Articol
Peste 4.000 de angajați din sistemul de învățământ sibian s-au alăturat protestelor organizate la nivel național, de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“. Miercuri, 19 ianuarie, dascălii au stat în clase, dar nu au predat, timp de două ore.
Am fost curioși să vedem cum se desfășoară un astfel de protest și am intrat la Școala "Radu Selejan" din Sibiu. Nimic nu pare să trădeze suspendarea cursurilor: pe holuri e liniște, din clase nu răzbate niciun zgomot nefiresc. Ciocănim la ușa unei săli de clasă, intram si constatăm că, într-adevăr, aici nu se desfășoară cursuri. Profesoara stă la catedră, în vreme ce copiii își ocupă timpul în bănci, vorbind în șoaptă sau jucând diferite jocuri, citind sau desenând. Pe tablă tronează un mesaj scris cu litere mari „Grevă”.
“Ne dorim să fim respectați. Noi nu primim tot ceea ce ne oferă legea. Trebuie să ne luptăm, să acționăm prin instanță, prin intermediul federațiilor sindicale ca să primim în urma unor sentințe judecătorești, nu cum ar fi de drept, cum prevede legea și tot timpul eșalonat pe mai mulți ani. Vrem, de fapt, să primim ceea ce ne oferă legea. Vrem ca pentru autoritățile educația să nu fie prioritatea doar la nivel declarativ. Dorim să trecem la nivelul faptelor, ca autoritățile să demonstreze că într-adevăr educația este o prioritate națională. Am ajuns să fim de toate: profesori, gardieni, asistenți, psihologi, femei de serviciu. Ni se cere să fim prea multe. Eforturile noastre nu sunt apreciate. Avem foarte multe responsabilități. Am recurs la greva aceasta de avertisment, pentru că reprezentanții federațiilor sindicale nu au fost ascultați, consultați”, spune prof. Claudia Purece de la Școala Gimnazială “Radu Selejan”.
Profesorii vor să fie respectați și remunerați pentru eforturile depuse
Protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din Educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună. Profesorii sibieni au mai protestat luni, 20 decembrie 2021, în fața Prefecturii Sibiu, însă, nemulțumirile acestora nu au fost luate în seamnă. Guvernanții nu au reacționat la protestele cadrelor didactice.
Dascălii au intrat miercuri, 19 ianuarie, între orele 11 și 13, în grevă de avertisment. Potrivit lui Teodor Dumitru Fîrțonea, președintele SIP Sibiu, protestul este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federațiilor sindicale din Educație și de a adopta măsuri concrete pentru: acordarea încă de la începutul anului 2022 a salariilor de bază prevăzute de lege; alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea Educației; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliari și nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.
“Trebuie să fim uniți ca să se întâmple ceva în țara asta. În fiecare zi ne putem trezi că se schimbă ceva. Copiilor nu le mai place să stea acasă pentru că după apar probleme de adaptare în mediul școlar. Procesul de învățământ în mediul online se desfășoară defectuos. Observ ca mamă și ca dascăl că sunt foarte multe probleme legate de învățământul online. E un haos. Nu avem dotări necesare. Consider că școlile trebuie să fie deschise cu orice preț. Pierderile sunt foarte mari”, spune prof. Talida Moga, lider de sindicat, care predă la Școala Gimnazială “Radu Selejan”.
Foto: Răzvan NEGRU