Nicio clinică de stat pentru animalele de companie din județul Sibiu. Orice intervenție sau tratament medical costă

Acasa >

Articol

Suntem îndemnați tot mai des să adoptăm animale de companie și nu este nimic rău în acest lucru. Ba din contră, se spune că dragostea oferită de animalul de companie prelungește viața și alungă energiile negative. Însă nimeni nu ne spune cât de dificil este un astfel de prieten necuvântător se îmbolnăvește.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Odată adoptat, animalul – fie un câine sau o pisică – devine membru al familiei și grija pentru el ne ocupă timp și energie. 

O cititoare ne-a spus povestea tristă a animalului adoptat, care, la puțin timp după ce a ajuns în sânul familiei, a fost diagnosticat cu o boală care îi punea viața în pericol. Femeia a mers cu pisica la medic, la o clinică privată, iar costul intervenției a fost de 800 de lei. Cititoarea noastră nu s-a plâns de această cheltuială neprevăzută, însă nu poate să nu se întrebe ce s-ar fi întâmplat cu bietul animal dacă ar fi fost adoptat de un pensionar care are un venit de puțin peste 1.000 de lei. Cel mai sigur, animalul ar fi agonizat, nu din cauza lipsei afecțiunii celui care l-a adoptat, ci din cauza faptului că pensionarul s-ar fi găsit în imposibilitatea de a-i oferi tratamentul adecvat. 

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Nicio clinică veterinară de stat

 

În județul Sibiu nu există nicio clinică veterinară de stat. Municipiul Sibiu are un spital veterinar extrem de bine dotat, două clinici mari și alte cabinere veterinare care se ocupă de animalele de companie, toate private. 

Practic, statul nu este implicat nicicum în apărarea vieții animalelor de companie, deși pe toate fronturile se fac apeluri la adoptarea lor, fie că sunt metis, fie de rasă. O inițiativă de a avea o clinică veterinară de stat a existat în Sibiu, în anii `90, dar a fost sortită eșecului după aproximativ 5 ani, fără să fi apucat să funcționeze. Clădirea este acum spațiu de birouri.

Cu toate că nu există clinici veterinare de stat, sibienii sunt mari iubitori de animale. La spitalul veterinar deschis anul trecut sunt aduse, pe lângă căței și pisici, tot felul de animale exotice pe care sibienii le-au luat acasă și care au nevoie de tratamente medicale.

În județul Sibiu activează 204 medici veterinari în 110 clinici veterinare private. Alte 43 de cabinete veterinare sunt deschise în satele din județ. 

Singurele intervenții și tratamente medicale oferite gratuite sunt cele puse din când în când la dispoziția proprietarilor de diferire asociații, în cadrul unor proiecte ce nu sunt finanțate de stat. 

Autor
12 ianuarie 2022 la 15:25

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 minute
Astrid Fodor, mesaj emoționant după moartea Papei Francisc: „L-am admirat pentru blândețe, empatie și energia molipsitoare”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis un mesaj de condoleanțe odată cu trecerea la cele veșnice a Papei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
„Udatul” fetelor de Paști, obicei săsesc care încă se păstrează
În a doua zi de Paști are loc „udatul” fetelor,  un obicei preluat din cultura comunităților săsești și...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Fetiță de 7 ani, lovită de mașină lângă Zoo
Un accident s-a produs luni, în a doua zi de Paști, pe Calea Dumbrăvii, zona Zoo. O fetiță...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Măldărășanu, după remiza cu Farul: ”Aceeași meteahnă a noastră, nu învățăm din greșeli”. Motivul pentru care nu e supărat pe jucătorii săi
Antrenorul echipei sibiene era dezamăgit, la finalul meciului de la Ovidiu, pentru faptul că echipa sa a obținut...
Actualitate
3 min de citit