Articol
Indiferent că ne referim la Android sau iOS, aplicațiile pentru smartphone sunt la mare căutare pe piața românească. Conform unui studiu realizat de GlobalWebIndex în 2020, peste 96% din utilizatorii de internet din România din intervalul de vârstă 16-44 de ani dețin un smartphone
Datele din raportul ce se intitulează Global Media Intelligence Report 2020 mai arată și că rețelele sociale au cea mai mare pondere din timpul total petrecut de români pe telefonul mobil. Totuși, alte aplicații reușesc să-și croiască drumul către inimile utilizatorilor din România.
Lider de piață pe acest segment este, fără îndoială, eMag. Poate că nu este de mirare că aplicația dezvoltată de cel mai mare comerciant online din România este și cea mai populară în rândul utilizatorilor. Desigur, vorbim aici deopotrivă de utilizatori iOS și Android iar categoria este una evidentă. Pe segmentul de shopping online, Tazz, Glovo, Fashion Days și Olx au și ele o pondere importantă.
Pe lângă rețele sociale precum TikTok, Facebook, sau Instagram, românii sunt mari fani jocuri pentru smartphone. Titluri precum Crazy Fox – Big Win, Healing Rush sau Sponge Art, ocupă poziții fruntașe.
Și pentru că România este o piață foarte atractivă pentru operatorii de cazinouri online și pariuri sportive, destul de mulți utilizatori descarcă aplicațiile dedicate pentru iOS sau Android ale acestor operatori. De cele mai multe ori, românii caută bonusurile fără depunere sau rotirile gratuite oferite pentru înregistrare. Totuși, sunt destui și cei care aleg să facă un prim depozit pentru a se bucura de o experiență de joc completă în cadrul unui cazinou online.
Fiindcă suntem deja în 2022, nu este de mirare că o aplicație care scanează mâinile pentru a detecta microbi și germeni este în topul descărcărilor în România. Skin-scan – Hand Protection este un succes major în rândul românilor chiar dacă nu oferă nicio garanție vis-a-vis de rezultate.
Aplicația dezvoltată de guvern pentru generarea certificatelor verzi este și ea foarte folosită iar alte aplicații pentru întreținerea fizică de la diferiți dezvoltatori apar și ele cu o frecvență demnă de luat în calcul.
Deși Facebook Messenger și Instagram sunt considerate și ele canale de comunicare, am decis să creăm o categorie distinctă cu aplicații destinate exclusiv (sau cel puțin în principal) comunicării scrise, video sau audio.
Snapchat este destul de sus în preferințe, chiar mai sus decât WhatsApp sau Telegram. Acest rezultat este destul de intrigant ținând cont că aveam cu toții impresia că WhatsApp este canalul de comunicare preferat de români.
Comparat cu celelate categorii discutate în acest articol, compartimentul financiar nu beneficiază de aceeași atenție în rândul românilor. Acest lucru poate fi explicat și de faptul că aproximativ 42% din români nu dețin un cont bancar sau un card.
Totuși, aplicații precum Revolut au reușit să penetreze piața destul de subdezvoltată. Crypto.com are și ea o pondere de luat în seamă și atestă faptul că românii sunt activi în fenomenul de criptomonede.
Este interesant de observat cum vor evolua aceste trend-uri pe măsură ce digitalizarea continuă în România. Totuși, pentru o țară cu o viteză de internet mult superioare statelor vestice, România încă mai are de recuperat în ceea ce privește folosire aplicațiilor, în special pe sectorul Financiar și de Fitness.
Source: Pexels.com