Debutul sezonului turistic de la Richiș vine cu o propunere interesantă pentru iubitorii istoriei medievale: circuit destinat „Omului Verde”, simbol celtic reprezentând reînnoirea naturii, datând din perioada anterioară creștinătății, care se regăsește și în biserici din Transilvania.
Și pentru că în Biserica fortificată din Richiș există astfel de sculpturi, satul vecin Biertanului va fi punctul de plecare spre alte 12 biserici: Bahnea și Băgaciu, din județul Mureș, Sf. Bartolomeu din Brașov, și în cele din Sibiu (Catedrala Evanghelică), Curciu, Brateiu, Valea Lungă, Mediaș, Ighișu Nou, Moardăș, Copșa Mare și Șaroș pe Târnave.
Evenimentul, care a marcat începutul actualului sezon de turism, a fost organizat sâmbătă, 26 aprilie ac, în Căminul Cultural Richiș, între invitați aflându-se Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Caroline Fernolend, președinta Fundației „Mihai Eminescu Trust”, Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu, Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan și Gabriel Nuțu, primarul comunei Moșna.
„Mă bucură să întâlnesc aici, în Richiș, oameni care vor să pună în valoare patrimoniul natural și cultural, intuind corect potențialul ecoturismului, cât și nevoia turiștilor de a beneficia de experiențe locale, total diferite față de cele ale turismului de masă”, a spus Daniela Cîmpean în alocuțiunea sa din deschiderea evenimentului, adăugând că „avem cel mai frumos județ din țară, cu un cadru natural de excepție, cu un patrimoniu cultural bogat și diversificat, cu oameni care păstrează tradițiile și obiceiurile strămoșești”.
Legat de patrimoniul cultural, Carolina Fernolend, președinta fundației care în acest an va aniversa 25 de la înființarea sa, rod al implicării Regelui Charles, la acea vreme Prinț de Wales, a arătat că „În anii `90 mă întrebam ce se va întâmpla cu patrimoniul moștenit de la sași? Atunci, autoritățile de la București nu credeau în valoarea sa, însă acum mă bucur să văd că lucrurile s-au schimbat mult, că sunt numeroase organizații implicate în promovarea patrimoniului transilvănean.”
Gazda evenimentului, Francesco Tacconi, președintele Green Man Foundation, a oferit celor prezenți principalele atuuri ale Richișului în atragerea de turiști, începând de la biserica intrată de curând într-un proiect de reabilitare finanțat de Uniunea Europeană, până la infrastructura de servicii și evenimentele culturale ale localității.
Cum turismul lent este direcția pe care comunitatea din Richiș mizează în atragerea de vizitatori, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au vorbit despre Proiectul Slowdown, implementat cu parteneri din 9 țări europene. „Învățăm din bunele practici ale fiecărui partener european și dorim ca și aici, în județul Sibiu, să avem oferte prin care să asigurăm turiștilor experiențe complete, trăite în comunitatea locală”, a spus Doris Banciu, manager de proiect.
„O drumeție slow presupune parcurgerea unui traseu de-a lungul căruia turiștii beneficiază de informații legate de istoria locului, de faună și floră, dar și de gastronomia locală. Tocmai am creat un traseu de turism lent în zona Agârbiciu și am convingerea că și aici, în Richiș, există toate premisele unei astfel de rute pe care să o promovăm prin „Anii Drumeției”, a completat Thomas Roth, responsabil de comunicare în cadrul Proiectului Slowdown, cu referire la programul de ecoturism al Consiliului Județean Sibiu.
Evenimentul de la Richiș a mai inclus o serie de prezentări susținute de Primăria Biertan, Asociația „Acasă la Hundorf”, Cercetașii din Richiș, Liceul Automecanica Mediaș și Yoga în Transilvania.
Invitații au avut parte de preparate locale, între care s-au aflat omleta cu leurdă și pateul de Biertan, un tur ghidat al bisericii fortificate, recitaluri l de muzică și poezie.
Mihai POP