Articol
Da, în mod normal, slujba dintre ani are loc la miezul nopţii. Pentru că anul trecut am avut parte de un mod anormal. Masca era obligatorie peste tot şi chiar afară: "Se consideră necesară menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, la locul de muncă, în spaţiile comerciale, precum şi în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani…". Era interzis şi să faci petreceri acasă: "…menţinerea interdicţiei desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private". Era interzis chiar să faci slujba de Anul Nou în noaptea de Anul Nou, din cauza ciudatei interdicţii de a circula după o anumită oră, o măsură nedemonstrată ştiinţific până acum. Anormalul situaţiei, chiar umorul absurd al ei a fost să faci slujba dintre ani nu când se termină anul vechi şi începe cel nou, ci în plin an vechi.
Ei bine, acum, între 2021 şi 2022, s-a revenit la normal: Slujva se va ţine în noaptea dintre ani. Aşa cum e NORMAL să se ţină. A fost o bucurie.
Poate că nu le vine unora să creadă că unii oameni NU aleg concertele din Piaţa Mare, focurile de artificii, petrecerile din restaurante, strigatul de "la mulţi ani" cu şampania la purtător, ci biserica. Dar aceasta e realitatea, de foarte multă vreme. Multă lume alege Biserica. Plus că te poţi întoarce de acolo, mai liniştit, mai cu pace în tine, şi să petreci după aceea, ca restul de oameni, că nu e interzis asta.
Anul acesta, Slujba trecerii dintre ani, sau Slujba de binecuvântare a Noului An a fost oficiată între orele 23:30 şi 00:30. La Biserica cu hramurile Înâlţarea Domnului şi Sf. Ierarh Nicolae din Hipodrom, cunoscută "popular" ca Biserica de pe Mihai Viteazu. Prezenţa a fost ca de obicei, consistentă şi cu respectarea cerinţelor "oficiale" privind distanţarea şi restul. Oameni de orice vârstă, în etate, adulţi, tineri, copii.
Sjujba a fosi oficiată de preoţii parohi Vasile Popa, Nicolae Bobeş şi Cristinel Husarciuc.
La 12 noaptea, a fost, ca de obicei, micul haos exterior, de data aceasta mai scurt şi mai puţin violent, care încerca să acopere frumuseţea rugăcionilor din interior. Ca de obicei şi ca în fiecare an şi ca peste tot, nu a reuşit să domine, răul stingându-se de la sine. Apoi oamenii au plecat în ale lor, pe acasă pe la petreceri sau la o plimbare nocturnă. Bucurându-se că slujba de Anul nou să fie, anul acesta, chiar de Anul Nou.
*
Anul 2022 este, pentru creştinii ortodocşi români, Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.