Articol
Anul acesta am fost, de Sărbători, mai puţin sub papucul restricţiilor care tot pretind că reduc infectări dar care nu erau în stare să explice cum de un virus e mai rău noaptea decât ziua şi cum o mască te apără, în aer liber, de ceva care, chiar conform "experţilor", se ia de pe suprafeţe şi doar dacă eştie xpus mai mutl de 15 minute. Ştiu că de Revelionul 2020-2021 nu a fost voie DELOC afară, dar că acum e voie. Ştiu că restaurantele pot să fie deschise, dar numai pentru persoanele scanabile: vaccinaţi, trecuţi prin boală, testaţi. Aşa mai află cine trebuie la ce restaurant aţi petrecut Revelionul, ca să nu mai caute de-aiurea poze pe facebook. Chiar şi la biserică, slujba nu mai e decalată (a fost foarte folositor, pandemic vorbind, decalarea aceea, că a mai adăugat un element la colecţia de proceduri din seria "ca să hie". Deci un Rev' ceva mai liber, pentru ca să sară iar pandemiştii de feisbuc şi influencerii foarte cultivaţi de media molimistă că "din cauza libertăţii ăstora" creşte rata şi nu mai e loc la A-te-i. Şi pun o bere la bătaie că aşa va fi. "Armistiţiul de sărbători" expiră imediat şi vor băga mare din nou, cu accent pe panicare şi întreţinerea disperării şi învinuirea "nesupuşilor". La pariu. Dar să nu ne grăbim, ci s-o luăm pe îndelete…
29 – 30 decembrie: pregătirile pentru Revelionul Pandemist Numărul 2
Pun pariu că majoritatea sibienilor mănâncă acum "din stoc", adică din ce le-a mai rămas de la Crăciun. La cum au rupt magazinele, la cum înfundau coşurile alea de shopping ca să înfunde apoi portbagajul maşinii-necesitate, e normal aşa. De cum ies din casă, simt mirosul meniului: e vorba, cel mai des, de tocană sau grătare. Că aşa e românul nostru: posteşte că e ortodox, apoi dă iama în cărnăret ca elefantul în magazinul de bibelouri (aşa e expresia?).
Asta spre deosebire de românii ne-postitori, care dau iama permanent în cărnăret. Mult am studiat eu, ca experţii de-i vedem bulbucându-şi ochii pe la teve, valurile şi cocoaşele shoppingului valah de-a lungul anului. Pe lângă faptul că îmi iese totdeauna că se sparg FOARTE MULŢI bani pe tâmpenii, ceea ce e o dovadă că sunt câştigaţi foarte uşor, că altfel nu ai da cu ei de casa de marcat în halul ăla, îmi mai iese că semenul nostru românul a trăit vremuri aşa de urâte la viaţa lui aia istorică încât i-a intrat în genă sindromul ăla de a nu rămâne flămând. Şi se comportă ca atare. Păi la sărbători mănânci. La botezuri, nunţi, aniversări, înmormântări mănânci. Ba chiar şi distracţia supermă, pe timp favorabil, este, nu-i aşa, grătarul… Dacă te duci seara pe la supermarketuri, vezi un superb decor de rafturi prăduite, dar nu ca pe vremea lui "stai acasă-salvează vieţi" (Ei, aţi salvat? Pe bune? Câte?)
în zona făină, mălai, orez, conserve de costiţă cu fasole, pateuri, fidea, macaroane-spaghete-fusilli, ulei, ci în sectorul mai perisabil al cărnurilor, pui sau porc, nediscriminatoriu, al sucurilor, al berilor şi altor sticle şi doze.
Păi, când am trecut pe la Supermarketul 1 şi Supermarketul 2, (ca să nu dau nume să-mi aud iar că fac reclamă că mă plăteşte cime ştie cine) seara, (da şi eu, nu? Păi nu-s tot român?), era o penurie teribilă de bere de care-i place mie de nu mi-a venit să cred. Sau să dai cu puşca, că nu mai găseşti castraveţi acri la borcan mare. Nu mai spun câte lipsuri erau la produsele pe care nu le căutam. Nu-i nimic, se va reveni la normal, cânt se va uita poporul în portofele sau na, pe card prin ianuarie, de îşi vor da seama că iar au cheltuit cât nu le era aşa nevoie. Apropo, e obligatoriu să bei şampanie în noaptea aia de Anul Nou?
Că tot veni vorba de supermagazine alimentare, pe cât era de frig astă vară, de puteai da instant în pneumonie de cum intrai de afară, acum e o căldură de vară acolo grupa mare. De faci pneumonie când ieşi. Da cunosc teoria generaţiei "climă cu orice preţ", e NORMAL să fie frig vara şi cald iarna pentru că în maşină (iar maşina!) ai clima setată la fel. Ca şi acasă, ca şi la lucru. Doar în zona de climă normală, de afară, tu esti omul ploii şi vrei să scapi cât mai iute de căldura verii sau frigul iernii. Uite, de aia oricine face ce vrea cu tine că eşti cufundat în prea mult confort şi te are la mână. Lasă că de la anul o să bubuie preţurile al energie şi o să mâncaţi climă la proţap şi ciorbă de termostat.
Pieţarii mei sunt nişte simpatici. Adică mai simpatici decât publiciştii-comentatori de la presa care pupă în fund sistemul. Cum intru în Rahova după pită, pac, mă ia unul "hai să-ţi dau norocul" (adică creanga de vâsc). Îi spun că o cracă cu nişte frunze nu aduce noroc, dar că sunt destui care cred asta şi că ei sunt clienţi mai buni ca mine. Râdem amândoi.
Apropo de vâsc, eram după târguieli pe Mihai Viteazu. 30 Decembrie. Plin de cerşetori şi mai ales, de vânzători de vâsc, că de ar afla comuniştii ce s-a ales de Ziua Republicii lor, că a ajuns Ziua Vâscului, s-ar lua cu mâinile de cap. Dar pun pariu că ştiu, poate îşi iau şi ei vâsc, că atunci erau vremurile aşa, dar acum sunt pe invers. Bun, nu cred în vâsc şi în poveşti norocoase, obiceiul pupatului sub vâsc e maimuţărit de la americani, că am văzut asta în filme, la fel cu jartiera albastră la mirese. Dar mă amuză imaginile astea cu oameni cu masca pe figură care cară vâsc. OK, e dezlegare la mască şi o spun în mod repetat că mă îndoiesc profund de eficienţa ei pe stradă, chiar dacă încă mai văd afişe cu "Poartă mască. Arată că-ţi pasă", dealtfel un îndemn mult mai plin de adevăr decât aţi crede.
Deci, porţi mască pentru că tu crezi în ştiinţă, în Omeseu, în Arafat, Rafila, RO Vaccinare şi Grupul de Comunicare Strategică. Că doar nu eşti un şoşocar idiot dac liber cu capul în Evul Mediu. În schimb cumperi vâsc (5 lei parcă?), că aduce noroc în casă şi vei avea noroc în noul an şi parte de dragoste şi din nou de noroc cu perechea ta dacă vă pupaţi sub el, sub vâsc. Mai băgaţi şi ceva mărunţiş în buzunare, ca să aveţi parte de bani în anul următor. Mai mâncaţi şi ceva peşte de Revelion, şi ocoliţi carnea de găină-pui, ca să mergeţi înainte ca peştele nu înapoi ca găina (??).
Evident că dacă au promis în ianuarie valul 4, se vor ţine şi de cuvânt şi-l vom avea. Se raporteză creşteri ale numărului de infectaţi. Aflu dspre "vulnerabilităţi" ale României în prevestitul val (apropo, de când poţi prevesti o boală?) şi că una din ele este, ia ghici, "Întârzierea adoptării legislației referitoare la introducerea pentru o perioadă limitată a certificatului electronic COVID-19, ca măsură de limitare a răspândirii bolii." A spus-o şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol. Păi doamna medic Pistol ar putea şti că certificatul ăla al lumii după care toţi sunt fierţi, demonstrează NU că eşti sănătos, ci că eşti doar vaccinat la zi. Nu de alta dar Omicronul de care ziceţi chiar voi face aşa ravagii în rândul vaccinaţilor, încât efectiv nu mai poţi camufla sub covor ştirile astea. La fel, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, scoate din sertar baubaul lockdownului aşa, ca să nu fiţi şocaţi când în vor băga. Aflu tot de la el că "au decedat și au fost afectate și persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat la serivcii medicale". Păi de ce au avut acces limitat? Cine le-a limitat accesul? Nu cumva voi? La fel, certificatul verde este "love" pentru Rafila, care spune şi el că ar fi unul din "instrumente limitate pentru a opri răspândirea noii tulpini". Văd că sănătoşii sunt cele mai suspecte şi de evitate persoane din Republica Pandemistă România.
O poveste cu o postare pentru prieteni ce a devenit naţională
O mică răbufnire în lumea pro-restricţii. Cunoscutul medic de familie sibian Eduard Egri s-a revoltat pentru că a fost preluat de prea multă presă când a scris că valul a venit şi că "în câteva săptămâni nici nu o să ştim cum ne cheamă". Şi a mai scris că că haos şi că nu suntem în stare să luăm măsuri şi că ştim doar "să urlăm în numele libertăţii".
Vezi aici: https://www.libertatea.ro/stiri/medic-de-familie-despre-valul-5-gata-a-venit-in-cateva-saptamani-nici-nu-o-sa-stim-cum-ne-cheama-3905163
Sau aici:
https://www.news.ro/social/mesajul-unui-medic-gata-a-venit-in-cateva-saptamani-nici-nu-o-sa-stim-cum-ne-cheama-va-fi-haos-singurul-lucru-pe-care-il-stim-este-sa-urlam-in-numele-libertatii-1922403728002021122220527236
Ei bine, nu ştiu din ce cauză, domnul Egri a precizat pe pagina sa că postarea sa faimoasă "s-a rostogolit în spațiul public mai mult decât era cazul". Păi cât "era cazul?" Cine decide cât e cazul la o postare? Apoi, punctual, ne mai spune că pagina sa e una personală iar postările "sunt doar pentru lista de prieteni!!!". Păi eu nu sunt prieten cu el. Şi îi văd postările de pe pagina sa. Deci postările sunt pentru toată lumea de pe facebook atâta vreme cât tu le laşi la citit pentru toată lumea de pe feisbuc. Paradoxal, există setări care fac ca atât pagina cât şi anumite postări să fie pentru prieteni. E simplu. ŞI atunci controlezi mai uşor "cât e cazul".
Tot domnul Egri spune că ar fi fost frumos să i se ceară acordul pentru a se publica postarea aceea. Numai că ea, postarea, este publică şi este citată cât se poate de corect în materie de sursă citată. Dacă declari ceva public, e bun declarat, iar dacă ai depăşit stadiul de citare în presa locală, nu e vina nimănui. Nu ştiu, i-a cerut cineva acord de preluare lui Cîţu când a postat ceva? Sau lui Ciolacu? Sau lui Iohannis chiar? Mai spune domul Egri că "subiectul nu este clar amintit" şi că fiecare poate înţelege ce vrea. Invocând aici educația, problema ruso-ucrainiană, criza energetică, inflație, extremism, sau toate ori niciunna. Şi că totul e interpretare fără obiect clar. Şi că se face circ şi nu mai continui, ca să nu fiu acuzat că preiau fără acord.
Pentru mine e clar, postarea este despre profeţitul val care va lovi România la ziua si ora fixată (Bravo experţii! Ş-încă una mică!). Şi nu doar pentru mine. Plus că observ, la destule postări pe teme pandemiste de pe pagina sa, cam acelasi laitmotiv cu ăia răii care strigă "libertate", pentru că doar răii se gândesc la libertate, nu? A, şi veşnicele glumiţe despre AUR şi Şoşo, că aşa e moda. Păi, la postări repetate pe tema asta, de ce ai crede că se face referiri la altceva, la ruşi, la huţuli, la încălzirea globală? Că tot veni vorba, pozele de noapte sunt faine. Sper să fi fost facute cu aparat foto, nu cu smartfon. Mie îmi place aia cu gara.
***
Premierul Ciucă spune că peste 90% dintre medicii de familie sunt deja vaccinaţi, şi că asta poate fi considerat "cel mai elocvent exemplu de încredere în ştiinţă". Eu zic că e cel mai elocvent exemplu de cum să cedezi la presiuni. Când crezi în ştiinţă nu o arzi pe soluţii unice şi nu le impui la nivel politic, ci ai foarte multe îndoieşli, că pe asta se bazează ştiinţa, pe îndoieli şi pe cercetare.
Consider că am terminat seara atunci când am citit că ar fi bine să aducem la masa de Revelion doar testaţi. Cine a spus faza asta de Gala Umorului? Evident, Comandantul Acţiunii, Raed Arafat. A spus aşa: "Noi nu avem cum să venim în casa omului și să impunem reguli, sunt țări care fac acest lucru, dar la noi legislația nu o permite". Adică, pe româneşte, Arafat regretă rău că nu poate năvăli Miliţia Pandemistă la tine în casă, când vrea muşchii ei, să-şi bage nasul, să te ia pe sus, dacă are chef, pentru că de aia şi pentru că se poate. Arafat mai recomandă "să se evite contactul cu persoanele care nu sunt testate, vaccinate". Adică dacă tot iei omicron, să iei de la unul vaccinat, că e mai quality, nu făcătură, de la samsarii fără ausweis verde. Vaxy is original! Până una alta, şi chiar după aceea, eu decid cu cine am chef să mă întâlnesc şi cu cine nu. Apropo, căsătorii între nevaccinaţi şi vaccinaţi e voie? Sau se atentează la puritatea rasei? Şi nu e gata. Arafat mai spune că ideal ar fi o masă de revelion doar cu testaţi. Le ceri green pass-ul sau rezultatul testului la intrarea în scara de bloc. Sau măcar tichetul de masă de la vaccinare. Chestiile sună aşa de fake news încât am căutat cu citatul pe Google. Şi da, nu sunt fake-news.
Vineri, 31 decembrie, ultima zi din an
E la fel de urât ca pe 24, 45, 36, etc, 29, şi 30. Adică vreme de martie timpuriu sau de noiembrie târziu. Te uiţi la poze şi desenuţe cu copii, sănii şi peisaje îngheţate iar când ieşi, îţi iei umbrela că nu se ştie.
"Dragi români. Lăsăm în urmă un an cu multe încercări, cu suișuri și coborâșuri, cu speranță și deznădejde. 2021 a fost un an dureros pentru țara noastră, prea mulți români pierzând lupta cu virusul în valurile succesive ale pandemiei. În aceste momente, vă îndemn să ne îndreptăm gândurile și către familiile îndurerate de dispariția cuiva drag. Îmi exprim întreaga recunoștință față de medicii, asistenții medicali, paramedicii, ambulanțierii, farmaciștii, voluntarii și toți cei care s-au aflat și continuă să se afle în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Ei fac tot ce le stă în putință, (etc, etc, etc. n.n.). Dragi români. Vă mulțumesc pentru sacrificiile făcute, pentru responsabilitatea și simțul civic deosebit de care ați dat dovadă și în acest an dificil. (…) Noi, ca națiune, trebuie să ieșim mai puternici și mai uniți din această criză sanitară teribilă. 2022 ne bate la ușă: să îi deschidem, așadar, cu speranță, cu inima deschisă și cu încrederea că toate eforturile noastre vor însemna bucuria de a ne regăsi, cu adevărat, în normalitate. (…) A fost preşedintele României, Klaus Iohannis. Are dreptate. Noi, ca națiune, am ieşit şi vom ieși mai puternici și mai uniți din această criză sanitară. Dar nu cum credeţi voi. Ghinion.
"Ne așteaptă un an în care vom mai trece prin câteva luni complicate înainte de a fi siguri că tot ceea ce era mai greu a fost depășit. Însă avem multe motive să credem că procesul de stabilizare a țării se va consolida decisiv și că România va reveni pe drumul spre normalitate" A fost Marcel Ciolacu, liderul PSD. Nu am înţeles faza cu revenitul pe drumul spre normalitate. Eram cumva pe drumul spre normalitate? CARE normalitate?.
Acum hai să văd şi veşti oficiale bune: se măreşte, de la noapte, salariul minim, pensia, alocaţia. Şi ca să nu fie săracele, aşa, izolate, se mai măresc tarifele la gaz şi curent, ceea ce va duce la o mărire geenrală, de te poţi face ceva pe măririle de salarii nimime şi penzii şi alocaţii. Mai cresc accizele la bere. Şi bugetarii, sărmanii, vor primi vouchere de vacanţă pentru că de ce nu, doar sunt din banii ălora de la privat care contribuie.
O ştire pe care nu o veţi citi, că nu e voie să o bage băeţii şi fetele de la ştiri. Curtea de Apel Bacău a desfiinţat integral HG 394/2020 privind declararea stării de alertă. Plus toate hotărârile de Guvern care o prelungeau ei pana in octombrie 2021 inclusiv. Sentinţa a fost pronunţată de acelaşi judecător Ioan Petrescu, cel care a atacat in instanta articolul din Ordonanta Militară 1/2020, prin care bisericile au fost inchise in starea de urgenţă.
Apropo de judecîtori, Dănileţ este DIN NOU cercetat disciplinar, deoarece conform Statutului, a desfăşurat "activităţi publice cu caracter politic" sau şi-a manifestt convingerile politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Motivaţia are 14 pagini.
Apropo de ştiri haioase, la irlandezul ăla care a intrat în Parlament am râs, ne-am amuzat, am întrebat când MAE îşi va cere scuze faţă de poporul irlandez vecin şi prieten că Parlamentul nu e hotel, dar nu vi se pare că ceva pute? Adică, beat-beat dar destul de agil să sară garduri, să se caţere, să intre, să NU FIE VĂZUT. Încercaţi şi voi şi vedeţi dacă vă iese ceva. Mie îmi iese de bani băgaţi în securizarea parlamentului şi măsuri ferme, în caz, că pe vitor, nişte proetstatari să nu mai aibă tupeu. Că irlandezul şi-a făcut treaba. Îmi amintesc de un film de spionaj, bazat pe un caz real, în care misiunea unui agent a fost împiedicată de o ceată de cheflii rupţi de beţi. Păi nu? Beţia e cea mai tare scuză…
*
Ies pentru câteva târguieli de final de an. De-ale gurii, de strictă necesitate: pâine, bere. La cum e treaba, vânzări record la vâsc. Şi imaginea cu mascatul cu vâscul în mână. "Ia norocu' – ia norocu' ", sunt îndemnat. Cum e cântecul ăla. "Hai maică la iarmaroc, ca să cumpărăm noroc/ Fata mamii fii cuminte, că norocul nu se vinde". Dar, într-o societate bazată pe cerere şi ofertă, uite că se vinde. La gunoi, ambalaje de păpuşi. De "Arădeanca". Încă mai există şi probabil că acum o fetiţă se bucură de ea.
Caut pe net să văd dacă locul unde îmi petrec eu Revelionul, adică biserica de la noi din cartier, este deschis iar programul este cel normal. Pe local, nu găsesc nimic. Pe Basilica, da. E confirmat că între 23-30 şi 00.30 se ţine Slujba dintre ani.
Ce mai aflu. Că la Sibiu nu va mai fi un superb foc de artificii, asta ca să imităm şi noi marile oraşe care, din cauza pandemiei, nu mai bubuie chestii în aer. Aş mai căuta şi logica măsurii, dar în afară de chestie de PR, altceva nu găsesc. Mai aflu că e liber în Piaţa Mare şi pentru oamenii de categorie inferioară, fără pass. Dar cu mască. Foarte interesant, astfel te protejezi de petardele sau de sticlele de şampanie date de pământ. Mai aflu că unii oameni sunt trişti că nu sunt artificii la Sibiu. Ştiu câteva zeci de mii de păsări (păsări exact în sensul de păsări, cu cioc, pene, aripi), de căţei şi pisicuţe plus alte animale mai normale la cap decât oamenii Mileniului 3, care nu agrează astfel de manifestări.
Sau că unul a "vandalizat" o poză ciu Iohannis. Faptul că Sibiul este un oraş foarte vandalizat de la poze (din staţiile de autobuz, cu autori şi ele, pozele) la clădiri, ziduri, coşuri de gunoi, nu e aşa subiect de ştire pentru unii.
Citesc la "sponsorizate". "Află cum să faci plantarea de toamnă a florilor. Ce trebuie să ştii şi care este cea mai buna perioadă". Chiar eram foarte curios cum să fac plantarea de toamnă a florilor. Mai nou am şi unde, că ne-au dat pământ pe spaţiul verde din faţa blocului. Spaţiul nu mai era verde din vară. Mai citesc: "Omicron a ajuns la transmitere comunitară în România. 49 de cazuri noi confirmate astăzi". (Digi, evident). Vestea hazlie nu e că "şapte dintre persoanele infectate au istoric de călătorie în Marea Britanie și Nigeria" ci că 32 sunt vaccinate împotriva COVID 19. A, da? Şi aveau certificat verde, nu? Mulţumesc.
După (am uitat de cât de) multe luni, am pornit televizorul… Mai mult dpdv profesional, că nu cred că găsesc ceva ca lumea. Cum reuşeau să facă revelioane de succes în vremea lui Ceauşescu?
Noaptea de Anul Nou şi ziua de după
Pe TVR2 e un revelion cu cântăreţi mai vechi şi mai noi, la Circul Metropol. Cântă Fuego, Stela Enache, Nico, unii mai noi, alţii mai vechi. Aud şi un solist popular care cântă că "Sunt băiatul lui Dumitru/Şi ştiu să aprind chibritu". Melodia are un vag iz bucovinean, dar este din seria impersonală "new wave folcloric", cum vedem şi pe la multe emisiuni şi festivaluri de profil. Nefiind interesat de manele sau lăutării de anii 90, nici de karaoke cu vipuri (cică pe România TV a fost belea), închid şi merg în locul unde, de ani buni, îmi petrec Anul Nou. La biserica de la noi, de pe Mihai Viteazu. E frumos să stai aşa, între zidurile bisericii, protejat de tot tămbălăul şi hărmălaia de afară. Care, deşi e de-abia 11-şi ceva noaptea, a început. "Puşcătorii" sunt, de regulă puberi care au impresii că aşa sunt ei mai fenomenali şi că uite ce respect impun ei lumii prin asta. În curtea bisericii, o pisică terorizată şi dezorientată de bubuituri, nu mai ştie unde să se pună în siguranţă….
Intru pe webcamul Primăriei doar pentru a îmi confirma că e plină Piaţa Mare de să nu arunci un ac. Sau, în fine, să arunci un ac şi să nu-l mai găseşti. Da, ştiu, din cauza lor va creşlte numărul infectărilor, se va umple ATI-ul, dar nu ştiu sigur ca vreunul dintre prezenţi la manigestări din acestea cu lume să se fi infectat 100% SIGUR într-un anume loc.
Despre cum a fost la biserică, am scris separat. Nu am scris că ne-am întors de acolo ca în filmele cu Private Ryan sau Black Hawk Down sau altele de război, tot privind în sus, în lateral şi-n jos, pentru a nu fi luaţi prin surprindere de cine ştie ce aruncător de petarde. Reuşim să ajungem întregi acasă. Acasă, adică la ceva mâncare şi chestii lichide. E deja 2022. Noaptea în care începe prima zi. Aş spune ceva despre speranţe, planuri, încredere în viitor, dar, în stilul ăsta la care merge lumea, nu îmi permit să fiu caraghios, deşi unii au postat despre ce satisfacţii au avut în 2021 şi ce satisfacţii să aibă în 2022, măcar ca în 2021.
Găsesc uşor la teveu (dacă tot l-am pornit) TVR 1. Care bagă umor vechi din acela la care râzi, combinat cu un recital de muzică de petrecere al Mariei Buză (actriţă de fapt, o ştiu de cânt era pe la "Vouă" cel vechi, cu Radu Gabriel, Marilena Chelaru şi Vizante), acompaniată de nişte lăutari buni, dar care cântă cam, cum să spun, mult prea boiereşte, la modul restaurant-fiţă-Bucureşti. "Contrată" vocal de un băiat în costum şi adidaşi, care face şi cuplu cu ea la prezentare, alături de cei de la "gala Umorului". Cu ocazia asta am văzut şi re-văzut comici adevăraţi ai ecranului şi scenei, ca Toma Caragiu, Mişu Fotino, Puiu Călinescu, Carmen Stănescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Nicu Constantin, Jean Constantin, Octavian Cotescu, Coca Andronescu. Şi oricât de tolerant ai fi, nu poţi compara cu nimic din ce e acum atât ca interpretare cât şi ca text sau acţiune. Pentru că înainte era umor. Dictatura te făcea mai deştept. Totdeauna o dictatură te face mai deştept, se vede şi acum. Sau mai bun. Sau mai prost. Sau mai ticălos.
Îmi amintesc că la "valul" trecut, cineva s-a testat că avea simptome. I-a ieşit că nu are. I s-a părut ciudat că nu are, cum să nu ai când uite, are toată lumea şi uite comunicatele Grupului de Comunicare, şi uite experţii care, aşa că s-a mai testat o dată. Tot negativ. Şi tot aşa, până s-a liniştit că, finalmente, un test i-a ieşit cum a vrut, pozitiv. Asta e, trăieşti în lumea bolnavă în care a fi sănătos e ceva suspect şi chiar anormal.
Ce faci a doua zi de Revelion şi prima din Anul Nou? Păi cum spune lumea? Că aşa cum eşti în prima zi, aşa vei fi tot anul? Dacă ne luăm după asta, atunci 90% din români vor avea un 2022 cât se poate de leneş şi de chiaun la cap. Şi vor fi tot cu burta plină de abia se pot mişca. Pentru a evita profeţia asta, dau, spre seară, o tură prin cartier şi o privire (online) prin Piaţa Mare. Piaţa Mare este cam pustie, prin Târg se plimbă doar câteva persoane. Prin cartier, plouă ca şi toamna şi e urât, dar apa de pe trotuar şi carosabil dă un farmec urban peisajului, ca şi plimbăreţii care, şi ei, s-au săturat de stat prin case şi fac plimbări la modul "tu, eu şi-o umbrelă", dacă tot am dat-o pe muzică veche românească. Văd o coadă mare la o farmacie. Majoritatea tineri. No comment. Mai văd din ăia cu mască pe strada pustie şi mă întreb ce vieţi salvează şi cui cucu arată că le pasă? Treaba lor, dacă sunt fericiţi aşa, aşa să stea până îi sun eu. Apropo, erau 11 grade pe Mihai Viteazu. Acum ceva ani, erau minus 20.
Şi gata. E seară, şi vâd că pe TVR 1 sunt în reluare momentele vesele vechi. O să văd şi ce am ratat azi-noapte. Hai pa, an nou cu bucurii şi linişte şi fără sperieturi.
A, dacă vă întrebaţi de ce textul e la prezent, uite, vă spun: ceea ce citiţi a fost scris în timp real.