IOAN BOGDAN – O VIAŢĂ DE OM ÎN SERVICIUL OAMENILOR

Acasa >

Articol

A fost un om deosebit, cu o capacitate intelectuală şi umană de excepţie, un om care a iubit ţara şi oamenii ei mai presus de orice şi care şi-a dedicat viaţa acestei mari pasiuni. A fost , de asemenea, un dascăl de excepţie, îndrumând şi formând peste 40 de generaţii de studenţi şi peste 100 de doctoranzi asupra cărora a avut un impact deosebit în privinţa formării lor ca oameni şi ca specialişti de elită ai României în toate domeniile şi sferele activităţii sociale şi economice. A iubit viaţa, oamenii, animalele, natura, totul pentru el reprezenta un miracol, o minunăţie a creaţiei lui Dumnezeu.
S-a născut în satul Deal, judeţul Alba pe 11 august 1933, aproape de o zonă mirifică numită Poarta Raiului, cum o numea cu mare drag , din munţii Şureanu, într-o familie de ţărani harnici şi vrednici cu 7 copii, el fiind cel mai mare. A urmat cursurile liceului comercial din Alba Iulia, apoi Facultatea de Ştiinţe Economice din Bucureşti, cu mare efort din partea părinţilor dar şi a lui. A obţinut titlul de doctor în economie în cadrul ASE Bucureşti în 1978.
După absolvire a fost repartizat la Independenţa Sibiu, apoi a lucrat ca şi contabil şef la Drumuri şi poduri, director economic la Flamura Roşie, director adjunct la Banca de Investiţii, director al Băncii Naţionale Sibiu, preşedintele Frontului Salvării Naţionale Sibiu imediat după revoluţie, parlamentar, perioadă în care a readus la viaţă Curtea de Conturi a României creată de Alexandru Ioan Cuza, devenind ulterior primul preşedinte post-revoluţionar al acestei instituţii prestigioase. Marea lui pasiune a fost însă învăţământul pe care l-a slujit cu abnegaţie peste 40 ani în calitate de titular al mai multor discipline univer­sitare, predate după cursuri proprii, iniţiind astfel o multitudine de discipline universitare inovatoare, deschizătoare de noi dru­muri pe parcursul tranziţiei noastre către Uniunea Europeană.
A publicat peste 20 de cărţi, precum şi peste 1000 de articole ştiinţifice de specialitate în cadrul unor conferinţe sau edituri de mare relevanţă şi şi-a dorit extrem de mult ca ele să ajungă la prietenii lui de suflet, astăzi prezenţi aici, motiv pentru care familia (cu ocazia înmormântării) le-a oferit câteva mostre din activitatea lui excepţională, cu mulţumirile pe care, sunt sigur că le cunoaşteţi, vi le adresează pentru că vă faceţi timp să le răsfoiţi.
A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România (AGER), de la înfiinţare până în 2006 când a devenit şef de departament. A fost membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, membru al Camerei Experţilor Europeni ai UE, al Academiei de Ştiinţe din New York şi al Asociaţiei Americane de Ştiinţe Avansate. A fost decorat cu ordinul Serviciul Credincios în rang de Cavaler, cu medalia Meritul pentru Învăţământ în grad de Comandor şi este Doctor Honoris Causa al Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu.
Este impresionantă înclinarea spre ştiinţă şi performanţă, care a avut în tot timpul vieţIi sale o desfăşurare remarcabilă, cu efecte benefice, inovatoare peste tot pe unde a trecut. A fost un atent şi migălos făuritor al resurselor umane. Intensă trăire de român cinstit, a impresionat o mulţime de oameni care l-au descris ca pe un Om şi Dascăl de mare fineţe sufletească şi ispravă românească, veşnic egal cu sine şi magnific în gandirile şi faptele sale, un fel de licoare de mare nobleţe, ceva extra, extra fin, din care nu bei decât o înghiţitură şi gata.. te-ai înnobilat cu calitatea-i. Un rar exemplu de bonomie şi sacrificiu pentru cei mulţi şi un spirit dezinteresat pentru cei mici şi singuri.
A fost căsătorit peste 50 de ani cu Paraschiva care a trecut la cei drepţi în urmă cu 8 ani. Au avut o fată, Carmen Ioana, medic de profesie, şi două nepoate Ioana şi Mihaela, care au crescut o bună parte din timp alături de el, bucurându-se de omenia şi priceperea lui, devenind şi ele elite în profesia lor. Ioana este profesor la Emerson College în Boston, artistă şi cercetătoare, contribuind prin activitatea sa la apariţia şi dezvoltarea domeniului inovator de filozofie a performance-ului. Mihaela este coordonator de master şi doctorat şi profesor la International Graduate Center din Bremen, Germania.
Familia mulţumeşte tuturor celor care i-au fost aproape la plecarea la ceruri. Dumnezeu să îi vegheze paşii în drumul către stele!

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

15 februarie 2022 la 23:39
3562 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 38 minute
Măldărășanu pregătește schimbări în echipa de start, cu Rapid. Ce spune despre Muțiu vs. Căbuz
Marius Măldărășanu a recunoscut, în conferința de presă, că vor existat modificări în primul ”unsprezece”, cu Rapid, față...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 38 minute
Incendiu la un apartament din Şelimbăr
Pompierii sibieni intervin de urgență în Şelimbăr, pe strada Mihai Viteazu, pentru stingerea unui incendiu la un apartament,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 42 minute
Zeci de drumeți au sărbătorit a doua zi de Paști la Chilia Părintelui Arsenie Boca
În a doua zi de Paști, zeci de iubitori ai muntelui au ales să sărbătorească într-un mod special,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
De miercuri puteţi cumpăra bilete la Festivalul de Teatru
Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se pun în vânzare...
Actualitate
3 min de citit