Articol
Inspectororatul Teritorial de Muncă Sibiu a desfăşurat, îÎn perioada 25 – 31 ianuarie a desfăşurat Campania naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul de activitate depozite.
Acţiunile de control, cu caracter inopinat, au mai urmărit identificarea şi combaterea muncii nedeclarate, identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi tinerilor, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă precum şi creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă.
În cadrul controalelor efectuate la 38 de angajatori din Judeţul Sibiu, au fost aplicate trei avertismente scrise iar pentru eliminarea neconformităţilor şi intrarea în legalitate, inspectorii de muncă au dispus nouă măsuri de remediere.
Printre neregulile constatate s-au evidenţiat: neevidenţierea orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, neiniţierea de către angajator a negocierii colective, nerespectarea repausului săptămânal, introducerea în Registrul Electronic de Evidenţă al Salariaţilor a datelor eronate.
ITM Sibiu reaminteşte angajatorilor faptul că primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.
De asemenea, primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.