Articol
Una dintre cele mai frumoase, dar și mai accesibile, poteci montane din județul Sibiu, este cea care leagă Sibielul de fosta Cabană Fântânele, din Munții Cindrel.
În zona fostei cabane se mai observă doar fundația și resturi din lemn ars, locul fiind încă vizitat de cei care aleg potecile Cindrelului. Între aceștia se află turiștii veniți prin Programul „Anii Drumeției”, însoțiți de ghidul Radu Zaharie, un veteran al drumețiilor montane.
Acesta le-a oferit o descriere a celor întâmplate în urmă cu două decenii, pe 29 aprilie 2005: „Cabana era la capacitate maximă, iar toată lumea a folosit sobele de teracotă din camere. În plus, în bucătărie se pregătea mâncarea pentru turiști, ceea ce a solicitat la maximum coșul de fum. Acesta s-a supraîncălzit și a aprins acoperișul. Întreaga cabană a ars ca o torță.”
Potrivit ghidului Radu Zaharie, incendiul putea fi evitat: „La acea vreme, cabanele montane erau date în locație de gestiune, cel mai păgubos sistem pentru turismul montan, întrucât cabanierii nu au făcut altceva decât să „mulgă” aceste unități, fără să facă lucrări de întreținere. În plus, toată lumea a făcut foc în camere pe ideea că „avem lemn din plin, hai să-l ardem”. Astăzi, trebuie să tragem învățăminte de prostia altora”.
Ce s-a scris în presă
Despre incendiul produs pe 29 aprilie 2005, în noaptea de Înviere, a scris „Tribuna”, în ediția sa din data de 4 mai: „Flăcările au cuprins construcția de 300 mp în jurul orei 20.00 și au fost stinse la miezul nopții. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, It. col. loan Faur, spune că incendiul a fost provocat de un coș de fum neprotejat față de materialele din jur, în cabana încălzită cu lemne. Cele patru încăperi ale construcției, sala de mese și bucătăria de la parter și spatiile de dormit de la etaj, au ars în proporție de 90 la sută. Cu toate acestea, au fost salvate din flăcări 80 de paturi, 60 de saltele, câteva zeci de seturi de lenjerie de pat, opt mese, o ladă frigorifică, o mașină de spălat, un televizor și vesela. Detaşamentul de Pompieri din Sibiu şi pompierii voluntari din Sălişte au intervenit timp de aproape două ore pentru a stinge puternicul incendiu”.
În materialul „Tribunei” se face o mențiune legată de și dispariția Cabanei Gâtul Berbecului, tot din cauza unui incendiu, pe data de 3 mai a aceluiași an: „Ieri dimineață, un incendiu a cuprins două cabane dezafectate din zona Gâtul Berbecului. Pompierii sibieni și cei din Râu Sadului s-au luptat cu flăcările până ieri după-amiază și au reușit să evite extinderea incendiului la pădurea din apropiere. Cele două cabane erau nelocuite și aparțineau unei societăți din Tg. Mureș.”
(…) poza e cu cabana gatului berbecului
(comentariu moderat din cauza limbajului)