Medicina naturistă: Valeriana (Valeriana officinalis)

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Este o plantă erbacee, perenă, cultivată în flora spontană, care poate atinge înălţimea de 1,80 m. Creşte prin tufărişuri, zone umede cu semiumbră.

Este recunoscută ca plantă medicinală din antichitate, având efecte sedative. Este răspândită în aproape toată Europa. Conţine o serie de compuşi, precum: alcaloizi, uleiuri eterice, parafine, antibiotic, răşini minerale, acizi etc. Partea aeriană conţine uleiuri eterice, în cantitate mică. În medicină este folosită la tratarea afecţiunilor cardiace, vomă, colici abdominale, astm bronşic, insomnii, palpitaţii, isterie, epilepsie. Se indică a fi folosite radăcina şi rizomii de doi ani care se adună toamna. Se consideră că valeriana din Himalaia ar fi planta cu cele mai complexe efecte. Valeriana se indică pentru combaterea durerilor menstruale cu efectul antinevralgicului. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă pulbere rădăcină, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă 15 minute. Se strecoară. Se bea în cursul unei zile.

În magazinele naturiste, valeriana se găseşte sub formă de capsule care se administrează în special sera, în cazul insomniilor, sau sub formă de tinctură.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Valeriana se recomandă şi în combaterea viermilor intestinali, colici andominale, ateroscleroză, gastrită hiperacidă, ulcer gastric, afecţiuni hepatobiliare. Valeriana se foloseşte în homeopatie pentru calmarea sistemului nervos, insomniilor şi stărilor de iritabilitate accentuată. Planta se recoltează toamna târziu. Se înmulţeşte prin seminţe.

Autor
19 ianuarie 2022 la 20:34

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 7 ore
„Spovedania” emoționantă făcută unui medic sibian: „Nu am respectat indicațiile dvs… Aici, nu s-a putut..!”
Un mesaj cutremurător, care relevă în egală măsură „agonia și extazul” sistemului sanitar românesc, a fost trimis unui...
Actualitate
4 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 15 ore
Cum va fi vremea de Paști și după
Suntem în preajma unei mari sărbători: Învierea Domnului. Pe lângă pregătirile pentru ziua de Paști, orele libere din...
Știri
1 min de citit
acum 1 zi
Cimitir de mașini, la marginea drumului spre Păltiniș
Cei care merg spre Păltiniș sau coboară din stațiune vor putea observa pe marginea drumului, în zona cabanei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
ÎPS Laurențiu: „Toți împreună să ne desfătăm de bunurile gătite în Împărăția cerurilor celor ce curat L-au iubit pe Dumnezeu”
*Pastorala de Sfintele Paşti a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu*   Învierea lui Hristos care este temelia şi începutul învierii tuturor...
Cultura
10 min de citit