Articol
Am hotărât să aducem în fiecare săptămână un cuvânt din cugetarea părintelui nostru Arsenie Boca. Iată cuvântul: "Sub lucrarea rugăciunii mintea se face ageră şi simte dinainte săgeata cea vicleană, cu un cuvânt mintea nu mai poate fi atacată prin surprindere". Şi din rugăciunile compuse de părintele Arsenie: " Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniţei în care Te ţinem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor şi fă alumină sufletelor noastre".
În 11 ianuarie îl avem pe Sfântul Cuvios Teodosie Cel Mare, cel care a început organizarea vieţii de obşte printre monarhii din Palestina şi Eghipt. A trăit între anii 424-529, a participat la luptele pentru credinţa ortodoxă din vremea Sinodului al patrulea ecumenic de la Calcedon, din 451. Atunci s-a promovat dogma Unirii Ipostatice privind Persoana Domnului Isus Hristos, arătând că firea Dumnezeiască
s-a unit cu firea omenească în mod neamestecat, neschimbat, neîmpărţit, nedespărţit. Am scris anul trecut mai mult despre acest mare bărbat, care este patronul mai ales al monarhilor. Reamintesc că este patronul Arhiepiscopului Dr. Teodosie al Tomisului, pe care îl cunoaştem toţi după curajul manifestat şi în plus după celebrarea de la Sfânta Bobotează, unde apa în ciubere mari a fost purtată în cară trase de bouleni, şi de măgăruşi. Îi felicităm pe toţi care au patroni pe Sfântul Teodosie cel Mare.
În 12 ale luni avem o mare sfântă muceniţă, Tatiana Fecioara şi diaconiţa din Roma. A trăit în vremea a doi împăraţi romani, Antonin (218-222, aruncat în Tibru, pentru păcatele lui, că în vremea sa erau omorâţi mulţime de creştini. Apoi a fost împărat copilul de 16 ani Alexandru Sever (222-235, iar treburile imperiului le conducea mamă-sa şi câţiva intimi ai ei, Vitalie, Vas şi Caius, care ucideau fără cruţare mulţime de creştini.
Aşa a fost prinsă Tatiana Fecioara care era printre diaconiţele Bisericii Rome.
A fost arestată şi supusă la mari chinuri: "Mai întâi slujitorii tiranilor au bătut-o fără milă şi i-au scos ochii cu undiţele. Multă vreme fiind chinuită, chinuitorii au obosit pentru că sfânta era înaintea celor ce o băteau ca o nicovală tare, încât cei ce o chinuiau aveau dureri mai mari decât muceniţa; ba încă şi de îngerii care stăteau nevăzuţi lângă dânsa, chinuitorii erau loviţi peste obraz. Iar ea se ruga lui Dumnezeu pentru chinuitorii ei să le dea cunoştinţa adevărului şi a fost auzită, pentru că li s-a arătat o lumină cerească, şi ochii lor cei sufleteşti li sau deschis şi au văzut patru îngeri înconjurând pe sfânta, şi un glas din cer care zicea cuvinte de negrăit. Atunci chinuitorii au crezut în Hristos, fiind 8 la număr s-au botezat în sângele lor, căci au fost şi ei chinuiţi cumplit pentru mărturisirea lui Hristos şi li sau tăiat capetele cu sabia… în altă zi Tatiana a fost aruncată spre mâncare unui leu înfricoşat în privelişte care văzând-o a început a se gudura şi a-i mângâia picioarele. Iar când l-au luat pe leu din privelişte şi îl duceau la locul său s-a repezit pe neaşteptate şi l-a ucis pe un Patriciu Eumenie. Apoi iarăşi au chinuit-o cumplit şi au împins-o în formă de cruce pe Tatiana. I-au tăiat părul capului pentru că ziceau că în perii săi are farmece care o apărau de orice vătămare. Apoi au închis-o în templul zeului Die-Joie, dar idolul- statuia din aur a căzut şi s-a sfărâmat. Atunci au dus-o la judecată şi judecătorul a pedepsit-o cu moartea şi i s-a tăiat capul cu sabia, împreună cu al tatălui său care şi el văzând chinurile fiicei sale a mărturisit că este creştin." ( Din Vieţile Sfinţilor pe ianuarie, de la pag. 220-222). O parte din moaştele Sfintei Tatiana se află în Catedrala din Craiova. Interesant este că nu avem altă sfântă Tatiana în Dicţionarul Sfinţilor. Dar sunt românce şi rusoaice care poartă acest nume. Una este sora mea Tatiana.
În 14 ale lunii o avem în calendar pe Sfânta Fecioară Nina, care a încreştinat Giorgia ( Iviria în vremea împăratului Constantin cel Mare. Era de neam din Capadocia, azi în Turcia şi a fost trimisă special pentru puterea ei de a predica pe Hristos la poporul Georgian. Are catedrala din capitala Georgiei, Tbilisi, şi un mare cult în conştiinţa creştină a georgienilor.
Duminică, 16 ianuarie, ne închinăm "Cinstitelor lanţuri ale Sfântului Apostol Petru", care au fost duse din Ierusalim unde au stat ascunse un timp la Roma şi la Constantinopol. Sărbătoarea aceasta are o însemnătate deosebită în viaţa oierilor români, mai ales a mărginenilor.
Cu ale lor rugăciuni să petrecem cu sănătate a doua săptămâna din acest an.
Preot Streza Nicolae