Articol
Primul număr din luna februarie al revistei "Dilema veche" are un supliment dedicat ruşilor şi americanilor, coordonat de Sever Voinescu, redactor-şef al publicaţiei. Într-un preambul, S.V. scrie: "Pot să vă atrag atenţia că noi toţi, de la cei mai în vârstă la cei mai tineri, nu am trăit în altă lume decât în cea cuprinsă paradigmatic între aceşti doi poli rivali – Rusia şi America (…) Între Rusia şi America, Europa se regăseşte cu greu". Eu zic că are şi nu prea are dreptate, pentru că nu trăim într-o hartă cu doar două puncte cardinale şi nu putem face abstracţie de China, Japonia, Germania, Franţa, Australia, Canada, Marea Britanie şi alte câteva "pietre tari". La realizarea suplimentului participă specialişti, în special istorici şi cercetători în domeniu. Iată câteva titluri: Mic îndreptar de înţelegere a prezentului rusesc prin istorie (Cosmin Popa), Ruşii nu sunt atât de naivi, dar sunt atât de cinici (Armand Goşu), De la Planul Marshal la CAER (Gheorghe Hurduzeu), Livada din faţa Rusiei, Europa, diversitate în unitate (Valentin Naumescu), Un preşedinte pentru Europa Harry Truman (Octavian Roske). Autorii articolelor sunt destul de circumspecţi, având în vedere actuala situaţie extrem de fluidă, când orice se poate schimba de azi pe mâine într-o lume în permanentă mişcare.
În copilărie, atâta vreme cât bunicii materni au mai locuit în Păuca, acolo îmi petreceam vacanţele de vară. Mi-l amintesc pe "Moşu" cum se chinuia să asculte, la un minuscul aparat de radio cu galenă, Vocea Americii şi BBC-ul, bruiate din belşug. Trăise câţiva ani în Statele Unite şi revenise acasă după Primul Război. Avea o mare admiraţie faţă de America şi de americani. După Al Doilea Război Mondial, ascultând ştirile la acel surogat de aparat de radio, nu admitea altă idee decât aceea că nu va trece mult până când vor veni americanii să-i alunge pe ruşi şi pe comunişti. Anii au trecut, în GAC nu a intrat, preferând să vândă tot şi să se mute la Sibiu, unde s-a prăpădit nerenunţând la speranţa că americanii tot vor veni… Iată că au venit şi-s aici!
* În ce-i priveşte pe sociologi şi statisticieni, aceştia au luat pulsul celor două popoare. În rezumat, 43 la sută dintre ruşi au spus că au o atitudine negativă faţă de americani, doar 19 la sută din ruşi speră într-o îmbunătăţire a relaţiilor, iar 47 la sută habar n-au cine-i Biden! Între americani, 29 la sută au o atitudine pozitivă faţă de Rusia, doar 10 la sută se aşteaptă la o îmbunătăţire a relaţiilor, iar 87 la sută au o părere defavorabilă faţă de Putin. (Asemenea sondaje ar trebui să facă şi ai noştri, nu să numere în fiecare zi morţii de covid.)
* A apărut nr. 525 al bilunarului sibian "Euroeconomia XXI”, bine alcătuit, cu studii şi articole de actualitate. Din sumar vă semnalez: "Căpitanii" dezvoltării – J.J. Astor: un vis american împlinit (Dan Popescu), Absorbţia fondurilor europene de către România în perioada 2014-2020 (conf.univ.dr. Paul Lucian); Banii şi preţul lor (Paula Cotarcea), Criptomonedele, următorul pas evolutiv în finanţe? (drd. Eugen Rotar), Sindrom (Dorel Morândău). (Revista o puteţi găsi, dacă vă interesează şi pricepeţi cât de cât, la adresa: https://infosibiu.eu/economie/.