Sibiu-Hermannstadt, oraşul lucrului bine-neterminat

Acasa >

Articol

Ideea am prins-o demult, că e încă de pe vremea când primar era actualul preşedinte: dacă ai multe şantiere prin oraş, unii cred că "se face treabă".  Ca să suplimentezi ideea, nu aştepţi ca ceva să se termine, că începi altceva. Sibianul suportă, că prea mulţi sunt din naţia aia a lui "d-apăi cie să-i faaaci?" şi a lui "e bine că să face triabă". Turistul habar nu are, el vine la selfi la Podul Mincinoşilor, bea bere la terasă, se bagă în seamă la Zoo şi îşi lasă copiii să fugă după gâşte prin Muzeul Satului, nu are greţuri cu privire la infrastructură. Iar băştinaşul stă şi se înterabă câte decenii mai trebuie să aştepte până un amărât de pasaj, amărât dar esenţial, va fi dat în re-folosinţă.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Era vorba de "reabilitarea" lui conform unor idei fanteziste (despre care am mai scris) din vremea bugetării participative. Era vorba ca lucrările să dureze doar câteva luni, nu de alta, dar pasajul de la Bulevard e gata făcut, nu trebuia săpat din nou prin un km de stâncă de granit.

Era vorba multe. Chiar să fie gata pe 21 decembrie 2021, care oricum a fost un termen enorm de mare pentru ce promitea administraţia publică că face pe acolo, că doar nu reconstruiau toate turnurile Centurii a IV-a de fortificaţii.

Dar iată că termenul a trecut binişor, şantierul a rămas şantier, ca să treci dintr-o parte în alta trebuie ori să ocoleşti pe la Prefectură sau pe la pasajul celălalt, de la Dumbrava, ori să o iei cât se poate de ilegal şi riscant, peste drum.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cică "investiţia" face o juma' de milion de euro, deşi mă întreb pe ce se duc banii aceia. Conform proiecţiile 3D, locul va fi belea, plin doar de tineri frumoşi şi liberi care belesc ochii în nişte ecrane. La fel, la cum se arată în aceeaşi realitate virtuală, "noul" pasaj are talentul de a se încadra în peisaj destul de "nu".

 

Cică de vină că nu e gata e că a fost iarnă  

Oficial, chestia aia neterminată se numeşte "Modernizare pasaj pietonal Bd. Victoriei-str. Şaguna". Este proiectată de SC Manadelucru SRL şi este tot construită de către SC Euras SRL. Lucrările au început, ţineţi-vă bine, pe 22 iunie 2021. Pasajul e gata încă din 21 decembrie tot anul ăla, iar ce vedem noi că e neterminat, doar ni se pare.

În altă ordine de idei, într-o jumătate de an nu au fost în stare să renoveze un lucru gata făcut de alţii. Lălăiala a fost definiţia după care au funcţionat această artificială "reabilitare" din motive de "just because" sau doar ca să arătăm că bunegetarea participativă prinde contur şi în realitate, exact cu ideea care trebuie.

În iunie 2019, Primăria anunţa că reia procedura de achiziţie pentru proiectarea aşa zisei modernizări a pasajului, că prima procedură, de la începutul lui iunie, s-a anulat din lipsă de oferte. Pe 16 decembrie 2019, Primăria anunţa că va moderniza, "pasajul pietonal subteran" şi a săltat valoarea investiţiei de la 150.000 euro la 692.595 euro, adică de 4.6 ori mai mult, pentru că ne permitem. Apoi nu ne-am mai permis, că valoarea investiţiei a mai scăzut la 569.441 euro, de 3,7 ori mai mult faţă de cât se estima în proiectul debugetare participativă din 2018.

Scuzele care încearcă să justifice lălăiala de pe şantierul pasajului ăluia atomic cu betoane, băncuţe şi ecrane, sunt comice.

Cică, "au apărut lucrări suplimentare". A, da? Au descoeprit pasajele-tuneluri subterane ale burgului şi vor să le re-acopere, că ele nu există. Sau au găsit comoara lui Burebista şi acum, acolo sunt 1000 de arheologi şi daci liberi şi efectiv nu se poate munci în acele condiţii.  Un alt motiv este, din câte citim pe la alţii că "sezonul rece" care nu a permis continuarea lcurărilor. Da, a fost foarte rece în sezonul rece, gerul întinzându-se pe durata, hăt, a mai patru zile chiar, de cum puenai mana pe lopată, îngheţai subit. Sau, OK, e mai rece decât în iulie dar în iulie veţi întrerupe iar, pentru că e caniculă. Mai aflu că virgulă contractul a fost suspendat, iar lucrările vor fi reluate atunci când temperaturile vor permite. Mai aflu, râzând în hohote de unul siungur, că termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit cu 30 de zile, şi că, bucurie, va fi gata pe 21 ianuarie. Dar acum e Velăntainz şi aştept comunicatul care să spună că mai e timp, că, de fapt, Ziua îndrăgostiţilor, la Sibiu, e pe 14 ianuarie că suntem un oraş aparte, nu ca Craiova sau Roşiori.

Cineva sper că glumeţ, a pus ca termen, pe panoul şantierului de la pasajul care stă degeaba, ca termen de finalizare, 21-12-2029-2031. Încep să îl cred. Până atunci, vă invităm să ocoliţi ep unde se ocoleşte. Că aşa se face şi la Viena, şi la Miunhen şi la Haidălberg.

Până una alta, avem din nou şi ca de obicei, la Sibiu-Neterminatstadt, ceva care aşteaptă să fie gata şi nu e. Apropo, ce mai face gardul de la Lacul lui Binder? 

 Custom Image Custom Image Custom Image

 

Autor
14 februarie 2022 la 20:47

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 17 minute
Mii de sibieni, la bisericile din oraș. Klaus Iohannis printre ei
Mii de sibieni au participat la slujba de Înviere, la bisericile din centrul orașului și din cartiere. Dacă...
Actualitate
1 min de citit
acum 4 ore
VIDEO: Lumina Sfântă a ajuns pe Aeroportul din Sibiu
Lumina Sfântă a ajuns în această seară cu o aeronavă de mici dimensiuni pe Aeroportul Internațional Sibiu, iar...
Actualitate
1 min de citit
acum 5 ore
Să nu uităm: Paştele trist din 2020, când oamenii nu au putut lua lumină
Au trecut cinci ani, respectiv patru, de când România a trăit una dintre cele mai urâte perioade ale...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit