Articol
Evenimentul a fost deschis de către curatorul expoziţiei, dr. Alexandru Constantin Chituţă, care a subliniat că "Sibiul este şi de data aceasta şi va fi şi de acum înainte, graţie oamenilor care lucrează în domeniul cultural, o capitală culturală, iar lucrul acesta îl dovedim noi astăzi prin faptul că organizăm o serie de premiere, un duplex expoziţional (…) cu stampe japoneze…". "Iată, deschidem pentru prima dată în România o expoziţie dedicată în integralitate stampelor Meiji, a mai spus Chituţă, subliniind că evenimentul de la Muzeul Brukenthal este prima mare expoziţie de acest fel din istroia expoziţională românească, graţie acestui proiect cuprins în Axele culturale Brukenthal – colecții private.
"Vă mulţumesc pentru că m-aţi invitat la acest eveniment minunat dedicat Zilei Naţionale a Japoniei, care este şi Ziua împăratului. Păimâine pe 23 februarie, este ziua de naştere a Împăratului Naruhito, care împlineţte 62 de ani. Aş dori să aduc mulţumirile mele Muzeului Naţional Brukenthal, Festivalului de Teatru de la Sibiu, Colecției Ukiyo-E George Șerban, cu prilejul acestei aniversări", a spus Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România. "Este o onoare pentru mine să fiu alături de domneavoastră şi să iau parte la "excursia" aceasta în lumea Meiji, găzduidă de către prestigiosul Muzeu Brukenthal. În ultimii ani, mai multe muzee importante din România au organizat expoziţii de artă japoneză din colecţia domnului George Şerban. Sunt într-adevăr recunoscător că iniţiative ca aceasta au permis românilor să descopere arta clasică japoneză. Expoziţia acoperă o largă selecţie de maeştri japonezi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea (…). Scene istorice sau portrete cu caracter imperial, peisaje sau imagini din viaţa de zi cu zi, vă vor să descoperiţi o parte a Japoniei din era Meiji. Sunt încântat că această expoziţie îi va aduce pe sibieni mai aproape de arta japoneză pentru că, aşa cum ştie toată lumea, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – FITS este unul din punctele focale ale colaborării noastre culturale, de mulţi ani. Am speranţa că Sibiul, cu istoria sa bogată, cu tradiţiile, cultura şi frumuseţile naturale ale împrejurimilor sale, va continua să atragă tot mai mulţi vizitatori japonezi în anii ce vor urma", a mai spus ambasadorul Japoniei.
"Aş vrea în numele nostru, al sibienilor şi al celor care sunt invitaţi astăzi la acest eveniment excepţional, s[ urez bun venit Excelenţei sale domnului ambasador Hiroshi ueda (…) şi sunt convinsă că, cu asentimentul dumneavoastră, bucuria că relaţiile bilaterale dintre Japonia şi România sunt unele excepţionale", a spus, la rândul ei, Daniela Cîmpean, preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu.
Despre relaţiile culturale dintre Sibiu şi Japonia a vorbit Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional Radu Stanca. "Acest eveniment este sub semnul dialogului şi în primul rând trebuie să salutăm soarele, care ne dă lumină şi căldură fără să ne ceară nimic, trecând întâi prin Ţara Soarelui Răsare şi venind aici", a spus Chiriac, subliniind că acum şapte ani a avut "şansa, bucuria şi onoarea" de a-l cunoaşte şi de a sta în prezenţa împăratului Japoniei. Tot el a dezvoluit că un capitol final al Festivalului de teatru de anul acesta va avea loc la Muzeul Brukenthal, printr-un recital de tratru japonez NO.
"Mă bucur să ne revedem, la sfârşitul pandemiei zic eu, la Sibiu, în această atmosferă extraordinară şi la acest eveniment unic, să spunem aşa", a spus la rândul lui, colecţionarul George Şerban, co-organizatorul expoziţiei. "Cam tot ce este în această expoziţie vreau să vă spun că sunt lucrări originale, adică sunt lucrate în perioada Meiji, perioada 1868-1912. În plus avem (…) pictură japoneză originală, pictură pe mătase şi pictură pe hârtie. Este prima dată – apropo de premiere – când este deschisă în România, şi foarte rar şi afară. Pe de altă parte, vreau să vă spun aici şi să vă declar că eu n-am văzut în lume – şi am umblat destul de mult după stampa japoneză – nicio expoziţie Meiji. Iar în România au fost trei foarte "subţiri". (…) Ce am vrut să facem aici a fost un proiect mult mai complet, chiar complex, cred că ne-a reuşit", a mai spus George Şerban.
Despre expoziţie şi importanţa relaţiilor culturale nipono-române au mai vorbit Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Naţional Brukenthal şi Gilda Lazăr, reprezentant JTI.
Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional Brukenthal împreună cu Colecția Ukiyo-E George Șerban şi în parteneriat cu Ambasada Japoniei în România, Festivalul Internațional de Teatru Sibiu şi Teatrul Național Radu Stanca şi are ca sponsori pe JTI, Dinamica, Hotel Ramada Sibiu şi Boromir.