Articol
An de an prima săptămână din Ianuarie este sfinţită de sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos. Este o actualizare şi nu doar o rememorare a evenimentului istoric şi revelaţional ce s-a petrecut la Iordan acum aproape 2000 de ani. Râul Iordan există şi astăzi şi mulţi creştini au fost în Ţara Sfântă şi s-au scăldat în apele lui. Când Ioan proorocul l-a botezat pe Iisus s-a petrecut şi Epifania, descoperirea Dumnezeirii . S-a auzit vocea Lui Dumnezeu Tatăl: ,,Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care am binevoit." S-a văzut de către Ioan şi mulţimea prezentă un porumbel ce a coborât pe capul Lui Iisus. După acest moment Ioan a mărturisit:,, Am văzut Duhul pogorându-se ca un porumbel". Aşa relatează Evangheliile (Matei 3,16; Luca 3,21; Ioan 1,29).
Deci când noi săvârşim slujba din ziua de Bobotează, care se numeşte Aghiazma Mare sau sfinţirea apei celei mari, rostim texte din Vechiul Testament şi apoi Sfânta Evanghelie de la Marcu ce relatează momentul botezului Lui Iisus în Iordan de către Ioan şi rugăciunile cele mari însoţite de afundarea mâinilor preoţilor în apă şi a treia oară a Sfintei Cruci, sfinţim firea apelor şi prin ele întreaga creaţie. În ziua de Bobotează 24 de ore toate apele fie pâraie, fie râuri, fie mare sunt sfinţite. Putem proba şi ţine apă de la robinet peste ani şi nu se va strica. Doar că mulţimile de creştini, în special cei din Biserica Ortodoxă se îmbulzesc să ia apă din vasele folosite la slujbă. Pentru a-i mulţumi se împart sticle cu apă mai înainte sfinţită.
Mai adaug că, în ziua Bobotezii ţinută de ortodoxie, râul Iordan îşi întoarce cursul, fenomen unic. Iată puterea Lui Dumnezeu actualizată an de an la Bobotează.
Ziua de 1 Ianuarie semnifică şi o interpretare a timpului în relaţie cu veşnicia. Am ales un scurt citat dintr-o meditaţie a Părintelui Arsenie Boca la Anul Nou, posibil în 1945 -anul când în 17 Iulie a fost arestat pentru prima oară în incinta Mănăstirii Bistriţa unde fusese chemat să se îngrijească de obştea măicuţelor. Textul este scris la maşină pe foi cu antetul Mănăstirii Bistriţa şi l-a primit tatăl meu de la maica stareţă Olga Gologan care îngrijea în mănăstire peste 800 de copiii orfani. Ea l-a sunat direct pe primul ministru Petre Groza şi aşa din Bucureşti, unde fusese dus cu cătuşe, Părintele Arsenie a fost eliberat. A meritat să rememorez acest episod istoric şi cu semnificaţie naţională din viaţa Părintelui Arsenie care a participat pe vremea când era numai diacon la Slujba de Bobotează ţinută în Piaţa Mare din Sibiu. Există fotografia (publicată şi în Tribuna, la articolul meu – Sibiul în viaţa Părintelui Arsenie).
Iată citatul “Providenţa vede timpul în funcţie de om. Iar fiindcă omul are darul excepţional al libertăţii şi timpul are o funcţie variabilă în providenţă. Providenţa este lucrarea Sfintei Treimi în creaţie cu momentul cel mai înalt al ei, Întruparea Fiului ca persoană din Fecioara Maria şi de la Duhul Sfânt. Libertatea omului cu libertatea Lui Dumnezeu stau în acelasi raport ca timpul cu eternitatea. Timpul este umplut cu veşnicie prin Întruparea Fiului şi Naşterea Lui Iisus Hristos… Răutăţile omului scurtează timpul iar rugăciunile îl lungesc. Sfânta Liturghie mai ţine lumea în picioare şi carnea pe oase”.
Nu vrem să uităm că primele zile din Ianuarie au sfinţi însemnaţi prin viaţa lor şi de aceea îi enunţăm.
Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Silvestru-al 33-lea episcop al Romei.
Acesta l-a botezat pe Împăratul Constantin, după ce l-a oprit să omoare sute de copii ca să se scalde în sânge ca să se vindece de lepră. În apa botezului cădeau solzii leprei de pe împărat. Tot Silvestru a numit pentru prima dată zilele săptămânii şi Duminica-Dies Domini.
După Silvestru tot în 2 Ianuarie îl pomenim pe marele Sfânt Rus Serafim Desarov ale cărui moaşte s-au găsit datorită luminii ce o radiau într-o pivniţă din muzeul ateismului din Leningrad, în 1991, unde fuseseră ascunse de oameni cu credinţă. Despre Serafim ştim şi credem că i s-a arătat în realitate cu trup ceresc Părintelui Arsenie pe muntele Athos. Aşa i-a mărturisit părintele unui singur om Dumitru cu care a petrecut prima iarnă la Prislop. Acesta a devenit călugărul Dionisie, ce odihneşte cu trupul în cimitirul de la Mănăstirea Sâmbăta şi care a scris Acatistul şi Paraclisul Părintelui Arsenie.
Nu îi uităm pe cei 70 de ucenici ai Domnului, ale căror nume le aflăm în vieţile sfinţilor pe Ianuarie, pe 4 ale lunii. Iar în 5 avem mucenicii Teopempt, Teona, Sinclitichia ucenica martirei Tecla Fecioara din Egipt.
Cu puterea Bobotezei şi cu rugăciunile sfinţilor pomeniţi să începem cu pace, cu sănătate şi cu gânduri bune prima săptămână din anul 2022 de la Naşterea Lui Hristos.