Mica Unire, sărbătorită la Agnita

Acasa >

Articol

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859, prin care Moldova şi Ţara Românească, alegându-l pe Alexandru Ioan Cuza ca domn unic ,au pecetluit unirea celor două principate într-un singur stat, a fost sărbătorit la Agnita atât la Muzeul Văii Hârtibaciului cât şi la Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu”.
Vineri la ora 11,00,în Muzeul de Istorie „Valea Hârtibaciului” elevi ai Colegiului A.T.Laurian, pregătiţi de profesoara Ionela Jecan au prezentat un spectacol solemn cu poezii şi cântece patriotice din creaţiile dedicate Unirii Principatelor. Din spectacol n-a lipsit sceneta cu Moş Ion Roată şi Cuza Vodă.
Profesorul Virgil Băra a făcut o scurtă prezen­tare a evenimentelor care au precedat Mica Unire.
Tânăra Paula Moldovan, purtând un splendid costum popular reprezentativ de pe Valea Hârtibaciului, a impresionat spectatorii cântând „Doamne, ocroteşte-i pe români”.
Cei prezenţi au fost invitaţi apoi să viziteze o expoziţie de picturi având ca temă Unirea Principatelor, după care în curtea muzeului
şi-au dat mâna, au cântat şi au dansat Hora Unirii.
Spectacolul de la Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” a fost unul de sărbătoare, în care poeziile şi cântecele dedicate unirii au alternat cu suite de jocuri populare de pe Valea Hârtibaciului.
Elevii de la Gimnaziul G.D. Teutsch, pregătiţi de profesoara Nicoleta Gavriliu au recitat poezii şi au jucat scena disputei dintre Moş Ion Roată şi boierul susţinător al privilegiilor celor puternici.
Grupurile vocale pregătite de profesoara Doina Părău au creat cadrul muzical al acestui spectacol comemorativ, iar ansamblurile Hârtibaciul şi Cununa au bucurat spectatorii cu suitele de jocuri populare de pe Valea Hârtibaciului
În holul Casei de Cultură, interpretul de muzică populară, Marcel Părău şi-a etalat o parte din minunata colecţie de costume populare reprezentative de pe Valea Hârtibaciului şi de pe Târnave, ca şi alte obiecte de patrimoniu: ţesături, perne, chindeie, vălitori, multe dintre ele fiind mai vechi de 100 de ani.
Frumoasa expoziţie a fost un cadru adecvat pentru fotografii cu copiii îmbrăcaţi în costume populare.                                         

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
24 ianuarie 2022 la 20:58

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Adrian POPESCU
acum 34 minute
„Cetatea lui Menumorut” în atenția arheologilor de la ULBS
Un colectiv de arheologi sibieni, coordonați de prof. univ. dr. habil. Ioan Marian Țiplic de la Universitatea „Lucian...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Şi staţia de autobuz tot parcare e, dacă vrei tu asta
Sunt curios care staţie de autobuz din Sibiu NU este folosită ca loc de parcare pentru cei care...
Actualitate
2 min de citit
acum 5 ore
Sală de lectură, în aer liber. Hamace în loc de scaune
Vremea bună îi readuce în parc pe „hamaciști”. Zona cu iarbă dintre aleile ce mărginesc cel mai mare...
Actualitate
1 min de citit
acum 7 ore
A făcut varză o mașină…de pe strada Verzăriei. Ce s-a întâmplat după accident
Incident neplăcut pe strada Verzăriei, în ziua de Paști: un conducător auto care se deplasa cu spatele a...
Știri
1 min de citit