condiție prealabilă pentru un somn odinitor și o creștere sănătoasă, deci salteaua este extrem de importantă. Pentru ca o saltea să asigure toate acestea, ea trebuie să fie ergonomică și de calitate, din materiale antialergice și naturale, sigure pentru sănătatea copilului.
Pătuțul trebuie proiectat astfel încât să faciliteze îngrijirea zilnică a bebelușului, care este foarte importantă și ocupă destul de mult timp – schimbarea scutecelor, hrănire, schimbarea hainelor și alte activități. Dacă pătuțul este potrivit pentru acest scop, ne va fi mult mai ușor.
Imagine: pexels.com
Materialele pentru pătuțuri sunt – lemn, metal și sintetic.