Primăria Sibiu lansează un regulament și un ghid pentru spațiile verzi. Sibienii pot îngriji zonele verzi în baza unui acord scris

Acasa >

Articol

Sibiul va avea un regulament detaliat și un ghid pentru protecția, conservarea, dezvoltarea și întreținerea spațiilor verzi din Sibiu, document care este în dezbatere publică. După aprobarea Consiliului Local, acest regulament va permite sibienilor să poată întreține zonele verzi din apropierea locuințelor în baza unui contract scris cu Primăria Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Potrivit Regulamentului privind protecția, conservarea, dezvoltarea și întreținerea spațiilor verzi din Sibiu arborii de pe domeniul public din Sibiu și din Păltiniș vor putea fi tăiați doar după evaluarea stării lor și în baza unui aviz emis de Serviciul Public Administrare Parcuri și Zone Verzi.

Copacii pot fi tăiați doar dacă sunt uscați în proporție mai mare de 60%, dacă este nevoie de tăiere din cauza unor calamități naturale, între care vântul puternic, dacă afectează clpdirile din vecinătate, sau dacă sunt la o distanță mai mică de 2 metri de zidurile imobilelor, dacă au semne vizibile de degradare sau dacă rădăcinile lor afectează rețelele edilitare. Pentru recoltarea arborilor sănătoși este nevoie și de acordul Agenției pentru Protecția Mediului, iar pentru arborii aflați în zona monumentelor istorice este necesar și avizul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Sibiu.

Regulamentul precizează și modul în care se face toaletarea arborilor, modul de realizare a plantărilor de arbuști și flori, la ce distanță de carosabil trebuie amplasați arborii, gestionarea vegetației de pe domeniul public, inclusiv din intersecții, regulile privind îngrijirea gazonului.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 Custom Image 

Îngrijirea zonelor verzi cu acte în regulă

 

Asociațiile de proprietari, societățile comerciale, persoanele fizice sau juridice și proprietarii de imobile sunt obligați să îngrijească spațiile verzi aferente clădirilor lor, respectiv să curețe zona, să cosească și să îngrijească florile, dar nu au voie să toaleteze arborii și nici să planteze arbuști sau flori pe spațiile verzi care aparțin domeniului public, prevede documentul.

Sibienii vor putea încheia un acord de colaborare cu Primăria Sibiu prin care pot avea dreptul să îngrijească aceste spații verzi.

„Lucrările de amenajare, reamenajare și întreținere a spațiilor verzi aparținând domeniului public și privat al municipiului Sibiu se execută de către Serviciul Public Administrare Parcuri și Zone Verzi sau de către operatorii economici aflați în relații contractuale cu Primăria Municipiului Sibiu, sau cu serviciile publice subordonate Consiliului Local al municipiului Sibiu. Prin excepție, amenajarea, reamenajarea, gospodărirea și întreținerea spațiilor verzi aparținând domeniului public din jurul ansamblurilor de locuințe se poate realiza și de către persoane fizice sau juridice (asociații de proprietari, organizații neguvernamentale, societăți comerciale etc), în baza unui acord de colaborare încheiat între municipiului Sibiu și solicitant. Acordul, Anexa 1 la Regulament, se încheie pe o perioadă determinată de timp, dar nu mai puțin de doi ani, cu obligativitatea păstrării destinației inițiale a zonei verzi. Solicitările persoanelor fizice și juridice pentru întreținerea și gospodărirea unui spațiu verde aparținând domeniului public al municipiului Sibiu, se depun la Serviciul Centrul de Informații pentru Cetățeni și Registratură din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu sau online și vor fi însoțite de schița cu amenajarea propusă de solicitant. Schița va prezenta situația actuală și cea propusă privind vegetația, dotările existente și viitoare de pe amplasament, sau orice alte modificări care fac obiectul activității de amenajare sau reamenajare a zonei verzi, comunicată spre aprobare”, prevede Ghidul.

În baza acestui acord, sibienii vor putea să facă lucrări de salubrizare a spațiului verde prin colectarea deșeurilor (deșeuri menajere, hârtii, ambalaje, etc.) cu o frecvență care să asigure o stare permanentă de curățenie, lucrări de tundere a gazonului în perioada martie – noiembrie, cel puțin o trecere / lună, în funcție de condițiile climatice și gradul de dezvoltare a vegetației. Efectuarea lucrărilor de tundere se va corela cu activitățile de întreținere a domeniului public (cosit vegetație) desfășurate de Municipalitate în baza contractelor de prestări servicii încheiate în acest sens. Cei care vor avea un acord cu Primăria vor putea face și lucrări de greblare a spațiilor verzi în perioada noiembrie-decembrie, cel puțin o trecere pe lună și lucrări de plantare a materialului dendrologic și floricol în campania de plantări din primăvară (15 martie-15 aprilie) și toamnă (15 octombrie -1 decembrie ), precum și  udarea materialului dendrologic și floricol plantat.

 

Regulament detaliat

 

Ghidul este foarte detaliat și cuprinde următoarele capitole și subcapitole: condițiile de încheiere a unui acord de colaborare între persoanele fizice sau juridice și Primăria Municipiului Sibiu pentru întreținerea și gospodărirea spațiilor verzi aparținând domeniul public al municipiului Sibiu, lucrările de întreținere a spațiului verde încredințat, linii directoare pentru plantarea arborilor în aliniamentele sau alveole stradale, calitatea copacilor, amendamente ale solului, modalitatea de lucru cu arborii, folosirea unui strat de mulci la baza trunchiului arborelui, tutorii pentru arborii plantați, umplerea cu amestec de plantare, acțiuni necesare după operațiunea de plantare, udarea, controlul buruienilor și lucrărilor de întreținere a stratului de mulci, tăierile în timpul fazei juvenile ale arborilor,  managementul împotriva bolilor și a dăunătorilor, toaletarea arborilor,  cerințe și standarde necesare în procesul de toaletare, reguli de toaletare, tipuri de toaletare, ghid toaletare, gestionarea vegetației,  managementul vegetației în intersecții și pe străzi publice, tăierea și înlocuirea arborilor de pe domeniul public, standarde în înlocuirea arborilor, analiza riscului arborilor, reducerea riscului de pericole asociat cu arborii, tăieri de urgență, informații despre protecția arborilor pentru persoanele juridice care desfășoară activități de construcții, reparații, reabilitare pe domeniul public al Municipiului Sibiu, udarea arborilor, reguli de cosire gazon, reguli de plantare a materialului dendrofloricol, operațiuni specifice de pregătire a terenului pentru plantat, lucrări de plantare a gardului viu și lucrări de acoperire cu gazon.

 

În dezbatere publică până în 12 ianuarie

 

„Spațiul verde a fost anul trecut una dintre cele mai prezente teme în spațiul public – și reprezintă un capitol esențial în strategia de dezvoltare durabilă a Sibiului. Prin urmare, aducem la început de an în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind protecția, conservarea, dezvoltarea și întreținerea spațiilor verzi din Sibiu și un Ghid, ca anexă a acestuia”, a anunțat municipalitatea pe pagina de facebook.

Sibienii pot trimite opiniile și sugestiile lor până în data de 12 ianuarie 2022, online, pe adresa pms@sibiu.ro, dar și la sediul din strada Samuel Brukenthal nr. 2, camera 8.

Custom Image

Autor
04 ianuarie 2022 la 11:30

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit