Articol
La finele vizitei de lucru în județul Sibiu, ministerul Culturii, Natalia Intotero, avea să concluzioneze următoarele: ”În prima zi la Muzeul ASTRA – din Dumbrava Sibiului, am avut o întâlnire aplicată cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România, alături de președintele RNMR. Am discutat direcții clare pentru viitorul muzeelor din România, anume despre: Relansarea și susținerea de către Ministerul Culturii a evenimentului „Noaptea Muzeelor” în 2025; Inventarierea patrimoniului cultural mobil; Salarizare echitabilă; Actualizarea legislației privind conducerea instituțiilor culturale; dar și despre Depozite regionale pentru protejarea patrimoniului”.
Aceasta a ținut să precizeze că Ministerul Culturii rămâne un sprijin real și constant pentru muzeele din România, nu doar ca spații ale memoriei, ci ca repere active ale vieții culturale, educaționale și turistice”. A doua zi, ministrul a poposit la Avrig, locația unde va fi implementat proiectul „Economie circulară și creșterea eficienței energetice a clădirilor istorice”, finanțat prin PNRR, cu o alocare totală de 14.850.000 euro. Potrivit ministrului ”Aici vor fi realizate un laborator performant pentru analize, un centru-pilot pentru colectarea și reutilizarea materialelor, un centru de formare profesională și un centru pentru întreținerea și mentenanța monumentelor istorice”.
Revenind în Sibiu, Natalia Intotero a vizitat și Muzeul Brukenthal, considerat ca fiind ”un tezaur cultural al României”, unde a discutat despre necesitatea conservării și dezvoltării expozițiilor permanente. Traseul a inclus și o oprire la Biserica Evanghelică, un monument de o valoare aparte, care are nevoie de sprijin și promovare. Ultimul popas a fost la Casa Artelor. Ministrul aprecia dincolo de valoarea patrimonială a acestui edificiu arhitectural și faptul că a fost derulat cu succes restaurarea acestuia prin fonduri SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), în cadrul Programului RO-CULTURA, printr-o investiție de aproximativ 2,5 milioane de euro, proiectul evidențiindrolul cooperării internaționale în promovarea dezvoltării durabile a patrimoniului cultural”.