Slujba de Bobotează și sfințirea apei, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Mii de litri de Agheasmă Mare împărțiți sibienilor

Acasa >

Articol

Sărbătoarea Bobotezei a adunat mii de credincioşi la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie urmată de slujba Aghesmei Mari. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat vicarul-administrativ al eparhiei, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, cadre didactice universitare şi slujitori ai Catedralei Mitropolitane.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Anul acesta, sibienii nu au mai fost așteptați în Piața Mare, așa cum era tradiția. Din cauza pandemiei, preoții de la bisericile din oraş nu s-au mai reunit în centrul orașului, ci Slujba de sfinţire a apei a avut loc pe treptele Catedralei Mitropolitane.

Au fost pregătite pentru credincioşi 7000 de sticle de 0.5 litri cu apă sfinţită, precum şi patru vase de 2000 de litri, aşezate în curtea locaşului de cult, astfel încât credincioşii să aibă acces facil la apa sfinţită şi să fie evitată aglomeraţia.

Mitropolitul Ardealului le-a vorbit credincioșilor înţelesurile şi importanţa sărbătorii Botezului Domnului.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„În momentul în care Mântuitorul a intrat în apa Iordanului observăm un fenomen pe care l-au prevestit proorocii Vechiului Testament. Prima semnificaţie a teologiei praznicului este cea legată de prevestirea Vechiului Testament, care a fost un pedagog spre Hristos, este o anticipare care s-a împlinit în Noul Testament, prin Hristos. Iordanul şi-a întors cursul apei înapoi. S-au mai întâmplat astfel de evenimente în Vechiul Testament care sunt amintite în slujbele noastre, mai ales în aceste paremii, aceste fragmente din scripturile Vechiului Testament. Dar de această dată s-a întâmplat minunea aceasta pentru că văzând pe Creator, creaţia s-a supus şi şi-a întors cursul apei înapoi. Dar fenomenul cel mai important care stă la temelia acestui praznic este arătarea Preasfintei Treimi. (…) Descoperirea Sfintei Treimi culminează cu arătarea în Iordan, de aceea şi această sărbătoare se numeşte «Epifanie», sau «Teofanie», adică arătarea Preasfintei Treimi”, a spus ÎPS Laurențiu.

La finalul slujbei, preoţii şi personalul Catedralei Mitropolitane au împărţit sticlele cu apă sfinţită pregătite pentru această mare sărbătoare.

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
06 ianuarie 2022 la 15:15

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit