Premiile UNACOR au fost decernate sâmbătă la Sibiu

Acasa >

Articol

Uniunea Artei Coregrafice din România (UNACOR) și Teatrul de Balet Sibiu au decernat sâmbătă, 19 februarie 2021, la Sibiu, premiile uniunii pentru excelența în domeniul artei coregrafice, în cadrul unui eveniment de gală, ajuns anul acesta la a patra ediție. Din programul serii nu au lipsit momentele coregrafice interpretate de dansatorii Teatrului de Balet Sibiu Gabriella Delgado, Maynard Fernandez, Alba Fernandez, Miguel Teixeira și de invitați din țară precum Emma Stoian (Școala „Dance Planet” București), Andrea Chiappetta și Carla Dukai (Opera Națională Română Timișoara), Ioana Cristina Terebesy și Alex Dobre (Opera Maghiară Cluj-Napoca), Alina Postolache și Juan Cruz Luque (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași”). Gazda evenimentului a fost Prof.univ dr. Sergiu Anghel – Președintele UNACOR, regia spectacolului a fost semnată de coregrafa Sandra Mavhima, stage design Radu Drusan, light design Radu Drusan și Horia Suciu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Laureații celei de-a patra ediții a Galei Premiilor UNACOR sunt:

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Unda Popp Diplomă de excelență pentru „Arta costumului în spectacolul coregrafic”

Cristina Dijmaru – Diplomă de excelență pentru „Performanță interpretativă excepțională” – pentru rolul Julietei din spectacolul „Radio and Juliet”

Liana Tugearu – Diplomă de excelență în „Domeniul criticii de specialitate”

Mara Tudose – Diplomă de excelență „Tânără speranță”

Silvia Gheață Ciurescu – Diplomă de excelență pentru „Dezvoltarea scenei coregrafice românești” – emisiunea LUMEA DANSULUI

Lorette Enache – Diplomă de excelență pentru „Performanță în educație coregrafică” – (universități)

Carmen Croitoru – Diplomă de excelență pentru „Dezvoltarea teoriei managementului

și politicilor culturale din România”

Oana Ioniță – Diplomă de excelență pentru „Performanță în educație coregrafică școală privată”

 

UNACOR (Uniunea Artei Coregrafice din România) intră în al cincilea an al existenței sale. Numărul membrilor UNACOR a crescut în ultimii doi ani dar nu atât de mult cât ne-am fi dorit și așteptat. Forța unei uniuni de creație stă în egală măsură în calitatea membrilor săi și a numărului de membri ai acesteia. Nu este un secret pentru nimeni ( lucrul acesta l-am declarat chiar cu ocazia lansării uniunii noastre pe scena Operei Naționale din București) că scopul nostru pe termen mediu este obținerea statutului de «organizație de utilitate publică», moment în care, odată obținut acest statut, vom putea fi mult mai utili breslei noastre, în primul rând prin faptul că în acel moment vom fi finanțați de la buget așa cum sunt toate uniunile de creație care beneficiază de acest statut. Una dintre problemele majore cu care se confruntă comunitatea noastră – mai ales în ce-i privește pe coregrafi – este faptul că aceștia nu beneficiază în prezent de posibilitatea obținerii din partea statului român a suplimentului de pensie de care se bucură toți ceilalți membri ai uniunilor de creație. Acest lucru se va rezolva de la sine odată cu obținerea statutului amintit. Problema cea mai gravă cu care ne confruntăm este însă ignorarea aproape totală a problemelor majore pe care le întâmpină breasla noastră pe relația cu oficialitățile de resort, ignorare a cărei singură cauză este slaba noastră organizare și, direct legată de aceasta, absența unei voci unitare și puternice, capabilă să impună punctul de vedere al unei comunități, unită și puternică ea însăși. Lumea dansului este divizată, încă nu pe deplin conștientă de importanța ei în spațiul cultural românesc, și, mai ales, lipsită de o solidaritate reală de breaslă. Din dialogul cu potențialii membri ai uniunii noastre de până acum a reieșit că reținerea majoră a acestora de a adera la uniune constă în absența unui răspuns la întrebarea ”Ce face uniunea pentru noi?”. Desigur acestei întrebări i s-a răspuns, în timp, de persoane mult mai autorizate decât noi. De pildă, într-un context similar, J.F. Kennedy îi invita pe americani să se întrebe nu ce poate face America pentru ei ci ce pot face ei pentru America. Sper că odată intrați în al șaselea an de existență, coregrafii, balerinii și toți cei ce gravitează în jurul axului acestei minunate profesii să înțeleagă că Uniunea nu este o entitate abstractă, metafizică, un fel de sursă de beneficii pentru care nu trebuie să faci altceva decât să ceri, ci că, Uniunea nu poate fi decât solidaritatea artiștilor ce profesează arta coregrafică, o solidaritate construită în jurul unui ideal care ar trebui să fie cel puțin acela de a fi în rând cu celelalte bresle. Uniunea suntem noi, cei ce ne dorim măcar atât.” Prof.univ dr. Sergiu Anghel, Președintele UNACOR.

 

 

Gala Premiilor UNACOR, Ediția a IV-a

Referințe biografice laureați

 

Unda Popp 

Diploma de excelență pentru „Arta costumului în spectacolul coregrafic”

 

Unda Popp este artist vizual, profesor universitar și coordonator al Departamentului Modă – Design Vestimentar, Facultatea de Arte Decorative și Design din cadrul Universității Naționale de Arte din București, autoare a unor cărți de modă și performing de costum.

A studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în prezent Universitatea Națională de Arte din București, unde predă din 1993, iar din 2005 conduce Departamentul Modă–Design Vestimentar, participȃnd activ la reorganizarea învățămȃntului de modă, punȃnd accentul pe latura experimentală. Unda Popp are meritul de a fi introdus Performingul de Costum ca disciplină de studiu, ca formă de stimulare a creativității și de deschidere către interdisciplinaritate. Coordonează apariția unor volume colective, ce cuprind multiplele direcții de predare a modei, la care participă toți profesorii departamentului. Face parte din comisia de evaluare pentru examenul de doctorat în Arte Vizuale și este coordonator de doctorat în cadrul IOSUD al Universității Naționale de Arte din București. Din 1991 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

Cristina Dijmaru

Diploma de excelență pentru „Performanță interpretativă excepțională” – pentru rolul Julietei din spectacolul „Radio and Juliet”

 

Cristina Dijmaru este balerină a Operei Naționale București din anul 2007, debutează la 19 ani în rolul principal din Lacul Lebedelor”, iar din 2012 este numită Prim Balerină până în prezent. În această perioadă își îmbogățește repertoriul cu numeroase roluri din spectacole clasice și contemporane precum: „Giselle”, „Don Quijote”, „Romeo și Julieta”, „Manon”, „Corsarul”, „Frumoasa din pădurea adormită”, La fille mal gardée”, „Baiadera”, „Spărgătorul de nuci”, „Radio and Juliet” (coregrafia Edward Clug) etc.

Tot din 2007 este invitată să danseze pe diferite scene ale lumii precum: Italia, Germania, Spania, India, Ungaria etc., dar și în țară la Constanța, Brașov, Galați , Cluj, Timișoara și Iași.

În anul 2009 a fost invitată să danseze rolul principal din „Lacul Lebedelor” din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, iar în 2018 a dansat la Gala Internațională de Dans pentru Crucea Roșie ce a avut loc la Udine, Italia. A colaborat cu Trupa Passe-Partout în spectacolul “Royal Fashion” a lui Dan Puric. A fost invitată să danseze la  Opera Comică pentru Copii spectacolele “Don Quijote” și “Spărgătorul de nuci”, invitată să danseze la Opera Națională Iași în spectacolele “Lacul Lebedelor” și “Spărgătorul de nuci” și a dansat alături de colectivul Operei Naționale din Timișoara în spectacolul “Giselle”. După ce  participă ca invitată, din anul 2009 este Guest Principal alături de Compania Formosa Ballet, Taiwan.

 

Liana Tugearu

Diploma de excelență în „Domeniul criticii de specialitate”

Cu o carieră de peste patru decenii în slujba artei dansului, Liana Tugearu realizează cronici la spectacole de dans clasic, modern, contemporan, pantomimă şi euritmie, în revistele „România Literară”, „Contemporanul”, „Amfiteatru”, „Balet” (Iaşi), „Ballet International.Tanz Aktuell” şi „Dance Magazine for you” (Germania),  emisiuni pe teme de dans la Radio-Televiziunea Română (înregistrări radio şi televizate) și serialul documentar de radio „Istoria baletului european”. Organizează patru ediţii ale „Panoramicului de balet contemporan românesc” (Focşani şi Bucureşti) și este organizator al Studioului „Artele plastice şi dansul” –  opt programe la Muzeul Naţional de Artă al României. De asemenea, realizează librete pentru cele mai importante spectacole de balet clasic sau neoclasic, din care amintim aici o mică parte: „Anna Karenina”, după Tolstoi, „Nunta însângerată”, după Fedico Garcia Lorca, „Îmblânzirea scorpiei”, după Shakespeare, „Vocea umană”, după o idee de Cocteau, „Notre-Dame de Paris”, după Victor Hugo, „Romeo şi Julieta”, după Shakespeare etc.

Liana Tugearu este membră a celor mai importante asociații și uniuni din domeniul dansului din România: Asociaţia Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale, Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali, vicepreşedinte al Comitetului Naţional al Dansului (afiliat UNESCO) și participă în calitate de membru al juriului sau invitat special, în cadrul celor mai prestigioase festivaluri și concursuri naționale și internaționale: Festivalul Internaţional de Dans Contemporan (Iaşi), Concursul Naţional de Balet (Constanţa), „Eurovizion Youg Dancer”, „Interballet” – Budapesta, Festivalul Internaţional „Montpellier Danse  ‘91” etc.

 

 

Mara Tudose

Diploma de excelență „Tânără speranță”

 

Mara Tudose a obținut premii și burse importante în cadrul unor concursuri naționale și internaționale printre care: Verona Salieri Danza Italy -Locul II, Premiul special – Bursă la Academia de balet Viena, International Ballet Competition Lario Danza 2016 – Locul II, Bucharest ESDU 2016 – Locul II Junior Solo Ballet și Lyrical, International Ballet and Contemporary Dance Competition Domenico Modungo – Premiul special Bursă de 1 an la Academia de balet din Kiev, Bursă la Școala de vară Central Ballet Florida.

 

 

Silvia Gheață Ciurescu

Diploma de excelență pentru „Dezvoltarea scenei coregrafice românești” – emisiunea LUMEA DANSULUI

 

Silvia Gheață Ciurescu este crainic și realizator de televiziune. A regizat filmul „Peregrinatio” (1990) și este realizatorarea filmografiei pentru: „Întoarcerea în Paradis” (1997), „Anotimpurile” (1995), „Neliniste” (1995), „Singuratate in cinci” (1995), „Iarna” (1992), „Toamna” (1992).

 

 

Lorette Enache

Diploma de excelență pentru „Performanță în educație coregrafică” – (universități)

 

Lorette Enache este absolventă a Liceului de Artă „George Enescu”, a studiat Creația coregrafică la UNATC, pentru ca mai apoi să fie lector universitar iîn cadrul aceleiași universități. În prezent este Conferențiar Universitar Doctor la Universitatea Națională de Artă "George Enescu" Iași. Pe lângă cariera sa academică, Lorette Enache are o vastă experiență artistică: regizor, coregraf, actor și dansator. A realizat coregrafia pentru diferite companii de teatru din țară, din care amintim aici: „Five minutes only” (Compania Trupa Mică), „Shadows from holes” (Fringe Watumi and Festival), „Splinters and Tarara” (Teatrul Arca),„King George’s craziness” (regia George Bokor, Teatrul Bulandra), „Point and simple” (Compania Arcub) etc. A fost balerină a Operei Naționale „Oleg Danovski” din Constanța și a participat în calitate de actor-dansator la numeroase producții ale teatrelor din România: „Richard IIIrd is banned” (de Matei Vișniec, regia Cătălina Buzoianu), „Abuliu’s country” (regia Horațiu Mălăele), „Turandot” (regia Cătălina Buzoianu), „ Holy Week” (regia Mălina Andrei), „Crazy Cats (regia Tudor Petrut) etc.

 

Carmen Croitoru

Diploma de excelență pentru „Dezvoltarea teoriei managementului

și politicilor culturale din România”

 

Carmen Croitoru este lector la UNATC unde predă de peste 10 ani Management și Marketing Cultural în cadrul catedrei de Studii teoretice. În prezent este Directorul general al INCFC, dar deține o vastă experiență managerială, concretizată în proiecte sau instituții la a căror înființare a participat: prima școală BBC pentru jurnaliști independenți din România, organizarea primelor festivaluri de teatru și dans contemporan britanic prin UNITER. A fost primul director artistic al ArCuB.
A moderat prima emisiune despre managementul culturii la TVR Cultural. Din 2007 a fost în mai multe mandate consilier la Ministerul Culturii și a participat la elaborarea principalelor acte normative privind managementul instituțiilor publice de cultură sau legi speciale destinate artelor spectacolului sau așezămintelor culturale.

 

21 februarie 2022 la 11:38
1439 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 42 minute
Măldărășanu pregătește schimbări în echipa de start, cu Rapid. Ce spune despre Muțiu vs. Căbuz
Marius Măldărășanu a recunoscut, în conferința de presă, că vor existat modificări în primul ”unsprezece”, cu Rapid, față...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 42 minute
Incendiu la un apartament din Şelimbăr
Pompierii sibieni intervin de urgență în Şelimbăr, pe strada Mihai Viteazu, pentru stingerea unui incendiu la un apartament,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 46 minute
Zeci de drumeți au sărbătorit a doua zi de Paști la Chilia Părintelui Arsenie Boca
În a doua zi de Paști, zeci de iubitori ai muntelui au ales să sărbătorească într-un mod special,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
De miercuri puteţi cumpăra bilete la Festivalul de Teatru
Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se pun în vânzare...
Actualitate
3 min de citit