Odată cu încălzirea vremii, căpușele devin active și pot fi întâlnite nu doar în păduri, ci și în parcuri sau grădini.
Anul acesta, până în prezent, 51 de persoane s-au prezentat la Serviciul UPU al Spitalului Clinic de Urgență Sibiu, după ce au fost mușcate de aceste insecte. În 2024 la Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU au fost înregistrate 597 de persoane cu această problemă.
Pentru a evita mușcăturile de căpușe, reprezentanții SCJU le recomandă sibienilor să poarte haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, de preferat de culoare deschisă, pentru a observa mai ușor eventualele căpușe; să aleagă pantofi închiși și să tragă șosetele peste marginea pantalonilor; să stea pe poteci și să evite iarba înaltă sau tufișurile; să aplice produse repelente pe piele și haine, conform instrucțiunilor. După activități în aer liber, să inspecteze cu atenție pielea, în special în zonele calde și umede ale corpului.
Ce trebuie să facem dacă am fost mușcați de căpușe
„Îndepărtați căpușa cât mai curând posibil, folosind o pensetă, printr-o mișcare fermă și constantă. Dezinfectați zona mușcăturii. Monitorizați apariția simptomelor precum erupții cutanate, febră sau dureri articulare și consultați un medic dacă acestea apar. Pentru mai multe informații sau în caz de simptome, nu ezitați să contactați medicul de familie sau să vă adresați spitalului nostru”, au transmis reprezentanții SCJU Sibiu.