Articol
Cercul Militar Naţional din Bucureşti a fost gazda evenimentului de prezentare a rezultatelor Proiectului ”Investments in a Safer Future”, organizat de consorţiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
La evenimentul de prezentare au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, ai Corpului Diplomatic de la Bucureşti, ai Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, precum şi ai mediului academic, ai mass-media şi experţi independenţi, evenimentul cuprinzând descrierea proiectului şi a metodelor folosite, prezentarea rezultatelor proiectului şi opinii din partea tinerilor implicaţi în activităţi.
Avizat de Divizia de Diplomaţie Publică a NATO
Proiectul ”Investments in a Safer Future”, selectat de Divizia de Diplomaţie Publică a NATO în cadrul apelului de proiecte intitulat “Increasing Societal Resilience: Innovative Ways to Counter Disinformation and Hostile Information Activities” a reunit tineri cadeţi de la Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi studenţi de la mai multe facultăţi din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Desfăşurat în perioada noiembrie-decembrie 2021, într-un cadru non-formal, cu mai multe activităţi, proiectul are ca scop sporirea rezilienţei tinerilor în faţa campaniilor de dezinformare. Activităţile au presupus evaluarea atât a nivelului de cunoştinţe privind activitatea NATO, cât şi a potenţialelor vulnerabilităţi la campaniile de dezinformare ce vor să submineze încrederea în valorile democratice şi coeziunea la nivelul NATO.
Un think thank românesc
New Strategy Center este un think thank românesc specializat în politică externă, de apărare şi securitate, o organizaţie non-partizană, non-guvernamentală care işi concentrează activitatea pe trei direcţii principale: furnizarea de analize de specialitate pentru factorii de decizie; desfăşurarea unor dezbateri periodice, atât în regim Chatham House, cât şi publice, pe teme de interes pentru securitatea naţională a României; extinderea activităţii externe prin încheierea de parteneriate cu instituţii sau organizaţii similare din Europa şi SUA, în vederea elaborării de documente de politici şi organizării de conferinţe internaţionale. Regiunea extinsă a Mării Negre şi zona Balcanilor sunt domenii de interes prioritar pentru “New Strategy Center”.
Subiecte de pe
agenda internă din România
Activităţile ”New Strategy Center” acoperă şi subiecte de pe agenda internă din România, relevante pentru securitatea naţională, cum ar fi achiziţiile în domeniul apărării, securitatea energetică, securitatea cibernetică şi ameninţările hibride. ”New Strategy Center” consideră că pe marile teme care ţin de securitatea naţională trebuie să existe consens politic şi naţional. Avem nevoie de o coerenţă a politicilor publice în plan securitar, avem nevoie de strategii pe termen mediu şi lung, care să fie asumate de întreg spectrul politic şi să fie duse la bun sfârşit, indiferent de guvernele care se succed la putere. Pentru că dincolo de simpatiile politice, dincolo de stânga sau de dreapta, există România.
Consiliul Ştiinţific
Este un organism consultativ în cadrul ”New Strategy Center” în care activează personalităţi cu o expertiză recunoscută în domeniu, care s-au alăturat obiectivelor NSC, dar care nu sunt obligatoriu şi membri ai asociaţiei. Membrii Consiliului Ştiinţific iau parte la activitatea ”New Strategy Center” ca urmare a deciziilor lor individuale şi nu reprezintă instituţiile pentru care lucrează sau la care sunt afiliaţi.
”Investments in a Safer Future” este un proiect cu rezultate importante pentru Armata României, în contextul în care cresc ameninţările hibride, iar agresiunile de tip informaţional reprezintă o componentă importantă a acestor tipuri de ameninţări. Asigurarea suportului civil pentru Armată şi pentru valorile NATO devine crucială în acest context dificil.” a spus general de flotilă aeriană Eugen Mavriş, şeful Direcţiei Instruire şi Doctrină, Statul Major al Apărării. La rândul său dl. George Scutaru, director general al ”New Strategy Center”, menţionat următoarele: ”Un exemplu valoros al cooperării între mediul academic civil şi militar, dar şi între mediul academic şi zona de expertiză non-guvernamentală, proiectul reprezintă o contribuţie consistentă la creşterea rezilienţei societale în faţa agresiunilor de tip informaţional, pe segmentul tinerei generaţii, şi are poteţialul de a fi replicat la nivelul mai multor instituţii de învăţământ civil şi militar”. Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, dl. Marilen Pirtea, a subliniat că ”Studenţii de la UVT au reacţionat pozitiv la această iniţiativă şi au apreciat efortul colegilor militari. Universitatea noastră are toată disponibilitatea de a se implica şi pe viitor în proiecte de acest gen, în parteneriat cu ceilalţi membri ai consorţiului şi alte universităţi civile şi militare. Proiectul are potenţialul clar de a contribui la educarea viitorilor lideri politici şi militari, pentru a face faţă provocărilor de securitate tot mai numeroase cu care se confruntă România şi aliaţii săi”. Pertinent şi obiectiv dar şi punctual a fost şi generalul de brigadă Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forţelor Terestre. Domina sa a considerat că ”Pentru cadeţii Academiei Forţelor Terestre a fost o experienţă inedită şi remarc entuziasmul lor, precum şi seriozitatea cu care au tratat proiectul. Cred că au înţeles astfel cât de importantă este înţelegerea de către zona civilă, de către cei ce fac parte din generaţia lor, a misiunilor pe care militarii le au, a valorilor pe care NATO le reprezintă şi le apără”.
Antidot la tehnicile hibride folosite de Rusia
Iniţiativa este un proiect-pilot ce poate fi implementat ca un model educaţional de tip peer-to-peer, concentrat pe priorităţile politice şi de comunicare ale NATO, conform unei strategii adaptate pentru tânăra generaţie. În contextul relatat a fost lansat şi un manual de bune practici, util altor organizaţii şi instituţii interesate, la nivel naţional sau în cadrul NATO, să multiplice proiectul ”Investments in a Safer Future.” Succesul proiectului constă atât în îmbunătăţirea cunoştinţelor şi percepţiei asupra NATO, a necesităţii investiţiilor în apărare şi a rolului pe care Armata României îl are în context aliat, cât şi în ceea ce priveşte înţelegerea provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre şi influenţa malignă a campaniilor de dezinformare ce fac parte din arsenalul de tehnici hibride folosite de Rusia. Evenimentul s-a derulat cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemie, inclusiv testarea cu teste rapide a tuturor participanţilor.