Sibiul cinstește memoria Eroilor Neamului

Acasa >

Articol

Marți, 29 aprilie 2025, începând cu ora 10.00, structurile militare din Garnizoana Sibiu, în colaborare cu administrația publică locală, Mitropolia Ardealului și Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Filiala Sibiu vor organiza, la Monumentul „Veteranilor de Război” amplasat în Cimitirul Veteranilor din Pădurea Dumbrava, ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori, pentru cinstirea memoriei Eroilor Neamului. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La finalul ceremoniei, cei trei veterani de război din județul nostru vor fi vizitați de o delegație constituită din reprezentanți ai autorităților publice locale, ai asociațiilor de veterani de război și ai teatrelor de operații și de militari din structurile Garnizoanei Sibiu.

Scurt istoric

În calendarul sărbătorilor naționale, veteranii de război au fost incluși în anul 1902, întrucât regele Carol I, prin înalt decret, a acordat această calitate pentru toți supraviețuitorii care luptaseră în Războiul din 1877-1878 (pentru cucerirea independenței de stat). Totuși, decretul a fost emis doar în urma demersurilor energice ale unor bărbați curajoși care, asemenea foștilor lor camarazi, au luptat pe redutele de la Grivița, Plevna, Rahova, Vidin, Smârdan, oșteni care nu mai puteau îndura mizeria și sărăcia în care trăiau.

Ca atare, Suveranul a hotărât să statueze „ca fiecărui ostaș veteran să i se asigure liniștea şi ocupațiunea pentru tot restul vieții, să i se pună la dispoziție cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generațiile viitoare”. Din păcate, acest statut a fost aprobat doar în 1908 (fiind prevăzute „scutiri de unele prestații, taxe și impozite numai cei care au avut grade inferioare”).

Din documentele vremii, constatăm că nici și după 25 de ani de la decretarea mobilizării pentru războiul balcanic și cea pentru participarea la Primul Război Mondial (n.n. conform Convenției statelor europene din 1870, de la Geneva), demersul nu a intrat în vigoare deoarece a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial.  Abia la 4 iunie 1945 s-a semnat Decretul-Lege nr. 440, ce recunoștea meritele lor, precum și ale unor veterani din cea de-a doua conflagrație mondială. Chiar și așa, o mare parte dintre supraviețuitorii cruntelor bătălii au suportat „grele și nedrepte discriminări, trieri după fronturile pe care au participat – Est sau Vest – și după categoria socială, apoi marginalizați și uitați”.

Au primit drepturile cuvenite după 1989

Drepturile veteranilor au revenit în actualitate după 27 decembrie 1989. Atunci, un grup de generali și ofițeri care au luptat pe ambele fronturi, de Est şi Vest, și câțiva supraviețuitori ai Primului Război Mondial, au hotărât desființarea vechii structuri, devenită anacronică, și au înființat Asociația Națională a Veteranilor de Război, organizație independentă, neguvernamentală, nepatrimonială și complet apolitică, în care au fost cuprinși, pe bază de adeziune liberă, cetățenii români, fără deosebire de naționalitate, convingeri politice, religie, sex și vârstă, participanți la Primul și Al Doilea Război Mondial.
Au fost primite, de asemenea, văduvele de veterani de război. S-au creat filiale în toate județele și sectoarele municipiului București.

La 20 februarie 1990, ANVR a devenit persoană juridică, iar prin HG 458 din 1 aprilie 2004, e recunoscută de utilitate publică. De la început, asociația și-a asumat lupta pentru redarea demnității, onoarei și respectului cuvenit veteranilor, invalizilor și văduvelor de război sau văduvelor de veterani de război, precum și datoria morală de a contribui nemijlocit la cunoașterea și cultivarea tradițiilor glorioase ale națiunii și Armatei Române. Un merit deosebit în reorganizarea ANVR l-a avut generalul în retragere Marin Badea Dragnea, datorită solicitărilor și intervențiilor sale, a conducerii ANVR, la toate structurile din fruntea statului, au fost adoptate o serie de legi și acte normative care au conferit unele drepturi și facilități modeste față de propunerile făcute.

Cu toate acestea, spre surprinderea și mâhnirea foștilor combatanți, parte din drepturi și facilități au fost diminuate, unele chiar anulate, iar altele nici nu au fost aplicate în unele zone. Este drept că, la propunerea conducerii ANVR, MApN a hotărât ca toți veteranii de război cu gradul de soldat, caporal și sergent să fie trecuți în corpul subofițerilor. În anul 1994, grație prevederilor Legii nr. 68, s-a instituit și acordat medalia „Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”, veteranilor de război care nu au fost decorați cu ordine și medalii de război, astfel încât aceștia, majoritatea din mediul rural, au putut primi rente lunare.

De prevederile legii au beneficiat peste 300.000 de veterani de război, dintr-un număr de 900.000 de veterani de război la începutul înființării ANVR. Acum mai trăiesc aproximativ 532 de veterani și invalizi de război, 14 văduve de război și 13.955 de văduve de veterani de război.

Autor
28 aprilie 2025 la 16:44

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 36 secunde
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 29.04.2025 CISNADIE, str....
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 29 minute
Ministrul Culturii despre vizita de două zile de la Sibiu
La finele vizitei de lucru în județul Sibiu, ministerul Culturii, Natalia Intotero, avea să concluzioneze următoarele: ”În prima...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 37 minute
Două premiere internaționale în luna mai pe Scena Digitală: dans din Japonia și teatru din Coreea de Sud
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) continuă să aducă...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 46 minute
Din nou despre zona Manejului-Funarilor, sau cum să laşi să cadă zidul, apoi să te întrebi de ce
A revenit cumva în actualitate locul acela pe vremuri simpatic, romantic şi plin de istorie, probabil unul dintre...
Actualitate
6 min de citit