Articol
Plantă erbacee bienală sau perenă. Se mai numeşte anason, chimen dulce, fischil. Se cultivă din Antichitate în jurul Mării Meditarene. Nu rezistă la ierni geroase.
Din fructe se extrage uleiul folosit în industria alimentară şi parfumerie.
În medicină se foloseşte pentru stimularea poftei de mâncare, tratarea infecţiilor faringo-amigdahene. Se prepară o infuzie din 1/2 linguriţă fructe la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară. Se bea călduţ înainte de masă pentru stimularea poftei de mâncare şi pentru tratarea de amigdale după masă.
Pentru tratarea colicilor la adulţi şi stimularea secreţiei de lapte la femei. Se beau 2-3 căni pe zi.
Pentru tratarea de bronşită, astm bronşic, tuse convulsivă şi spastică se prepară o infuzie din 5-6 fructe zdrobite la o cană de apă clocotită. Se lasă acoperită 10 minute, se strecoară. Se beau în cursul zilei.
1/2 linguriţe (pentru adulţi) la o cană de apă clocotită. Se lasă acoperite 10 minute. Se strecoară. Se bea în 3 reprize după mesele principale.
Extern se va face gargară pentru tratarea laringitei şi amigdalitelor în cursul zilei de mai multe ori, dintre care una înainte de culcare.
Planta are proprietăţi antiseptice şi se foloseşte la tratamentul infecţiilor oculare. Se fac spălături locale.
Intern, nu se va supradoza şi nu va fi folosită planta mai veche de doi ani deoarece produce colici stomacale.