Articol
Un colectiv de arheologi sibieni, coordonați de prof. univ. dr. habil. Ioan Marian Țiplic de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în urma unor săpături făcute în Cetatea Biharia au scos la lumină amprenta unei catedrale de plan basilical, cu dimensiunile de aproximativ 23 de metri lungime şi 12 metri lăţime. Chiar dacă în Cetatea Biharia şi în împrejurimi se fac săpături arheologice de peste 120 de ani, demersurile colectivului readuc în discuție istoria secolelor 9-11 din spațiul de nord-vest al României de astăzi.
Cetatea lui Menumorut, așa cum mai este cunoscută cetatea Biharia, a făcut obiectul interesului multor istorici ți arheologi de-a lungul ultimului secol. Cercetările arheologice realizate mai ales în ultimul sfert al secolului trecut și în prima decadă a acestui secol au adus numeroase date legate de istoria comunităților ce au folosit spațiul pe care îl ocupa cetatea, din epoca bronzului si pana in secolul al XIII-lea.
Cercetările actuale coordonate de prof. univ. dr. habil. Ioan Marian Țiplic alături CS dr. Adrian Șovrea (CCPISC/ULBS) și lect.univ.dr. Florin Sfrengeu (UO) au contribuit la cunoașterea mai bună a istoriei cetății prin descoperirea unei biserici de plan bazilical (în funcțiune in secolul al XII-lea), precum și a unui nivel de locuire ce poate fi datat in secolele X-XI. „Intenția este ca cercetarea preventivă să se transforme într-o cercetare sistematică pentru a aduce cât mai multe informații legate de începuturile construirii impresionantei fortificații de pământ și de momentul în care ea a fost capitala ducelui Menumorut” spune prof. univ. dr. habil. Ioan Marian Țiplic de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, continuând „Alături de echipa de arheologi de la Sibiu, în situl de la Biharia ne sunt alături și arheologici de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, dar și masteranzi și studenți de la Universitatea Oradea”. Amprenta bisericii a fost pusă în evidență cu ajutorul unui aparat performant de scanare a solului.