Articol
Vi-i mai amintiți pe cei 15 mii de specialiști ai Convenției Democrate, pe care ni-i fluturau pe sub nas, sub formă de promisiune, cei ce preluau puterea în 1996? E un fel de a spune dacă vă mai amintiți de ei, pentru că nu i-a văzut nimeni, doar s-a vorbit despre posibilele lor binefaceri. Am constatat, cu prilejul așa-ziselor dezbateri electorale dinaintea prezidențialelor, că și candidații de acum suferă de boala vânzării blăniței ursului din pădure, mai exact a promisiunilor de umplere a instituțiilor publice cu profesioniști. I-au dezgropat pe cei 15 mii de specialiști promiși acum 29 de ani și i-au proptit în geam. Toți candidații se jură că vor pune în funcții cheie oameni bine pregătiți, destoinici, care vor ambala motoarele Economiei, Sănătății sau Educației și vor duce aceste sectoare, cu o viteză uluitoare, în zona însorită a performanței.
De 35 de ani toți cei ce au bălit la diverse funcții ne-au umplut de promisiuni, jurându-se că meritocrația va fi dalta ce va sculpta societatea românească. Că nu prea mai ai de unde să scoți atâția oameni bine pregătiți e o problemă pe care o sesizăm la fiece pas. O altă realitate care contrazice mincinosul deziderat este aceea că oamenii bine pregătiți, neșantajabili din punct de vedere profesional (și nu numai) nu pot fi manevrați politic, nu execută orbește instrucțiunile păguboase ale căpeteniilor de partid. Și atunci, pentru că nu sunt manevrabili, decidenții politici nu îi pun în funcții cheie. Ei, politicienii, nu au nevoie de eficientizarea instituțiilor statului, ci de inși obedienți, fără personalitate, dispuși să facă o droaie de compromisuri, de servicii pentru anumite gășculițe apropiate partidului.
Cineva bine pregătit, stăpân pe el, nu poate fi obligat să dirijeze contracte nerentabile către clientela politică, însă un habarnist proptit într-o funcție, fără a avea vreun merit, va executa întocmai și la timp orice porcărie dictată de la partid. Carevasăzică, există o incompatibilitate între clanurile de partid și oamenii bine pregătiți, în sensul că planurile unora nu coincid cu ale celorlalți. Cei ce se revendică a fi din afara a ceea ce numim generic sistem funcționează după aceleași principii otrăvite ale promovării incompetenților și slugoilor ușor de controlat. Rămâne că puzderia de specialiști cu care ne amenință toți candidații reprezintă doar o nadă electorală și că ne putem pune pofta în cui în privința apariției diviziilor de profesioniști în instituțiile publice.