Articol
Vin astăzi, acum, în faţa dumneavoastră, dragi cititori ai ziarului Tribuna, şi nu numai, cu o alt fel de cazuistică: aceea de completare, refacere a unui patrimoniu arhitectural unic pentru oraşul nostru. Este vorba despre fosta „Cazarmă 90” ce înainte încheia latura de vest a centrului istoric din Sibiu. Am crescut cu ea în faţă, am vizitat-o mai mult sau mai puţin clandestin, m-am plimbat ori jucat pe culoarele ei, m-am bucurat atunci când împreună cu un prieten din copilărie dădeam „spectacole” muzicale în curtea interioară a cărei rezonanţă ne fascina.
Da, eram seduşi de frumuseţea ei intrinsecă, dimensiunile etalate privitorului, de poziţia protectoare pe care o afişa celor care soseau aici din partea de sud sau vest a oraşului, în faţa agresorilor de tot felul … Cu toate acestea, moftul, directiva lui Ceauşescu (când la o manifestaţie organizată în cinstea vizitei „de lucru” făcute de acesta Sibiului) de a o dărâma – numai ca urmare a faptului că lui îi obtura şi îngusta imaginea peste oraşul nou, construit în stil comunist – s-a „fructificat” de către o prelungire a puterii în teritoriu a soţiei dictatorului, Elena Nae, un prim-secretar străin de judeţul şi oraşul nostru, Aşa cum am aflat mai târziu, toţi trei (şi nu numai ei) erau speriaţi de autoritatea, dinamismul pe care-l afişa această construcţie! Lozincile securiste aruncate „vulgului” au prins celor fără cunoştinţe, neiubitorilor de frumos şi prestanţă, celor fără respect şi patriotism local. Nu s-a ţinut seama de poziţia, opoziţia unor specialişti în domeniu, şi aici ne referim la familia Lungu, dl. Nidermayer şi mai ales a renumitului slavist Haralambie Chirca.
Şi astfel, buldozerele chemate de numitul(a) prim-secretar – ce trebuia să pregătească terenul pentru venirea lui Nicu Ceauşescu la cârma judeţului- au dărâmat-o curăţind locul de „şobolanii” de la subsol, însă, vitregind Sibiul de o construcţie care astăzi îi făcea cinste. Dar prestanţa cazarmei „învechite” de vreme – nu de nepăsarea oamenilor! – obtura mărginimea vizionară a liderilor naţionali şi locali.
Cu siguranţă, părerile cititorilor vor fi pro ori contra, dar, un lucru este cert: majoritatea sibienilor au rămas cu un gol imens în sufletele lor şi cu imaginea ce se deschide acum spre parcarea din faţa fostului Hotel Bulevard, ce cu timpul va fi ocupată cu o altă construcţie faraonică modernă în locul celei de drept iar parcarea se va amenaja la subsol, aşa cum le stă astăzi bine unor utilităţi. Şi când mă gândesc, dlor Radu, Nanu, Chiriac ce valoroasă era „Cazarma 90” pentru Universitatea dumneavoastră, a noastră, pentru istoria locală, pentru poziţia Sibiului vizavi de rolul ce se deschide oraşului de pe malurile Cibinului în cadrul NATO etc.
Sperăm, suntem convinşi că cei care înţeleg demersul nostru, liderii autentici, cei îndrăgostiţi de frumos, de adevăr, oamenii simpli şi realişti, vor lua atitudine în favoarea reconstrucţiei fizice a acestui edificiu. De ce alte popoare pot să-şi refacă un patrimoniu arhitectural distrus, să-şi construiască kitsch-uri ale unor edificii străine de istoria lor naţională (vezi americanii, francezii, englezii, ruşii, chinezii etc.) şi noi să nu avem capacitatea, mândria, condescendenţa de a rezidi o construcţie, una dintre emblemele oraşului?
Nicolae Sbârcea
credit foto: Hermann FABINI