De vorbă cu cititorii: de ce se şterg comentarii şi despre cum merg semafoarele. Şi altele

Acasa >

Articol

 Pentru că, asta am văzut şi eu, deşi ai locuri aproape infinite unde poţi comenta, critica, aplauda, înjura, pupa în fund, băga p… icioarele, atât la publicaţii cât şi pe reţele care, de regulă tot la facebook ajungi. Adică, vorba aia, faci ce nu visa neam de neamul tău: să vorbeşti direct cu preşedintele ţării, ministrul planetei, cântăreţul preferat, frumoasa frumoaselor dintre toate divele care este, şefu' de la partidu' sau partidu' însuşi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Numai că mai e un detaliu mic. În 99 virgulă, cât aveţi chef la sută din cazuri, îţi răspunde cucu. E ca şi când vorbeşti cu uşa sau cu "clpoptul" ăla de la gunoi cu "plastic-metal". Eventual te mai întreţii cu alţii şi te mai părui cu ei pe acolo, pe la numita pagină, ca să nu zici că ai făcut un drum degeaba. În cel mai fericit caz, îţi ia cineva părerile şi le dă cu ciocul pe unde trebuie, pentru statistici, sondarea mentalităţilor, scenarii sau noi idei de cum să ţi-o mai tragă individual sau comunitar. În rest, dacă până acum omul era neica nimeni fără păreri, acum e neica nimeni cu păreri.

Deci, pe scurt, oamenii vor să li se mai şi spună înapoi, dacă tot zic ceva. Este ce am făcut eu, şi nici nu mă pot da mare că sunt original sau primul. Rubrici din acestea "de vorbă cu cititorii" erau berechet pe vremuri, când presa era mai aşezată şi nu era isteria ştirismului cu orice preţ, a lui "cine pune primul ca să avem reach" sau "la ăia a apărut aia-la noi de ce nu a apărut tot aia?". Mai ştiţi de "Poşta Redacţiei"? Aia e lipsă. Acum, îi permiţi cititorului să se dezlănţuie la tine pe pagină, face ce vrea, pupă-înjură-scuipă-râde-face spume şi îl laşi aşa. Că doar e libera exprimare, chiar dacă vorbeşti singur.

Uite aici nu vorbiţi singuri. Aici vi se răspunde. Asta e. Poate de aici a fost succesul la vizualizări. Sau de la altceva, de la "uite bă
ce-şi permite ăsta" ori de la "cu respect vă raportez că…". Bun, deci bifăm ceva de succes şi continuăm.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Hai să stabilim o dată cum e cu ştergerea mesajelor ălora…

"Hopa, am scris un comentariu în care spuneam că dl. Chiseliţă se crede Mafalda sau Mama Omida şi nu a fost publicat… hmm… cine vorbea de libertatea presei!". Asta o dată. Apoi "Măi, iar mi-au şters comentariul! Chiseliţă ăsta îşi face de cap! Se crede mai vedetă decât vedetele!" Apoi iar, acelaşi, după puncte-punctele folosite, se burzuluieşte "profesional", de parcă mi-ar fi predat el româna în şcoală sau vreun ceva pe la facultă "Dl. Chiseliţă scrie numai ce-l taie capul… A… e vorba de libertatea lui de exprimare…. Foarte bine, atunci şi noi, bieţii cititori, avem libertatea de a ne exprima parerea. Şi totusi, în istoricul acestor articole şi comentarii cel puţin de 3 ori, dl. Chiselita a şters comentariile cu privire la persoana lui…" Mai contează detaliul că, în toate cazurile, cel care a scris a avut curajul şi bărbăţia de a nu se semna, ca de obicei? Nu.

La început, faptele. Primul se referă, da, la un comentariu ce i l-am şters eu (era la articolul "Dragă Primărie, când spun eu că nu ai cu cine, atunci nu ai cu cine!") pentru că era pe lângă subiect şi cu referire la persoana mea. A doua oară i l-am lăsat, că aşa am avut eu chef, să nu se mai plângă că libertatea presei. Bre necunoscutule, "libertatea presei" de o invoci se referă la ce scriem noi, presa, nu la ce postezi tu. Deci eu, presa, am liberta­tea de a te şterge, te-ai prins? Tu eşti "libertatea de exprimare", dacă vrei să ştii, şi e altceva.

Deci hai să stabilim o dată cum e cu ştersul mesajelor. Nu cred ca un mesaj care să fie scris într-un limbaj decent sau măcar la subiectul articolului să fie şters de adminii comentariilor. Ce "zboară"? Păi zboară când faci referiri la persoana, viaţa privată sau alte chestii personale ale semnatarului articolului. Deci dacă mă insulţi, pa Nelu. Dacă faci aluzii la mine ca persoană şi la viaţa mea privată şi tot ce ţine sau consider eu că ţine de acest aspect, te şterg. şi hai să recunoaştem, sunt băiat salon, le permit multora să sară peste cal. Deci obişnuiţi-vă să comentaţi la subiect. Faptul că atunci când pomenesc o chestie mai evidentă decât că după azi urmează mâine, ca de exemplu despre cum Primăria (se face că) nu înţelege că nu poate stăpâni mâzgălicii care se pretind artişti graferi, nu ţine de ghicitoare interbelice sau post revo­luţionare ci de a vedea ce e prin oraş. Dacă nu vezi ce e prin oraş, e strict problema ta. şi nu e vorba de vedetism aici. Ci de a vorbi de textul autorului, nu de autorul textului. Cui nu-i convine, să trimită drept la replică. Tot la mine va ajunge.

 

Bine bre, chiar şi la meteo?

Înţeleg că se încing spiritele când scriu despre certificate verzi şi uscate sau despre alte măsuri luate "ca să hie". Sau când intru prin rezişti sau "progresişti". Sau când mai bag despre cum îşi dă edilul cu stângu-n dreptul (deşi aici am de obicei unanimitate de păreri). Dar şi la prognoza săptămânală meteo să se lase cu circuleţ? Că de ce poza e cu unii care poartă mască? Păi oamenii aceia erau în decor atunci. Care purtau mască. Nu e o reclamă, nu e nimic. E un instantaneu de pe stradă. Dacă voi scrie despre Centru, vor apărea în poze oameni cu mască. Dacă voi scrie despre parc (unul din ele, nu contează) este posibil ca în una din imagini să apară persoane care poartă mască. Dacă voi scrie despre gară, piaţă, pisici bagaboante, există iar şansa să apară cumva o persoană mascată în decor, pe chirurgicală sau fefepedoi. Face parte din peisajul urban al oraşului cu multe infectări. Asta e. Nu e propagandă, nu e subliminale, nu e manipulare. E doar Noua Realitate. Nu eu am chemat-o, nu eu am promovat-o. 

O altă problemă e că am scris în titlu la o prognoză meteo săptămânală că "Meteo ne spune că avem prima săptămână de iarnă". De aici, pac, altă mică tevatură. Că de ce am spus că doar dacă ninge e iarnă? Că uite, prietenul "Ike" mă ia că "Adică numai dacă ninge şi e sub -10 e iarnă, după părerea dvs? Când e uscat dar sunt -5 grade ce e, o zi frumoasă de toamnă?". Răspuns: DA. Iarna clasică e cu troiene de zăpadă, cu ger, cu ape îngheţate, cu ţurţuri şi fum din hornuri, ca în picturile maeştrilor flamanzi de la muzeu. Iar când ai avut până acum, vorba cântecului proletcultist (dar superb ca melodie şi interpretare) "E primăvară în ianuarie" , temperaturi de peste 15 grade, este NORMAL să scriu că uite, noa, avem şi noi ceva iarnă iarna. Asta e.

 

Hai-bye, cu trotineta

Când am scris depsre trotinetele care stau de-aiurea pe trotuare, "Trotinetele continuă să ne bruieze trotuarele. Facem ceva, sau continuăm la fel?" cineva s-a luat de virgula de după "sau" şi a tunat un neutru "vai steaua noastră". Păi vezi că trebuie virgulă după "vai" dacă vânăm semne de punctuaţie. Evident că grammar-nazi-ul nu se semnează, e şi el din secta curajoşilor.

La comentariile la subiect, remarc că cineva a propus că "Ce-ar fi să le ia cei de la Primărie acasă, ca să ne scape de ele?" Subscriu, vorba aceea, cu amândouă mâinile. Un anume Gigi susţine că dacă am scris  asta cu trotinetele, sunt "jurnalist slab => articol slab". Păi hai facem schimb o săptămână, să văd ce super-articole poţi scrie tu. Şi te comentez eu apoi. Un alt domn comentator spune, într-un text mai lung despre cum zboară supertrotinetele în ape prin Germania, că "La noi încă Cibinul nu a spălat niciuna". Ba da, una a ajuns în Cibin, aruncată de pe podul nou de la piaţă. În altă ordine de idei, când s-a lăsat frigul îmi plăcea cum zăceau troti-urile acelea cu ţurţuri pe ele. Unde era vremea când tot puberul se dădea la modul "doi pe una" şi făcea pe şmecherul prin giratorii?

 

Teoria semaforului de la Piaţa Rahova

"Hipodromul şi cele câteva paradoxuri ale sale: de la cinematograful ascuns la trecerea de pietoni cu buton inutil" a fost un articol interesant din punctul de vedere al comentariilor. Nu ascund că Hipodromul e cartierul "meu", deci ştiu ce şi cum se mănâncă prin zonă. Începem cu un domn care mi-a spus că "De data asta, stati prost la capitolul vizualizări! Nu e sărbătoare în fiecare zi!" Păi am peste 1000 de vizualizări. Şi sincer, 1000 sau 10.000, mi-e indiferent. Dacă o luăm cantitativ, orice manelist sau lăutar electronic este ca preferinţe, peste Bach sau Vivaldi.  Un nou anonim (sau tot ăla, pe ăştia anonimii nu-i poţi lua decât după IP, iar IP-iul este "personal data" şi nu se face public) mă întreabă ce am "dom'le cu pensionarii care preferă piaţa Cibin?" Nu am nimic. Doar mă amuz că pleacă din staţie de la Rahova ca să meargă la Cibin. Şi continuă: "N-ai loc de ei in autob'zul 1 că am auzit ca circului (!!!) numai cu autobuzul, nu te dai cu vreun BMW!". Păi uneori am loc, alteori nu am loc. Hai cu mine dacă vrei să te convingi. Lasă-ţi maşina "propietate" în parcarea aia "insuficientă" şi dăm ambii o tură cu autobuzul Apropo, ştii cât mai costă un bilet?

Colegul Kokos mă învaţă de ce merge ca (ştiţi voi) semaforul de la trecerea de la Piaţa Rahova: "Păi tocmai ăsta e rostul butonului, să nu treacă câte un pieton la fiecare câteva secunde şi saă blocheze traficul. Semaforul se face verde cam la 1 minut după apăsare ca să treacă grupaţi toţi pietonii, e foarte simplu şi normal să fie aşa".

Altul după metoda "ţuţăr", îi ţine isonul "Bine ca i-aţi spus si ziaristului să ştie si ei, că la el toate sunt naspa, numai ideile lui bune…"

Ike îmi spune şi el, pe un ton didactic şi pedagogic, că "mă minunez (adică el, n.n.) de câţi oameni apasă furios pe butoane pt că nu se face instant verde. Păi pentru traversat instant ai trecerile fără butoane! Rolul butonului e să fluidizeze traficul, să nu traverseze tot câte unul şi să se facă cozi de maşini. Iar când nu are cine să traverseze (deci să apese butonul) rămâne roşu pt pietoni mai mult timp, ca sa nu se opreasca degeaba masinile"

Pe bune, chiar nu ştiam asta. Eu ştiam că de cum apeşi, roşul se face verde la pietoni iar verdele se face roşu la maşini. Şi asta ori de câte ori are pietonul chef. Nu ştiu, poate nu am desenat corect situaţia, nu am pus un film 4k din dronă, nu am făcut o expo în Huet finanţată prin agenda culturală, un timelapse pe muzică jazz-ambientală, nu am descris cum trebuie din lipsă de spaţiu sau chiar din grabă.

Doar un lucru e clar, că toţi comentatorii aceştia nu au aşteptat până la plictiseală să se schimbe culoarea la zebra aia de la piaţă, DUPĂ ce s-a apăsat pe buton. Teoretic şi tehnic,  aveţi dreptate. Chiar practic, multe semafoare funcţionează aşa cum povestiţi voi pe aici. Adică apeşi, în maximum un minut-două se face verde, treci, apoi semaforul îşi revine. Deci NU AşTEPţI ca prostul, ca la Rahova, că tot aia e, nici în Turnişor la Aria, deşi e drum naţional cu super trafic. Aceeaşi situaţie este la Shopping City, trecerea spre Lidl. Aşa e şi la Promenada Sibiu. Aşa e şi pe Iorga, la Şcoala Iorga. Aşa e oriunde, cu excepţia trecerii de la Piaţa Rahova. Aşa că mulţumesc pentru prezentarea teoriei chibritului sau a cosorului lui Moceanu, pardon a semaforului, dar ştiam şi eu. Şi vă spun şi de când e povestea asta acolo: de când era traficul greu, de a făcut praf multe case pe-acolo, adică înaintea lui "vrem şosea de centură ca să nu mai fie înghesuială în trafic". În rest, remarc o mare grijă faţă de maşini: să nu se înghesuie, să nu stea, să nu se oprească degeaba. Îmi dau şi lacrimile. Data viitoare, când ies, o să arunc cu monede de 5 şi 10 bani pe carosabil, pentru a mai consola pe şoferii lor veşnic grăbiţi să ajungă într-un loc pentru a se grăbi să ajungă în alt loc: Să fie un ban, acolo, de o colă sau cafea la automat.

 

Păi în instituţii intri doar cu certificat verde…

Un domn, după ce îşi exprimă părerea pozitivă pentru munca mea (nu e singurul, sunt destui, dar nu-i fac publici ca să nu săriţi că "uite la ăsta că-şi publică lăudătorii", chiar dacă sunt mai raţionali în exprimare decât unii care-s setaţi să facă tot spume. Domnul "Corbul" îmi spune, printre altele, că "văd că umblati mult şi mă bucur să mai aflu "actualitatea" din Sibiu, fiind plecat de mult timp din ţară. Interesant ar fi să intrati puţin şi prin instituţiile aşa-zise publice, să vedem cum se comportă funcţionarii plătiţi din banii contribuabililor. Se pare că cetaţeanul este la dispoziţia lor şi nu invers, cum biroul respectiv ar fi proprietate privată, moştenit. Aveţi acces, sau curajul?

Îi răspunde Ike: "Acum trebuie să-ţi faci test din banii tăi, dacă nu eşti vaccinat, ca să intri în instituţiile publice plătite din banii noştri. Dar o să se întoarcă roata."

Dacă a răspuns Ike, să mai răspund şi eu? Că i-aş spune acelaşi lucru, inclusiv ăla cu roata. Dar hai să spun şi că a mers OK la mine cu schimbarea abonamentului de salubrizare (da, am reuşit, dacă vă interesează daţi semn că vă zic cum) doar cu ceva telefoane şi cu o conectare ca user la pagina Primăriei. A, faptul că tu ca cetăţean nu ai acces pe intrarea principală a Primăriei Sibiu, ci doar pe uşa din dos, contează? Ce vă mai spun sigur e că vinerea pe la 12 şuieră vântul pe la bugetari. La ghişee nu am avut probleme deci nu prea mai e de găsit (sau nu am găsit eu) funcţionarul ăla setat pe "normal-sictirit" care răspunde fără chef şi veşnic îţi găseşte o hârtie lipsă la dosar. Chestia cu certificatul verde nu o pricep defel oricum. Apropo, în Sibiul care repornea Crăciunul prin vaccinare, primarul şi prefectul au covid. Nu cred că sunt nevaccinaţi şi pun pariu ca au certificat verde.

 

Comentarii la comentarii sau răspunsuri la comentariile de la articolul trecut despre comentarii

 

"De vorbă cu cititorii: Am aflat că merg pe jos  şi că se comentează autorul, nu conţinutul…" a fost super-articolul care a adunat super-likeuri, că doar nu o aduna like-uri unul din ăla cu trei zile documentare, două zile umblat prin teritoriu, alte trei scris, ci unul la care comentezi ce au comentat alţii. Dar hai să nu ne mai plângem şi să vedem ce s-a comentat la alricolul despre comentarii şi ce comentăm la comentarii, dacă place în aşa hal.

Unul s-a supărat tare şi a spus, în scris, că "Acum este ultima dată, când îmi mai pierd timpul cu acest zis "redactore". Bine, pa. Dar mă îndoiesc că te poţi abţine, e ca un viciu. Zici că scapi, te juri că nu mai pui mâna, până – haţ!. E clasică treaba.

Kokos o dă iar pe pesedisme şi vaccinisme, dar m-am obişnuit cu el precum cu buletinul hidrologic. El mă avertizează că poate citi dincolo de ce scriu: "să ştiţi ca eu înţeleg ce citesc, ba mai mult, am capacitatea să citesc şi printre rânduri". Oye! Felicitări. Şi eu. Şi continuă cum că sunt… pesedist: "Am înţeles că nu sunteţi membru PSD, însă simpatiile dvs. pro PSD rezultă clar din articolele în care ridicaţi în slăvi pesediştii şi faptele lor". Aaaa, daa? Nu mi-am dat seama de asta. Poate bagi nişte linkuri la nişte ceva în care ridic în slăvi PeSeDeul. Şi hai să-ţi dau o veste tristă, USeReSibiu m-a invitat pe grupul lor "USR PLUS pentru Sibiu". Şi am acceptat. Eu zic să le faci referat, că nu mai merge aşa. Şi revenire la vaccinuri şi antivacinuri "E adevărat că nu aţi scris niciodată "nu va vaccinati", însă atitudinea dvs antivaccin reiese din toate articolele pe care le-ati scris despre pandemie, restricţii, vaccinuri etc., ultimul fiind cel în care îl sustineati pe Djokovici, idolul antivaccinistilor". Aşa, şi? Până una alta, pentru tine, contează ce scriu şi ce e scris, nu tricotaje pe tema "ce a vrut să spună autorul" şi ce atitudine personală am cu privire la. Dar îţi spun că despre vacciniştii care urlau că "să crape acasă" şi că "nevaccinaţii să plătească spitalizarea" am o părere nu proastă, ci borâtă spre execrabilă. Poate eşti curios şi despre părerea mea despre certificatul verde. Sau despre gardul de la supermarket. Sau despre secta pupătorilor de ştiinţă. Ei? Continuă, cu fraza asta, că e inteligentă, pe bune: "Explicaţiile dvs prind probabil la cei 45% dintre romani, analfabeţi funcţionali. Din păcate pentru dvs, eu nu fac parte dintre ei, asa ca la mine nu prind!". Vai, sufăr. Dar prietene eu nu caut să te conving de ceva. Ci doar ca să se vadă public părerea mea versus a ta. Nu am chef să te convertesc, nu doresc să mărşăluim cot la cot în luptă pentru sau împotriva, nu vreau să-ţi dai peste cap valorile alea ale tale. Aici e un duel între mine şi tine. Argumentele tale versus argumentele mele. Apropo, cei care urlau despre ordonanţe deşi aveau cunoştinţe juridice la nivel de nici măcar începător, cât de alfabeţi funcţionali erau? Sau ăia care lătrau "M***e"? Că ştiu că adori subiectul. 

Altul care din nou e convins că-s pesedist este Vivi Drăgan, care se plânge că i-am "cenzurat" comentariul, de parcă m-ar obliga cineva să-l reproduc întreg, că vorba aia, nu am la ce să pun diacritice sau "i"-uri. "Îmi place că din comentariile noastre scoateţi numai câte ceva iar ce nu vă convine vă faceţi că plouă". Domnule Vivi, dacă aş tăia ce "nu îmi convine", nu aţi fi aici. Nici dv nici ceilalţi care vorbiţi de autor, nu de subiect. Dar să continuăm: "La un articol în care făceaţi referire la faptul că unii nu ar putea face un dialog civilizat am scris să nu fiţi sigur de aşa ceva că mai sunt şi cititori care işi pot susţine părerile". Uite acum că v-am băgat părerea cum că unii îşi pot susţine părerile. Scuze că am mai pus ceva litere lipsă, asta ca să nu mă acuzaţi că vă umblu la text. 

Deci Vivi Drăgan e de părere că "încet-încet recunoaşteţi că sunteti simpatizant de stânga iar în acest context poate ne spuneti ce partid în România se află pe partea stângă a eşicherului politic. Asta ca sa nu ne mai acuzati ca va facem pesedist". Foarte adânc domnul Vivi, m-aţi prins. Deci dacă am anumite idei considerate de unii "de stânga", sunt PSD. Că ei sunt de stânga pe echerul, pe ăsta, cuierul, pe, aha, eşichierul politic de la Rumunia. Că nu poţi avea idei de stânga fără a ţine cu un partid de stânga. Dacă susţii că omul are dreptul la muncă şi la plata muncii şi la repaus şi la pensie, e de stânga. Dacă urăşti diferenţele sociale dintre săraci şi bogaţi, e pesedism. Dacă spun că statul trebuie să protejeze cetăţenii, că ei bagă banii în el, e tot pesedism, nu? Dacă consider că bugetarii sunt mai privilegiaţi decât cei care lucrează la privat e tot pesedism? Cât despre calomniat, vedeţi definiţia ei în Codul civil. Şi comparăm cu ce apare în comentarii. OK? Pe asta putem dialoga.

Cel care mi-a recomandat piesa ca dedicaţie "din partea unui grup de cititori" Ioan Gyuri Pascu – "Tare-mi mai place", îi anunţ că o voi asculta. Cu gândul la ei. Să speraţi să-mi placă.

 

La final. Lăsaţi-mi colegul în pace!

La un "Cu cărţile pe faţă", cineva a comentat că "Nu veti ajunge la nr. de vizualizări ale d-lui Chiseliţă imitându-i rubrica". Păi dragă domnule, una e una şi alta e alta. "Cu cărţile pe faţă" este o rubrică "istorică" a Tribunei şi există de dinainte de a fi eu la "Tribuna". Şi e semnată de un reputat şi drag coleg cu care nu voi fi vreodată la concurenţă (mai ales că are şi ceva cărţi faine avans faţă de mine) pentru că nu suntem concurenţi şi nu urmărim ceva prin ce scriem. Dar chestia asta nu am priceput-o: "De altfel, astăzi (24 ianuarie, n.n.) ar fi ziua potrivită să încingeţi o horă in Piata Unirii împreuna cu dânsul şi cu dl. Bako. Cu banderola neagră, desigur". Rog detaliaţi.

În rest, ne vedem din Sibiu pe data viitoare.

 

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

 

 

Autor
08 februarie 2022 la 21:42

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit